Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Αυγούστου 2005 00:01

Βήματα σε θετικό έδαφος

ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ έδαφος κινήθηκαν χθες οι μετοχές στη Wall Street, καταφέρνοντας να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ έδαφος κινήθηκαν χθες οι μετοχές στη Wall Street, καταφέρνοντας να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 65,76 μονάδες, ποσοστό 0,63%, φθάνοντας στις 10.463,05 μονάδες. Με άνοδο 16,88 μονάδων, ποσοστό 0,80%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.137,65 μονάδες.

Η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών και η απομάκρυνση της απειλής του τυφώνα «Κατρίνα» δημιούργησαν περιθώρια ανόδου για τις μετοχικές αξίες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με το δείκτη Dow Jones να κινείται ανοδικά, ενώ κέρδη κατέγραφε και ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq.

Για πρώτη φορά έπειτα από έξι διαδοχικές συνεδριάσεις, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν χθες με θετικό πρόσημο, με τις μετοχές του τομέα τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας να «πρωτοστατούν» της ανόδου.

Το νέο ιστορικό ρεκόρ -πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι- που είχε σημειώσει το πετρέλαιο στάθηκε αφορμή για την άσκηση πιέσεων στις μετοχικές αξίες, με τους επενδυτές να προβληματίζονται για τον αρνητικό αντίκτυπο από το κόστος ακριβών καυσίμων σε εταιρικά κέρδη και καταναλωτικές δαπάνες.

Σύντομα όμως, αποκλιμακώθηκαν οι τιμές του αργού, καθώς αναθεωρήθηκε προς τα κάτω ο βαθμός επικινδυνότητας του τυφώνα «Κατρίνα».

Οι μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών βρέθηκαν και χθες στο προσκήνιο, αν και το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν στραμμένο κυρίως στις μετοχές του τηλεπικοινωνιακού κλάδου.

Η μετοχή της Nokia ενισχύθηκε περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, έπειτα από την ανακοίνωση διακανονισμού με την τουρκική Telsim για την αποπληρωμή χρεών.

Κέρδη όμως σημείωσε και η μετοχή της TeliaSonera, μετά την υπογραφή συμφωνίας για εξαγοράς της νορβηγικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Chess.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ανέκαμψε σε ποσοστό 0,3%, κλείνοντας στις 1.167,4 μονάδες, αντιστρέφοντας την αρνητική πορεία της προηγούμενης εβδομάδας. Κέρδη μισής ποσοστιαίας μονάδας σημείωσε και ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50, κλείνοντας στις 3.239,9 μονάδες.

Αρνητικό ήταν το κλίμα που επικράτησε χθες στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, καθώς οι πετρελαϊκές τιμές-ρεκόρ έφεραν στο προσκήνιο ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας. Ο Nikkei έχασε το 1,04% της αξίας του, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 27 Ιουνίου και κλείνοντας στις 12.309,83 μονάδες.