Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2005 08:12

Ανοδος του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ η βενζίνη

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου για τρίτη ημέρα στη Ν. Υόρκη και η τιμή της βενζίνης έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, μετά το πέρασμα του τυφώνα «Katrina», ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των διϋλιστηρίων στον Κόλπο του Μεξικό και την παύση της παραγωγής του 95% του πετρελαίου στην περιφέρεια.

Η Royal Dutch Shell Plc, ανακοίνωσε ότι οι εγκαταστάσεις της, Mars, που αντλούν 15% του συνολικού πετρελαίου των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικό, υπέστησαν ζημίες με το πέρασμα του τυφώνα από τις ακτές των ΗΠΑ στις 29 Αυγούστου. Τα συμβόλαια της βενζίνης, διεύρυναν τη χθεσινή άνοδο του 20% καθώς τα διϋλιστήρια στη Λουϊζιάνα και το Μισσισσιππί, έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι εταιρείες πετρελαιοειδών άρχισαν να διανέμουν τις παραδόσεις καυσίμου.

Το πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, σημείωσε άνοδο 76 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 70,57 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Στις 11:14' π.μ. στη Σιγκαπούρη, ο μαύρος χρυσός βρισκόταν στα 70,54 δολ. το βαρέλι. Χθες, η τιμή του αργού αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι και έκλεισε 3,9% υψηλάτερα, στα 69,81 δολ. το βαρέλι.

Η βενζίνη, για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο 41,39 σεντς, ποσοστό 20%, φθάνοντας στα 2,4745 δολ. το γαλόνι χθες. Τα συμβόλαια, που λήγουν σήμερα, άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 2,54 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές.