Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2005 12:02

Tαϊλάνδη: Πλεόνασμα για πρώτη φορά σε πέντε μήνες

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ, για πρώτη φορά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σημείωσε για πρώτη φορά, μέσα σε πέντε μήνες τον Ιούλιο η Ταϊλάνδη, μετά την πίεση που άσκησε ο πρωθυπουργός της χώρας, Thaksin Shinawatra στις εταιρείες να μειώσουν τις εισαγωγές αργού πετρελαίου και άνθρακα.

Το πλεόνασμα, ανήλθε σε 169 εκατ. δολ. έναντι ελλείμματος 1,54 δισ. δολ. τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Suchada Kirakul, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη Μπανγκόκ. Κατά μέσον όρο, επτά οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι το πλεόνασμα θα ανήρχετο σε 270 εκατ. δολάρια.

Η κυβέρνηση του Thaksin, ζήτησε από τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Thai Oil Pcl, της μεγαλύτερης εταιρείας διΰλισης πετρελαίου της χώρας και της Sahaviriya Steel Industries Pcl, να μειώσουν τις αγορές τους από το εξωτερικό, προκειμένου να συμβάλλουν στον περιορισμό των εξόδων του κράτους σε εισαγωγές. Αυτό, ενδέχεται να ανακόψει την οικονομία της Ταϊλάνδης, η οποία αντιμετωπίζει τη χαμηλότερη ανάπτυξη μέσα σε τέσσερα χρόνια, καθώς η αύξηση του κόστους των καυσίμων, μειώνει τις δαπάνες των καταναλωτών και αυξάνει το κύμα βίας στις νότιες περιοχές της χώρας, αποτρέποντας την επίσκεψη των τουριστών.

Στο Χρηματιστήριο της Ταϊλάνδης, ο γενικός δείκτης κινήθηκε ανοδικά μετά την ανακοίνωση. Ο SET, σημείωσε άνοδο 0,6%, φθάνοντας στις 697,31 μονάδες, στις 3:10' μ.μ.

Το έλλειμμα ρεκόρ των 14 δισ. δολ. το 1996, ανάγκασε την δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Νοτιο-ανατολικής Ασίας να εγκαταλείψει τη σύνδεση του νομίσματός της, μπατ, με το αμερικανικό δολάριο ένα χρόνο αργότερα, επιτρέποντας τη διαπραγμάτευσή του που προκάλεσε την οικονομική ασιατική κρίση του 1997-98.