Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Αυγούστου 2005 07:29

Ανοδικά κινείται για δεύτερη ημέρα η τιμή του αργού

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε το αργό πετρέλαιο, για δεύτερη ημέρα στη Ν. Υόρκη, καθώς ανησυχία επικρατεί, ότι ο τυφώνας «Katrina», κατέστρεψε εγκαταστάσεις στα λιμάνια στον Κόλπο του Μεξικό, όπου παράγεται το 30% του πετρελαίου των ΗΠΑ.

Ο τυφώνας, πέρασε χθες από τις ακτές των ΗΠΑ, μετά το κλείσιμο του λιμένος στη Λουϊζιάνα, τον μεγαλύτερο σταθμό εισαγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ και την παύση του 92% της κανονικής παραγωγής του, στον Κόλπο. Οι ζημιές από την καταιγίδα στις εγκαταστάσεις παραγωγής και στα διϋλιστήρια, ενδέχεται να πάρει εβδομάδες για να εκτιμηθούν, σύμφωνα με τους επενδυτές και τους αξιωματούχους των εταιρειών.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, σημείωσε άνοδο 90 σεντς, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 68,10 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Στις 11:19' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκε στα 68,22 δολ. το βαρέλι.

Χθες, τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου, διαπραγματεύθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 70,80 δολ. το βαρέλι, κατά 7,1% υψηλότερα και μέσα σε ένα λεπτό από την έναρξη της διαπραγμάτευσής τους, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο, σε χρονικό διάστημα 29 μηνών. Ο μαύρος χρυσός έκλεισε στα 67,20 δολ. το βαρέλι. Σήμερα, οι τιμές του αργού πετρελαίου, βρίσκονται 60% υψηλότερα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τα συμβόλαια του μπρεντ, σημείωσαν άνοδο 2,8%, φθάνοντας στα 66,20 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, σήμερα στο Λονδίνο. Χθες η αγορά ήταν κλειστή, λόγω εθνικής εορτής (Banking Holiday).

Χθες, οι τιμές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Η βενζίνη, για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου, αναρριχήθηκε 13,37 σεντς, ποσοστό 6,9%, κλείνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 2,0606 δολ. το γαλόνι στη Ν. Υόρκη. Χθες τα συμβόλαια του καυσίμου, άγγιξαν τα 2,1606 δολ. το γαλόνι και τα υψηλότερα επίπεδα μιας ημέρας, από την έναρξη διαπραγμάτευσής του το 1984 και στα 2,10 δολ. το γαλόνι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές.

Το λιμάνι της Λουϊζιάνα, ο μεγαλύτερος σταθμός εισαγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ, σταμάτησε να ξεφορτώνει τα τάνκερ στις 28 Αυγούστου. Το λιμάνι, βρίσκεται 20 μίλια από τις ακτές και διαχειρίζεται ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως ή 11% των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ.