Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2005 00:01

Η αστάθεια παραμένει

Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ των πετρελαϊκών τιμών από τα ιστορικά ρεκόρ της προηγούμενης ημέρας επέτρεψε στη Wall Street να πάρει ανάσα, με τις μετοχικές αξίες στο αμερικανικό χρηματιστήριο να επιστρέφουν και πάλι σε θετικό έδαφος.

Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ των πετρελαϊκών τιμών από τα ιστορικά ρεκόρ της προηγούμενης ημέρας επέτρεψε στη Wall Street να πάρει ανάσα, με τις μετοχικές αξίες στο αμερικανικό χρηματιστήριο να επιστρέφουν και πάλι σε θετικό έδαφος. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 68,78 μονάδες, ποσοστό 0,66%, φθάνοντας στις 10.481,60 μονάδες. Με άνοδο 22,33 μονάδων, ποσοστό 1,05%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.152,09 μονάδες.

Παρ' όλα αυτά, το κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης ήταν το κλίμα αστάθειας, λόγω και της ανακοίνωσης απογοητευτικών στοιχείων για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

Στρατηγικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους για οικονομική επιβράδυνση, ως αποτέλεσμα των καταστροφών που προκάλεσε ο τυφώνας «Κατρίνα», εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει τη Φέντεραλ Ριζέρβ να κάνει ένα «διάλειμμα» στον κύκλο αύξησης επιτοκίων που εγκαινίασε το περσινό καλοκαίρι.

Παρά το κλίμα αστάθειας στη Wall Street και τις απώλειες στην ιαπωνική αγορά, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν με θετικό πρόσημο, με τις μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών να «πρωτοστατούν» της ανόδου.

Στο προσκήνιο βρέθηκαν και οι μετοχές του κλάδου τροφίμων και ποτών, με τη Nestle να ενισχύεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, αφότου οίκος επενδυτικής αξιολόγησης αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για τον ελβετικό όμιλο τροφίμων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε άνοδο 0,88%, κλείνοντας στις 1.177,19 μονάδες, αψηφώντας το κλίμα αστάθειας και τις πιέσεις που επικρατούσαν στην αγορά της Νέας Υόρκης, λόγω των τεράστιων ζημιών που έχει προκαλέσει ο τυφώνας «Κατρίνα», σε συνδυασμό με την ανακοίνωση χαμηλότερων του αναμενομένου στοιχείων για την αμερικανική οικονομία.

Μεικτές τάσεις επικράτησαν για τις μετοχές του ασφαλιστικού τομέα, με την Allianz να κερδίζει έδαφος και τη Hannover Re να σημειώνει σημαντικές απώλειες -κατά 2,6%- αφότου απηύθυνε προειδοποίηση για την πορεία των οικονομικών της αποτελεσμάτων, στον απόηχο των ασφαλιστικών απαιτήσεων που απορρέουν από τον τυφώνα «Κατρίνα».

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Ο δείκτης CAC-40 του Παρισιού κέρδισε έδαφος σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 0,8%, ενώ ανάλογα ήταν και τα κέρδη του FTSE στο Λονδίνο.

Οριακές απώλειες σημείωσε ο δείκτης Nikkei στην αγορά του Τόκιο, κλείνοντας στις 12.413,60 μονάδες.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ