Στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκεται ο φάκελος που περιέχει τις νέες βελτιωμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό ζήτημα των αγροτών που επεξεργάστηκε το υπουργείο Εργασίας, όπως και οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για το φορολογικό, που αποτελεί επίσης ένα ζέον ζήτημα για τον αγροτικό πληθυσμό.
Από την έντυπη έκδοση
Του Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected]
Στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκεται ο φάκελος που περιέχει τις νέες βελτιωμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό ζήτημα των αγροτών που επεξεργάστηκε το υπουργείο Εργασίας, όπως και οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για το φορολογικό, που αποτελεί επίσης ένα ζέον ζήτημα για τον αγροτικό πληθυσμό.
Οι αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους εκπροσώπους των αγροτών, είτε υπάρξει συμφωνία και αποδοχή είτε όχι.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η βελτιωμένη πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό θα προβλέπει τις ακόλουθες αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, που οδήγησε τους αγρότες στα μπλόκα:
1. Τη δημιουργία τριών ασφαλιστικών κλάσεων στον ΟΓΑ, από τις επτά που υπάρχουν σήμερα (οι δύο είναι προαιρετικές).
Η νέα πρόταση περιλαμβάνει τις τρεις υποχρεωτικές ασφαλιστικές κατηγορίες με τους εξής συντελεστές: α) εισφορές 10% επί του πραγματικού εισοδήματος αντί της αρχικής που προέβλεπε 14%. β) εισφορές 15% και γ) εισφορές 20%.
Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα να μπορούν οι αγρότες ανά τριετία να αλλάζουν ασφαλιστική κλάση, καθώς η επιλογή της χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας θα συνδέεται με αντίστοιχες μειώσεις στις συντάξεις τους.
Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν ότι οι τρεις ασφαλιστικές κλάσεις που περιλαμβάνει η νέα πρόταση, ενδέχεται να τροποποιηθούν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που θα έχει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των αγροτών (για παράδειγμα η χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία αντί του συντελεστή 10% να έχει συντελεστή λίγο μικρότερο ή λίγο μεγαλύτερο).
2. Αμεση σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τις παρεχόμενες συντάξεις. Επειδή θα δίνεται η δυνατότητα ασφάλισης με συντελεστή 10% ή 15% θα υπάρχει και η αντίστοιχη μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, καθώς και της αναλογικής.
Η αρχική πρόταση της κυβέρνησης προέβλεπε την υποχρεωτική υπαγωγή των αγροτών στον συντελεστή 20% έως το 2019. Με τη νέα πρόταση, επειδή η επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας θα είναι προαιρετική, θα προβλέπεται και η αντίστοιχη μείωση των συντάξεων για όσους αγρότες θέλουν να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον συντελεστή 10% ή 15%.
Ετσι η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να ικανοποιήσει και το αίτημα των αγροτών για μικρότερες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, αλλά και την υποχρέωση του τρίτου μνημονίου που προβλέπει στενότερη σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών και συνταξιοδοτικών παροχών.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι αγρότες επιλέξουν τις μικρότερες κατηγορίες ασφάλισης θα έχουν και μικρότερες συντάξεις, επειδή ουσιαστικά θα αλλάξει η βάση υπολογισμού των συντάξεών τους.
3. Το θέμα της διατήρησης του ΟΓΑ ως αυτοτελούς ταμείου ασφάλισης των αγροτών είναι ένα ζήτημα επί του οποίου την τελική απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός.
Επί του θέματος αυτού το υπουργείο Εργασίας έχει καταθέσει τις προτάσεις του με όλες τις παραμετρικές αλλαγές για τη μεταβατική περίοδο αναδιοργάνωσης του ΟΓΑ, είτε ενταχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, είτε διατηρηθεί ως ξεχωριστό Ταμείο.
ΟΓΑ: Ρύθμιση για αποφυγή κατασχέσεων επιδοτήσεων
Τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το κυβερνητικό επιτελείο δείχνουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι αγρότες αν και λαμβάνουν τις επιδοτήσεις δεν είναι συνεπείς με τις αποδόσεις των εισφορών στον ΟΓΑ.
Ηδη, ο ΟΓΑ με πρόσφατη εγκύκλιο ανακοίνωσε ότι προχωρά στην ηλεκτρονική ανανέωση των εγγραφών των αγροτών επικαιροποιώντας τα στοιχεία που διαθέτει στα μητρώα του για περίπου 1,5 εκατ. ασφαλισμένους. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει ένα πλαίσιο διακανονισμού, έτσι ώστε οι εισπράξεις των επιδοτήσεων να συνδέονται με την ασφαλιστική ενημερότητα των αγροτών και την υποχρέωσή τους να είναι συνεπείς με την εξόφληση των οφειλών τους, οι οποίες σήμερα ανέρχονται στα 857 εκατ. ευρώ.