Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Αυγούστου 2005 09:49

ΗΠΑ, Κίνα: Συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας στα κλωστοϋφαντουργικά

ΤΟΝ δεύτερο κύκλο συνομιλιών άρχισαν στο Πεκίνο, ΗΠΑ και Κίνα, επιδιώκοντας μια εκτεταμένη συμφωνία, που θα προσδιορίσει το εμπόριο των κλωστοϋφαντουργικών και των ενδυμάτων, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ στα θέματα της κλωστοϋφαντουργίας, David Spooner, είναι επικεφαλής των συνομιλιών από αμερικανικής πλευράς, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο, Sheila Paskman. Των κινεζικών συνομιλιών ηγείται ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου της Κίνας, Gao Hucheng, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση στο Web site του υπουργείου.

«Η Κίνα ελπίζει, ότι οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να βρουν μία λύση και να δημιουργήσουν ένα σταθερό εμπορικό περιβάλλον για το εμπόριο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου.

Οι αμερικανικές κλωστοϋφαντουργίες, χρειάζονται τρία χρόνια για να καλύψουν τις εισαγωγές σε παντελόνια, φούστες, πουκάμισα και άλλα ενδύματα από την Κίνα, κάτι που βλάπτει τα καταστήματα, όπως τα JC Penney και άλλους εισαγωγείς, που υποστηρίζουν ότι στηρίζουν κάποιας μορφής συμφωνία, προκειμένου να θέσουν τέλος στην αποσπασματική επιβολή ποσοστώσεων εισαγωγής.

Η Κίνα, εξήγαγε κλωστοϋφαντουργικά και ενδύματα αξίας 15 δισ. δολ. στις ΗΠΑ πέρυσι και οδεύει να υπερβεί από το ποσόν πλέον του 60% φέτος. Τα κινεζικά προϊόντα, αποτελούν το 29% των συνολικών εισαγωγών κλωστοϋφαντουργικών και ενδυμάτων των ΗΠΑ, πλέον των 12 μηνών.