Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2005 09:37

Shell: Κλειστός αγωγός στον Κόλπο του Μεξικό μετά τον τυφώνα

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ αγωγού της στον Κόλπο του Μεξικό, εξ αιτίας της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος από το πέρασμα του τυφώνα «Katrina», ανακοίνωσε η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, Royal Dutch Shell Plc.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση στο Web site της Shell, οι εν λόγω εγκαταστάσεις της εταιρείας δεν υπέστησαν ζημίες, ωστόσο δεν λειτουργούν καθώς δεν υπάρχει ρεύμα.

Ο αγωγός Capline της Shell, μεταφέρει 1,2 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως από τον Κόλπο του Μεξικό και κάνει εισαγωγές από το εξωτερικό. Εκτείνεται σε 1.040 χιλιόμετρα, από το Σαιντ Τζέϊμς της Λουϊζιάνα έως την Πατόκα του Ιλλινόϊς, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο τυφώνας «Katrina», μείωσε κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την παραγωγή αργού πετρελαίου ημερησίως, σύμφωνα με την υπηρεσία Minerals Management Service, των ΗΠΑ, η οποία διαχειρίζεται τις φυσικές πηγές ενεργείας στη θάλασσα. Οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικό αποτελούν περίπου το 30% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ.

Τέσσερις αγωγοί, που μεταφέρουν τα διϋλισμένα προϊόντα πετρελαίου μεταξύ την Νέας Ορλεάνης και του Μπατόν Ρουζ στη Λουϊζιάνα, έκλεισαν επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Shell. Το σύστημα δεν λειτουργεί εξ αιτίας της διακοπής ρεύματος και υστέρηση των προμηθειών από τα διϋλιστήρια προήλθε από τον τυφώνα.

Οκτώ διϋλιστήρια στη Λουϊζιάνα και το Μισσισσιππί έκλεισαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μειώνοντας κατά τουλάχιστον 1,79 εκατ. βαρέλια την παραγωγή πετρελαίου ημερησίως.

Ο τυφώνας «Katrina» κατέστρεψε περιοχές της Λουϊζιάνα, του Μισσισσιππί και της Αλαμπάμα, προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τη διακοπή ρεύματος για τουλάχιστον δύο εκατ. ανθρώπους που ζουν στη Ν. Ορλεάνη, όπου το νερό έφτασε σε ύψος 20 ποδών. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι αξιωματούχοι της υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη φυσική καταστροφή είναι η χειρότερη που σημειώθηκε στη χώρα.