Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016 10:58

Χ.Α.: Στόχος η διατήρηση του θετικού momentum

Να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος επιχειρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την «εκρηκτική» χθεσινή συνεδρίαση, όπου ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε κέρδη άνω του 7%. Εμπόδιο ωστόσο, αποτελούν τα πολλαπλά προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση και τα οποία επεκτείνονται από τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης, έως τις απειλές περί εξόδου από τη Σένγκεν.

Να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος επιχειρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την «εκρηκτική» χθεσινή συνεδρίαση, όπου ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε κέρδη άνω του 7%. Εμπόδιο ωστόσο, αποτελούν τα πολλαπλά προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση και τα οποία επεκτείνονται από τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης, έως τις απειλές περί εξόδου από τη Σένγκεν.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.52), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί οριακά κατά 0,05% στις 487,83 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,34% στις 132,00 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 7,73 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 31 μετοχές, πτωτικά 6, ενώ 13 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο κατά 4,89% στις 24,89 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να εμφανίζουν θετικά πρόσημα. Ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύεται κατά 11,11% , η Eurobank κατά 9,50% , η Εθνική κατά 4,21% και η Alpha Bank και 1,88%.

Στο ταμπλό, κέρδη άνω του 2% εμφανίζουν οι μετοχές της Jumbo, της Aegean και της ΜΕΤΚΑ, ενώ ΟΛΠ και Ελλάκτωρ ενισχύονται κατά 1,70%. Στον αντίποδα, κατά 1,65% υποχωρεί η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πτώση κοντά στο 1% σημειώνει και η μετοχή των ΕΛΠΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τα πάντα, έτσι ώστε να επιτευχθεί γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο αυτό δεν εξαρτάται μόνο από μας», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ερωτηθείς για την ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα. Ακόμη, επανέλαβε ότι οι συνομιλίες στην Αθήνα κατά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων ήταν «εποικοδομητικές» και πρόσθεσε ότι «σημειώθηκε καλή πρόοδος σε έναν αριθμό ζητημάτων».

Την ίδια ώρα, υστέρηση 69 εκατ. ευρώ εμφάνισαν τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (προ επιστροφών) κατά τον πρώτο μήνα του 2016. Ενώ είχε προϋπολογιστεί να εισπραχθούν 4,007 δισ. ευρώ, τελικώς κατέληξαν στα ταμεία 3,938 δισ. ευρώ. Η απόκλιση καλύφθηκε με «ψαλίδισμα» των επιστροφών φόρου (δόθηκαν 296 εκατ. ευρώ έναντι 346 εκατ. ευρώ που είχε προγραμματιστεί) αλλά και ένα κονδύλι 12 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκε από αποκρατικοποιήσεις και το οποίο δεν ήταν προγραμματισμένο.

Το ζήτημα των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων θίγει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Χωρίς μεταρρυθμίσεις, δεν έχει χρήματα». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση της Αθήνας επιρρίπτει την ευθύνη για την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων στους δανειστές. Την ίδια ώρα, επισημαίνει ότι «στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών υπάρχει ο κίνδυνος μιας νέας σύγκρουσης για το χρέος. Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας Τσίπρας πάντως δεν φαίνεται να βιάζεται να κάνει κάποια κίνηση».

Στο 92,896% ανέρχεται το ποσοστό της J&P - ΑΒΑΞ Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση των επενδυτών. Το συγκεκριμένο ποσοστό αντιστοιχεί σε 125.087.482 μετοχές. Προ της ολοκλήρωσης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, το ποσοστό της J&P – ΑΒΑΞ Α.Ε. ανερχόταν στο 89,477%.  

Τον 20ετή επενδυτικό σχεδιασμό της ΔΕΗ  για τους λιγνίτες και τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στο συνέδριο για την «Επιχειρηματική επανεκκίνηση» που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη. Οπως τόνισε, «η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε άμεσο χρόνο τις απαραίτητες διαδικασίες για την κατασκευή δεύτερης μονάδας στη Μελίτη II, ύψους επένδυσης 750 εκατ. ευρώ, με στόχο η λιγνιτική παραγωγή να φθάσει στο 35%».

naftemporiki.gr