Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2005 20:10

Η Hochtief για μετοχική σύνθεση της εταιρείας αεροδρομίου Αθηνών

Διευκρινίσεις για τα σενάρια περί εισδοχής της εταιρείας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, αλλά και τη μετοχική σύνθεσή της, δίνει με ανακοινωσή της η γερμανική εταιρεία Hochtief Airport.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της η Hochtief Airport διευκρινίζει ότι προσέφυγε στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας και ζήτησε και πέτυχε την ακύρωση της πώλησης του 5% των μετοχών που κατείχε η εταιρεία ΑΒΒ στην εταιρία Horizon, συμφερόντων του Ομίλου Κοπελούζου, επομένως, η ΑΒΒ πρέπει να καταγραφεί και πάλι ως ο νόμιμος μέτοχος του 5% στην εταιρεία ΔΑΑ.

Έτσι μετά την εξέλιξη αυτή η μετοχική σύνθεση παραμένει ως είχε, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 55%, η Hochtief Airport το 26,7%, η HTAC (κοινοπρακτική εταιρεία της Hochtief Airport με καναδέζικα και αυστραλιανά συμφέροντα) το 13,3% και η ΑΒΒ το 5%.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι το δ.σ της εταιρείας του αεροδρομίου επιχείρησε να αναβάλει τη συνεδρίαση των μελών που ήταν προγραμματισμένη για τις 25 Αυγούστου, με σκοπό, όπως διατείνεται η Hochtief Airport, να παρακαμφθεί η απόφαση του Δικαστηρίου και να μην ακυρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών της ΑΒΒ στην Orizon. Η συνεδρίαση τελικά πραγματοποιήθηκε και η πλειοψηφία των μελών του δ.σ. της εταιρείας του αεροδρομίου καταχώρησε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Hochtief Airport, την ΑΒΒ ως το νόμιμο μέτοχο.

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες για είσοδο της εταιρείας του Αεροδρομίου στο ΧΑ, η Hochtief Airport αναφέρει ότι συνεργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή με τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών της Ελλάδος και ότι οι συζητήσεις έχουν αρχίσει από πέρυσι. Ωστόσο δεν παίρνει σαφή θέση για το τι ακριβώς επιδιώκει, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά της και τονίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα πρέπει να εξεταστεί στη βάση μια γενικότερης αναδιοργάνωσης και βελτίωσης του συστήματος εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας και αναφέρει πως η ίδια έχει υποβάλει προτάσεις στο ελληνικό κράτος.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση επισημαίνει ότι η συνεργασία της Hochtief Airport με το ελληνικό Δημόσιο υπήρξε άριστη μέχρι σήμερα και η γερμανική εταιρία σκοπεύει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συνεχίσει να χαρακτηρίζει τη συνεργασία αυτή το ίδιο πνεύμα της επιτυχίας και της αρμονίας που τη διέκρινε μέχρι τώρα -παρά τις προσπάθειες μερικών να την υπονομεύσουν.