Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2005 08:54

Proton: Yψηλότερο κόστος, ζημίες για πρώτη φορά σε έξι τρίμηνα

ΖΗΜΙΕΣ, για πρώτη φορά σε έξι τρίμηνα, εμφάνισε η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Μαλαισίας, Proton Holdings Bhd., επικαλούμενη την αύξηση του κόστους των εξαρτημάτων και τις υψηλότερες προβλέψεις για το αμφίβολο έλλειμμα.

Οι καθαρές της ζημίες ανήλθαν σε 12,4 εκατ. ρίνγκιτ (3,3 εκατ. δολ. ΗΠΑ) ή 2,2 σεν ανά μετοχή το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, κατά το οποίο είχε εμφανίσει κέρδη 166,5 εκατ. ρίνγκιτ ή 30,3 σεν ανά μετοχή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας σήμερα. Οι πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση 6,8%, φθάνοντας στα 2,05 δισ. ρίνγκιτ το τρίμηνο.

Η κρατική εταιρεία Proton, που επιδιώκει να κατασκευάσει αυτοκίνητα με την Volkswagen AG φέτος, δυσκολεύεται να παρουσιάσει νέα μοντέλα και να διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό παρουσίασης από την Toyota Motor Corp., τη Honda Motor Co. και την Kia Motors Corp. της Ν. Κορέας.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Proton, άρχισε να πουλά το πρώτο νέο της μοντέλο σε 16 μήνες, το Savvy των 1,2 λίτρων, στο πλαίσιο του σχεδίου της να πουλήσει τρία νέα μοντέλα το 2005 και να αναχαιτίσει την πτώση του μεριδίου αγοράς της στη μεγαλύτερη αγορά επιβατικών αυτοκινήτων, τη Νοτιο-Ανατολική Ασία.

Οι μετοχές της Proton έκλεισαν χθες αμετάβλητες στα 8,85 ρίνγκιτ η μία. Φέτος, έχουν υποχωρήσει 1,7% έναντι ανόδου του δείκτη Kuala Lumpur Composite σε ποσοστό 0,7%. Κλειστό ήταν σήμερα το Χρηματιστήριο της Μαλαισίας, λόγω εθνικής εορτής.