Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2005 12:28

Στα 25 δισ. δολ. οι ζημίες από τον «Κatrina, με το πετρέλαιο στα 70 δολ.

Οι καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας «Katrina» στον Κόλπο του Μεξικό ενδέχεται να ανέλθουν σε 25 δισ. δολ. και να οδηγήσουν το πετρέλαιο πάνω από τα 70 δολ. το βαρέλι.

Οι νεκροί υπάρχει πιθανότητα να ανέλθουν σε εκατοντάδες, καθώς οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται. Τα ντεπόζιτα σε βενζίνη και ντήζελ άδειασαν σε μερικούς σταθμούς στις μεσοδυτικές, τις νότιες και τις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς οι εταιρείες πετρελαιοειδών και οι χονδρέμποροι σε όλη τη χώρα άρχισαν εκ νέου τις παραδόσεις καυσίμων στα πρατήρια πώλησής τους.

«Η αγορά πετρελαίου είναι πανικόβλητη και αντιδρά έτσι λόγω των αποθεμάτων», ανέφερε η Deborah White, οικονομολόγος της Societe Generale SA, στο Παρίσι, συμπληρώνοντας: «Δεν έχουμε δει ποτέ τέτοια καταστροφή κατά το παρελθόν».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, αυξήθηκε σήμερα 84 σεντς, ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 70,65 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Στις 9:28 π.μ., ώρα Λονδίνου, διαπραγματεύθηκε στα 70,57 δολ. το βαρέλι. Χθες, η τιμή του μαύρου χρυσού αναρριχήθηκε στα 70,85 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη διαπραγμάτευσής του, το 1983.

Η BP Plc, η Royal Dutch Shell Plc και άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών, έστειλαν ανθρώπους με ελικόπτερα να εκτιμήσουν τις ζημίες στην πιο μεγάλη περιοχή παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Shell ανακοίνωσε ότι οι εγκαταστάσεις της, Mars, όπου αντλείται το 15% του συνολικού πετρελαίου των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικό, υπέστησαν ζημίες από τον τυφώνα «Katrina» στις 29 Αυγούστου.

Τα συμβόλαια της βενζίνης, διεύρυναν τη χθεσινή άνοδο του 20% χθες, καθώς τα διϋλιστήρια στη Λουϊζιάνα και το Μισσισσιππί, έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.