Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Αυγούστου 2005 12:24

Cnooc: 69% υψηλότερα κέρδη το α' εξάμηνο

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 69%, καθώς η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, τόνωσε τη ζήτηση, σε συνδυασμό με την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, στα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα, σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο, τα καθαρά κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης κινεζικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου, Cnooc Ltd.

Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 11,8 δισ. γιουάν (1,5 δισ. δολ. ΗΠΑ) ή 0,29 γιουάν ανά μετοχή, από 7 δισ. γιουάν ή 0,17 γιουάν ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ. Κατά μέσον όρο, επτά οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν, ότι τα κέρδη της, θα ανήρχοντο σε 12,36 δισ. γιουάν.

Τα κέρδη των εταιρειών με πετρελαιοειδή αυξάνονται, καθώς η ζήτηση από την Κίνα, σε συνδυασμό με τη διατάραξη των προμηθειών, ώθησαν τις τιμές του πετρελαίου 61% υψηλότερα, μέσα σε ένα χρόνο. Τα κέρδη της εταιρείας, ενδέχεται να ωθήσουν τον πρόεδρό της, Fu Chengyu, να κάνει προσφορά εξαγοράς εταιρείας παραγωγής πετρελαίου, μετά την αποτυχημένη ύψους 18,5 δισ. δολ., για την αμερικανική Unocal Corp.

H Cnooc θα καταβάλλει μέρισμα για το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, πέντε σεντς του δολαρίου του Χονγκ Κονγκ ανά μετοχή και ειδικό μέρισμα άλλα πέντε σεντς. Τα έσοδα της εταιρείας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο κατά 54%, φθάνοντας στα 34,73 δισ. γιουάν, τη στιγμή που η παραγωγή σημείωσε άνοδο 15%, φθάνοντας στα 420.325 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Κατά μέσον όρο, η παραγωγή πετρελαίου σημείωσε αύξηση 16,3%, φθάνοντας στα 356.826 βαρέλια ημερησίως. Κατά μέσον όρο η τιμή του πετρελαίου της Cnooc αυξήθηκε 36%, φθάνοντας στα 43,91 δολ. το βαρέλι.

Σημειώνεται, ότι, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι βρήκε τέσσερις νέες πηγές πετρελαίου το πρώτο εξάμηνο. Οι κεφαλαιουχικές της δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 7,64 δισ. γιουάν, συμπεριλαμβανομένων και 860 εκατ. γιουάν, για εξερεύνηση.

Οι μετοχές της Cnooc, σημείωσαν φέτος άνοδο 38% στο Χονγκ Κονγκ, μεγαλύτερη του δείκτη Hang Seng, που έχει κερδίσει 4,9%. Σήμερα, οι μετοχές της, σημείωσαν άνοδο πέντε σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 5,75 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία.