Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2005 07:43

Προς δεύτερη εβδομάδα απωλειών το δολ. έναντι του ευρώ

ΑΠΩΛΕΙΕΣ οδεύει να σημειώσει για δεύτερη εβδομάδα το δολάριο έναντι του ευρώ στην Ασία, καθώς εικάζεται, ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ, θα σταματήσει της αυξήσεις των βασικών επιτοκίων δανεισμού, για να αποφύγει τη συρρίκνωση της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Η αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου, σε συνδυασμό με τον κόστος των καταστροφών που προκλήθηκαν από τον τυφώνα «Katrina», ενδέχεται να επιβραδύνουν περισσότερο την ανάπτυξη, μετά τις εκθέσεις αυτήν την εβδομάδα, οι οποίες έδειξαν μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Σικάγο, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2003. Η άνοδος 8,6% του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ φέτος, οδηγήθηκε κατά ένα μέρος στη διεύρυνση των αμερικανικών επιτοκίων, που πλεονέκτησαν έναντι των ευρωπαϊκών.

Εναντι του ευρώ το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,2479 στη 1:04 μ.μ. στο Τόκυο, από 1,2501 δολ. που ήταν χθες στη Ν. Υόρκη. Εναντι του γιέν, διαπραγματεύθηκε στα 109,93 από 109,82 γιέν.

Το αμερικανικό νόμισμα διαμορφώθηκε αυτήν την εβδομάδα 1,6% χαμηλότερα του ευρώ και 0,3% χαμηλότερα του γιέν. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να υποχωρήσει στο 1,27 έναντι του ευρώ και στα 109 έναντι του γιέν.