Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2005 18:20

Έγκριση 2.444 επιχειρηματικών σχεδίων στον Α' κύκλο του ΕΠΑΝ

Τα αποτελέσματα του Α' Κύκλου του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ), που αφορά την ενίσχυση Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων του Εμπορίου, παρουσίασαν ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Μανούσος Βολουδάκης.

Στο πρόγραμμα, το οποίο προκηρύχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και υλοποιείται από τον ΕΟΜΜΕΧ, υποβλήθηκαν 4.071 επιχειρηματικά σχέδια, από τα οποία εγκρίθηκαν 2.444 (ποσοστό 60%), συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων ευρώ και δημοσίας δαπάνης 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως τόνισε ο κ. Σιούφας, είναι η πρώτη φορά που από το 1953 ενισχύονται οι εμπορικές επιχειρήσεις από εθνικά και κοινοτικά προγράμματα, ενώ 78% των εγκεκριμένων σχεδίων αφορά την Περιφέρεια, για την οποία όπως είπε, «ελήφθη ιδιαίτερη μέριμνα προκειμένου να ενισχυθεί η ξεχασμένη ελληνική περιφέρεια».

Επιπρόσθετα, στη δημοσιότητα δόθηκε και ένας κατάλογο άλλων 555 επιλαχουσών επιχειρήσεων ώστε όποιο από τα επιχειρηματικά σχέδια δεν προχωρήσει στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα –το πρόγραμμα πρέπει να υλοποιηθεί από τις επιχειρήσεις εντός πέντε μηνών από την ώρα που θα υπογράψουν την σχετική σύμβαση με τον ΕΟΜΜΕΧ- να έρχεται αμέσως η πρώτη επιλαχούσα επιχείρηση.

Αν δεν υλοποιηθεί σε διάστημα πέντε μηνών, τότε απεντάσσεται από τη δράση και συνεπώς τη σειρά αυτού που απεντάσσεται θα έρχεται μία από τις επιλαχούσες επιχειρήσεις με τη σειρά προτεραιότητας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της παρεχόμενης ενίσχυσης, με βάση τον αριθμό των σχετικών αιτήσεων που υποβλήθηκαν, κατευθύνεται στον κλάδο του Λιανικού Εμπορίου Ενδυμάτων (8,9%) και ακολουθούν κλάδοι όπως του ¶λλου Λιανικού Εμπορίου σε Εξειδικευμένα Καταστήματα (7,4%), του Χονδρικού Εμπορίου Ξυλείας, Οικοδομικών Υλικών και Ειδών Υγιεινής (4,6%), του Λιανικού Εμπορίου Επίπλων, Φωτιστικών και Ειδών Νοικοκυριού (4,6%), του Χονδρικού Εμπορίου ¶λλων Ειδών Οικιακής Χρήσης (4,3%), του Λιανικού Εμπορίου Σιδηρικών, Χρωμάτων και Τζαμιών (4,2%), του Χονδρικού Εμπορίου ¶λλων Μηχανημάτων που Χρησιμοποιούνται στη Βιομηχανία, το Εμπόριο και την Πλοήγηση (3,9%), της Πώλησης Μερών και Εξαρτημάτων Αυτοκινήτων Οχημάτων (3,6%), του Χονδρικού Εμπορίου Μηχανών και Εξοπλισμού Γραφείου (2,9%) και του Λιανικού Εμπορίου Ηλεκτρικών Οικιακών Συσκευών, Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Συσκευών (2,8%).