Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2005 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, περιορίζοντας τις ανησυχίες, ότι η αύξηση του κόστους των καυσίμων, θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Οι μετοχές της Honda Motor Co. και της Samsung Electronics Co., οδηγούσαν την άνοδο.

Ο δείκτης Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, αναρριχήθηκε 1,1%, φθάνοντας στις 105,89 μονάδες, στις 11:20' π.μ., στο Τόκυο. Και οι 10 κλαδικοί δείκτες που τον αποτελούν, σημείωναν κέρδη.

Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi, εκτινάχθηκε 1,7%, σημειώνοντας τα υψηλότερα κέρδη στην Ασία, μετά την κυβερνητική έκθεση, η οποία έδειξε, ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Αύγουστο με τον ταχύτερο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών. Ολοι οι δείκτες στην περιφέρεια σημείωναν κέρδη, εκτός από τους δείκτες στη Μαλαισία. Κλειστή είναι σήμερα η αγορά της Ταϊβάν, λόγω του τυφώνα «Talim».

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, αναρριχήθηκε 1,1%. Δημοσκόπηση της εφημερίδας Asahi, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν σήμερα, έδειξε, ότι το κόμμα του πρωθυπουργού της χώρας Junichiro Koizumi, αύξησε το προβάδισμά του, με αποτέλεσμα να εικάζεται ότι οι εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου στην Ιαπωνία, θα αυξήσουν τη δύναμή του, μέσω των μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Χθες, στις ΗΠΑ, ο Standard & Poor's 500, σημείωσε άνοδο 1%, τη μεγαλύτερη από τις 8 Ιουλίου. Οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη ξένη αγορά της Ασίας, ανακοίνωσε ότι θα καταναλώσει μέρος των στρατηγικών αποθεμάτων του πετρελαίου για να αντισταθμίσει τα προβλήματα των προμηθείων του από τον τυφώνα «Katrina» διατηρώντας το κόστος των καυσίμων στα «κόκκινα».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, υποχώρησε 1,2%, φθάνοντας στα 68,97 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη. Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν προσφάτως στα 68,60 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, αφού άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι, αυτήν την εβδομάδα.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200, σημείωνε άνοδο 0,8%. Οι μετοχές της Coles Myer Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης της χώρας, κινήθηκαν ανοδικά, μετά την ανακοίνωση της Edgars Consolidated Stores Ltd., με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ, να εξαγοράσει τα πολυκαταστήματα της Coles.