Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2005 07:54

PetroChina: Προς άντληση 2,44 δισ. δολ. από πώληση μετοχών

ΜΕΤΟΧΕΣ, αξίας 19 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (2,44 δισ. δολ. ΗΠΑ), σχεδιάζει να πουλήσει η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Κίνας, PetroChina Co., καθώς αυξάνει τις επενδύσεις στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ζήτηση, στη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο.

Η εταιρεία και η μητρική της, επιδιώκουν να πουλήσουν 3,16 δισ. μετοχές προς 5,85 έως 6 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, σύμφωνα με ανακοίνωση που έστειλε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους επενδυτές. Με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής στα 6,30 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, η τιμή προσφοράς της μετοχής είναι 7% χαμηλότερη.

Η PetroChina πουλά μετοχές για να αντλήσει κεφάλαια, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, τη στιγμή που αυξάνεται η ζήτηση για ενέργεια, ενώ ανησυχία επικρατεί για τη διατάραξη των προμηθειών στον Κόλπο του Μεξικό, μετά το πέρασμα του τυφώνα «Katrina». Ο πρόεδρος της εταιρείας, Chen Geng, προσπαθεί να καλύψει την αύξηση της κατανάλωσης στην Κίνα με την απόκτηση πετρελαϊκών στοιχείων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς ύψους 4,18 δισ. δολ. την εβδομάδα που πέρασε, της εταιρείας PetroKazakhstan Inc., από τη μητρική της, που εδρεύει στο Πεκίνο.

Οι τιμές του πετρελαίου αναρριχήθηκαν 61%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τα 70,80 δολ. το βαρέλι στις 29 Αυγούστου και στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσης του εμπορεύματος, το 1983. οι μετοχές της εταιρείας, σημείωσαν άνοδο 61% πέρυσι, φθάνοντας στις 2 Αυγούστου τα επίπεδα ρεκόρ των 7,45 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία.

Η PetroChina, επιβεβαίωσε την πώληση μετοχών της σε ανακοίνωση που προβλήθηκε στο Web site της, στην οποία όμως δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για τον λόγο της διάθεσής τους. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της ανεστάλη από το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.