Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2005 00:01

Απώλειες στις ασφαλιστικές

ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟΙ φόβοι των Αμερικανών επενδυτών ότι το αυξημένο κόστος καυσίμων θα επηρεάσει αρνητικά εταιρικά κέρδη και καταναλωτικές δαπάνες παρέσυρε σε αρνητικό έδαφος τις μετοχές στη Wall Street, την ώρα που οι πετρελαϊκές εταιρείες στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού προσπαθούν να υπολογίζουν το μέγεθος των ζημιών από τον τυφώνα «Κατρίνα».

ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟΙ φόβοι των Αμερικανών επενδυτών ότι το αυξημένο κόστος καυσίμων θα επηρεάσει αρνητικά εταιρικά κέρδη και καταναλωτικές δαπάνες παρέσυρε σε αρνητικό έδαφος τις μετοχές στη Wall Street, την ώρα που οι πετρελαϊκές εταιρείες στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού προσπαθούν να υπολογίζουν το μέγεθος των ζημιών από τον τυφώνα «Κατρίνα». Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), απώλεσε συνολικά 50,23 μονάδες, ποσοστό 0,48%, φθάνοντας στις 10.412,82 μονάδες. Με απώλειες 7,89 μονάδων, ποσοστό 0,37%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.129,76 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες κατέγραφαν οι μετοχές ασφαλιστικών εταιρειών και εταιρειών λιανικής, όπως η Wal-Mart, που ανακοίνωσε ότι έκλεισε 123 από τα καταστήματά της στις ΗΠΑ λόγω της καταιγίδας.

Τo νέο ιστορικό ρεκόρ που σημείωσε χθες η τιμή του πετρελαίου δεν άφησε περιθώρια ανόδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχικές αξίες να χάνουν τα κέρδη που κατέγραφαν κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Η άνοδος στις πετρελαϊκές τιμές άσκησε πιέσεις στις εταιρείες αυτοκινήτων με τη μετοχή της Volkswagen να υποχωρεί κατά 1,3% και της DaimlerChrysler να σημειώνει απώλειες μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 διατηρήθηκε σχεδόν αμετάβλητος, κλείνοντας στις 1.166,9 μονάδες, έχοντας αγγίξει ενδοσυνεδριακά τις 1.172,9 μονάδες. Ο δείκτης έχει απομακρυνθεί από τα ρεκόρ τριετίας που είχε σημειώσει στις αρχές του μηνός, είναι όμως ενισχυμένος κατά 12% από τις αρχές του έτους.

Απώλειες σημείωσαν και οι μετοχές αντασφαλιστικών εταιρειών. Περιορισμένη ήταν η υποχώρηση της μετοχής της Munich Re -του μεγαλύτερου αντασφαλιστικού ομίλου στον κόσμο- αφότου ανακοίνωσε ότι διατηρεί τις οικονομικές του προβλέψεις για το τρέχον οικονομικό έτος, παρά τις καταστροφές που προκάλεσε στο πέρασμά του ο τυφώνας «Κατρίνα».

Οριακές απώλειες κατέγραψαν οι μεγαλύτερες αγορές στην Ευρώπη, με το δείκτη CAC-40 του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης να υποχωρεί κατά 0,1% και τον DAX της Φραγκφούρτης κατά 0,4%. Εξαίρεση αποτέλεσε ο FTSE στην αγορά του Λονδίνου, κερδίζοντας έδαφος μισής ποσοστιαίας μονάδας.

Θετικό ήταν το κλίμα στην αγορά του Τόκιο, με το Nikkei να καταγράφει σημαντικά κέρδη, κατά 1,16%, κλείνοντας στις 12.453,14 μονάδες.