Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2001 11:36

Σημαντική υποχώρηση του γιεν

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισυ μηνών διολίσθησε σήμερα το γιεν έναντι του δολαρίου μετά τη νέα μείωση που εμφάνισε το Μάιο -για τρίτο κατά σειρά μήνα- η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,2% τον περασμένο Μάιο αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με αναλυτές, αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα, οι πωλήσεις λιανικής σε ετήσια βάση υποxώρησαν κατά 1,6% το Mάιο καταγράφοντας πτώση για δεύτερο διαδοxικό μήνα. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για το κλίμα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η σχετική τριμηνιαία έκθεση που θα δοθεί τη Δευτέρα στη δημοσιότητα αναμένεται να δείξει νέα σημαντική πτώση του δείκτη. Τον Απρίλιο ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε στο -5 από 10 τον περασμένο Δεκέμβριο.

Παρά τα ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας αλλά και τις παραινέσεις του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε -σε αντίθεση με τη Fed- να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτικής. Η απόφαση αυτή είχε αρνητικό αντίκτυπο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, όπου ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 1,16%.

Κατά τις πρωινές συναλλαγές, το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 124,84 γιεν ανά δολάριο που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Απριλίου του 2001.