Ήπια ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναζητεί μία ισχυρή «απάντηση» στη χθεσινή πτώση, εν μέσω των κλιμακούμενων πιέσεων σε οικονομία, προσφυγικό και αγροτικό.
Ήπια ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναζητεί μία ισχυρή «απάντηση» στη χθεσινή πτώση, εν μέσω των κλιμακούμενων πιέσεων σε οικονομία, προσφυγικό και αγροτικό.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.58), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,99% στις 478,98 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,95% στις 127,27 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 6,22 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 30 μετοχές, πτωτικά έξι, ενώ 10 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη κατά 1,41% στις 20,19 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να παρουσιάζουν θετικά πρόσημα. Η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύεται κατά 1,64% , η Eurobank κατά 1,57% , η Εθνική κατά 1,95% και η Alpha Bank κατά 2,38%.
Στο ταμπλό, ξεχωρίζουν οι μετοχές των ΔΕΗ και Jumpo, oι οποίες ενισχύονται κατά 3% ενώ από κοντά ακολουθούν και οι μετοχές των Τιτάνα (2,08%) και ΕΛΠΕ (2,06%). Ο ΟΠΑΠ σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,34% ενώ ο ΟΤΕ σημειώνει αμελητέες απώλειες (-0,14%).
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε τα ετήσια οικονομικά του αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία, το 2015 τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 43,2% στα 151,9 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών συρρικνώθηκε οριακά στα 3,9 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 0,4%. Τα αποτελέσματα EBITDA ανήλθαν στα 1,343 δισ. ευρώ έναντι 1,421 δισ. ευρώ το 2014, ενώ το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA υποχώρησε στο 34,4%.
Οι προσαρμοσμένες καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες μειώθηκαν κατά 5,5% στα 1,076 δισ. ευρώ, ενώ οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία ενισχύθηκαν κατά 2,3% στα 569,7 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα παράλληλα, συρρικνώθηκαν κατά 12,2% στα 1,329 δισ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός περιορίστηκε κατά 23,6% στα 859,8 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, το Χ.Α. ανακοίνωσε ότι οι μετοχές της ΕΛΒΑΛ θα τεθούν αύριο εκτός διαπραγμάτευσης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διασυνοριακή συγχώνευση με τη Viohalco S.A.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, χαμηλά κρατά ο Πιερ Μοσκοβισί τον πήχη των προσδοκιών ως προς τις ευεργετικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας η επικείμενη αναδιάρθρωση του χρέους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ελληνα ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων ανεβάζει μεν την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ στο 175% για το 2020, από την άλλη όμως ουσιαστικά «δείχνει» ως όριο βιωσιμότητας το 15% του ΑΕΠ (σ.σ.: δηλαδή, τα έξοδα για τόκους και χρεολύσια να μην ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ).
Αν η όποια συνταγή διευθέτησης του ελληνικού χρέους στηριχτεί στο ότι η ετήσια δαπάνη δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 15% του ελληνικού ΑΕΠ, η Ελλάδα δεν πρόκειται να διαπιστώσει καμία ουσιαστική οικονομική διαφορά μέχρι και τουλάχιστον το 2021. Και αυτό διότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας η Ελλάδα θα βρίσκεται σε «περίοδο χάριτος» για τα δάνεια του 2ου μνημονίου καταβάλλοντας μόνο τόκους.
Την ίδια ώρα, με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απαντά ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ, στις κατηγορίες του Έλληνα υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, περί σορταρίσματος της μετοχής της καναδικής πολυεθνικής από τον κ. Ράιτ και το περιβάλλον του.
Σύμφωνα με την Ελληνικός Χρυσός, ο επικεφαλής της Eldorado Gold Corporation, επιβεβαίωσε στη διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ότι οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Σκουρλέτης κατά τη συνέντευξη του στο Bloomberg την 23η Φεβρουαρίου 2016 αναφορικά με το πρόσωπο του κ. Ράιτ, είναι αβάσιμες και ψευδείς.
Ο ίδιος μάλιστα, προτίθεται να κινηθεί νομικά κατά του κ. Σκουρλέτη, με την κατάθεση αγωγής για δυσφήμηση στα Ελληνικά δικαστήρια. Τέλος, ο κ. Ράιτ δήλωσε ότι το οποίο ποσό αποζημίωσης ήθελε επιδικαστεί, θα δωριθεί σε φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να είναι ένα σεβαστό ποσό.
Παράλληλα, επαφές με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα θα έχουν εντός του Μαρτίου οι ελληνικές τράπεζες και τα στελέχη τους που θα συμμετάσχουν στα road shows του κλάδου, ενώ προσδοκούν ότι θα υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις στο πολιτικοοικονομικό πεδίο για να μεταφέρουν στους επενδυτές.
Αξιολόγηση και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, όπως επίσης και η πολιτική σταθερότητα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας στις συναντήσεις των τραπεζικών στελεχών με επενδυτές, ενώ σε επιχειρηματικό επίπεδο το κρίσιμο ζήτημα είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και δευτερευόντως η ρευστότητα.
Στις 4 Μαρτίου στο Λονδίνο θα πραγματοποιηθεί το road show της JP Morgan, ενώ ακολουθεί εκείνο της HSBC στις 9 και 10 στη Νέα Υόρκη και στις 15 Μαρτίου λαμβάνει χώρα η αντίστοιχη εκδήλωση της Μorgan Stanley στο Λονδίνο.
naftemporiki.gr