Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης αναμένεται να διατυπώσει και επισήμως ο Ελληνας πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης στις Βρυξέλλες.
Από την έντυπη έκδοση
Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης αναμένεται να διατυπώσει και επισήμως ο Ελληνας πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης στις Βρυξέλλες.
Βασικό θέμα στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης των δύο ανδρών είναι το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, εν όψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής. Ωστόσο, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει και το θέμα της αξιολόγησης προκειμένου, μέσω της πολιτικής οδού, να ανοίξει ο δρόμος για την επάνοδο των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, αλλά και για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ει δυνατόν πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 7 Μαρτίου.
Το αίτημα για επίσπευση των διαδικασιών της αξιολόγησης διατυπώθηκε και χθες στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος στις επίσημες δηλώσεις του για την τρέχουσα διαδικασία αξιολόγησης. Θα τεθεί εκ νέου σήμερα στη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ, ενώ αναμένεται να πέσει στο τραπέζι και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 18ης και της 19ης Φεβρουαρίου.
Οι διερευνητικές επαφές που έγιναν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο να προγραμματιστεί πενταμερής συνάντηση με τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αλλά και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν απέδωσαν. Ωστόσο, το θέμα της πορείας των διαπραγματεύσεων αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ των ηγετών έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο. Το επόμενο 20ήμερο μέχρι και την 7η Μαρτίου που είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup θα είναι καθοριστικό, καθώς σε αυτό το διάστημα θα πρέπει:
1 Να διαμορφώσουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κοινή στάση όσον αφορά τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης και ειδικά το ασφαλιστικό. Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει -και μέσω του άρθρου του Πολ Τόμσεν- ότι θα ζητήσει μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ουσιαστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους από τους θεσμούς προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά και ως χρηματοδότης της 3ης δανειακής σύμβασης. Για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ρωτήθηκε χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη στο πλαίσιο του briefing. Ξεκαθάρισε ότι «η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο του 2015 και ότι δεν είναι διατεθειμένη να πάει ούτε μισό βήμα πέρα από αυτή». Η δήλωση αφορά προφανώς τη θέση Τόμσεν περί της αναγκαιότητας επιβολής μέτρων ύψους 9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018. Πάντως, η κα Γεροβασίλη εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και μετά την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης.
2 Να υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση επί όλων των ανοικτών θεμάτων της αξιολόγησης. Ο κατάλογος είναι μακρύς, καθώς εκτός από το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού του 2016, αλλά και τα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι του 2017 και του 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% και 3,5% αντίστοιχα), διαπιστώνονται μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές και σε άλλα ζητήματα όπως είναι η πώληση των «κόκκινων» δανείων αλλά και οι προϋποθέσεις λειτουργίας του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.
Πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει αισιόδοξος ότι από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, είναι εφικτό η συμφωνία να κλείσει μέσα σε 10 ημέρες, ενώ ανάλογη θέση διατυπώθηκε και χθες από την κυβερνητική εκπρόσωπο. Αν υλοποιηθεί το αισιόδοξο σενάριο που θέλει το κουαρτέτο να επιστρέφει στην Αθήνα μέσα στην επόμενη εβδομάδα (ακόμη και τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου), θεωρητικά μπορεί να υπάρξει λύση πριν από το Eurogroup της 7ης Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τη Μ. Εβδομάδα των καθολικών, μέχρι τις 21-23 Μαρτίου.