Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016 09:39

Market Beat: Η συνέχεια στο rebound απειλείται μόνο από ειδήσεις από το εσωτερικό

Ήταν απροσδόκητα μεγάλη η άνοδος των δεικτών χθες αλλά δεν ήταν δυνατό να αποκλειστεί και η στήλη ειδοποίησε για την πιθανότητα εμφάνισής της. Σημειώναμε χθες με έμφαση: «Το μέγεθος της επιδείνωσης είναι από εκείνους τους παράγοντες που συνηγορούν σε μια πιθανή συνέχεια στην αντίδραση της Παρασκευής, όπως και το μέγεθος της ανόδου του τραπεζικού δείκτη κατά +16,50%, που καλύτερή της έχει να φανεί από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου».

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Ήταν απροσδόκητα μεγάλη η άνοδος των δεικτών χθες αλλά δεν ήταν δυνατό να αποκλειστεί και η στήλη ειδοποίησε για την πιθανότητα εμφάνισής της. Σημειώναμε χθες με έμφαση: «Το μέγεθος της επιδείνωσης είναι από εκείνους τους παράγοντες που συνηγορούν σε μια πιθανή συνέχεια στην αντίδραση της Παρασκευής, όπως και το μέγεθος της ανόδου του τραπεζικού δείκτη κατά +16,50%, που καλύτερή της έχει να φανεί από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου».

Η προσπάθεια απομάκρυνσης από τα χαμηλά που σημειώθηκαν πρόσφατα (την περασμένη Πέμπτη) είναι τεχνικά απαραίτητο να συνεχιστεί για να υπάρξουν οι βάσεις για μια ουσιαστική στροφή της διάθεσης των θεσμικών για ανάληψη ρίσκου. Το διεθνές κλίμα βοηθά καθώς και σήμερα το πρωί, χωρίς την καθοδήγηση της Wall Street που χθες είχε αργία, οι ασιατικές αγορές μετοχών κινήθηκαν ανοδικά.

Διεθνώς το κεντρικό ζήτημα σήμερα αφορά στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου που την προκαλεί η φήμη για συνάντηση στη Ντόχα εκπροσώπων της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας ίσως και από τη Βενεζουέλα για μια πιθανή μείωση των ρυθμών παραγωγής. Παράλληλα αυτό που πάντα επηρεάζει τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών  είναι το μέγεθος των πληθωριστικών πιέσεων. Αρκετές οικονομίες με πρώτη σήμερα του Εν Βασιλείου θα ανακοινώσουν τη μέτρηση του πληθωρισμού. Στις ΗΠΑ τέλος θα ομιλήσουν δημόσια στελέχη της Fed. Ενώ η μέτρηση του ΖΕW στη Γερμανία θα επηρεάσει τη δυναμική του DAX τουλάχιστον.  

Από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι επανέλαβε την πρόθεση και την ετοιμότητα της κεντρικής τράπεζας για περαιτέρω δράση. «Στον απόηχο της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής αναταραχής, θα αναλύσουμε τις επιπτώσεις στις τράπεζές μας» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθεροποίηση των τιμών, σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα διστάσουμε να δράσουμε». Ράλι της τάξης του 3% σημείωσαν χθες τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν την ετοιμότητα της ΕΚΤ για τη λήψη πρόσθετων νομισματικών μέτρων.

Αντίθετα στο εσωτερικό της χώρας αυτό που αναδύεται από την ροή των ειδήσεων είναι ουδέτερο ως προς το φρόνημα των ξέων θεσμικών για την ώρα, αφού σε όλο τον κόσμο φαίνεται πως δεν λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Αυτό που ενδιαφέρει είναι οι κινήσεις των τοπικών Αρχών κύρια μέσω των αποφάσεων των Κεντρικών Τραπεζών για τις οποίες αρκετοί εκτιμούν πως έχουν ξεμείνει από «πολεμοφόδια». Δηλαδή μέτρα ικανά να ανατρέψουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης των κατά τόπους οικονομιών. 

Η στήλη θεώρησε ότι ρόλο  έπαιξε χθες η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί. Η Νουί δήλωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εξαιρεθούν από τα stress tests της ΕΚΤ αυτόν τον χρόνο, διότι πέρασαν από τέτοιου είδους έλεγχο τον περασμένο. Ήταν η είδηση που έκανε τη διαφορά. Υπογραμμίζοντας ότι πίσω από τις άγριες πιέσεις στα τραπεζικά blue chip, ίσως κρυβόταν ο τρόμος, πως μετά τις αγωνίες για την επιτυχία στις ΑΜΚ των τραπεζών, ήταν πιθανό να ξεκινούσε νέος κύκλος εντοπισμού κενών στην κεφαλαιακή τους επάρκεια. Το Προσφυγικό, η Αξιολόγηση, το Ασφαλιστικό και οι κινητοποιήσεις είναι τα βασικά θέματα που αναζητούσαν την περίοδο της καθοδικής αλυσίδας άμεσα λύση, παρέμειναν ανοικτά και στο ανοδικό τριήμερο. Αν μετρήσουμε ως ανοδική πάνω από τη μισή σύνοδο της Πέμπτης. Άρα το επενδυτικό φρόνημα ανέβασαν κύρια εξωτερικού χαρακτήρα παράγοντες, γιατί ο Κίνδυνος Χώρας δεν μεταβλήθηκε υπολογίσιμα.   

Για αυτό επιφυλακτικότητα συστήνουν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, που δεν αποκλείουν τη συνέχιση της αντίδρασης, αν σε αυτό βοηθήσει το διεθνές κλίμα, επισημάνουν ωστόσο πως μόνο βέβαιο είναι η αβεβαιότητα, όσον αφορά τα ανοιχτά μέτωπα που προβλημάτιζαν το ΧΑ και αυτό θα συνεχίσει να συντηρεί τη μεταβλητότητα στο ταμπλό.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Κλειστή έμεινε τη Δευτέρα η Wall Street, στη Νέα Υόρκη, λόγω της εθνικής εορτής της «Ημέρας του Προέδρου». Η «President’s Day», όπως είναι γνωστή στις ΗΠΑ, είναι αφιερωμένη στον πρώτο πρόεδρο της χώρας, τον Τζορτζ Ουάσιγκτον, και γιορτάζεται την τρίτη Δευτέρα του Φεβρουαρίου. Οι αμερικανικές αγορές θα λειτουργήσουν εκ νέου σήμερα, Τρίτη.

ΕΥΡΩΠΗ

Ράλι της τάξης του 3% σημείωσαν χθες τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν την ετοιμότητα της ΕΚΤ για τη λήψη πρόσθετων νομισματικών μέτρων.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,16% στις 5.831 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη κατά 2,73% στις 9.213 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 3,02% στις 4.116 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 3,01% στις 321,81 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της HSBC ενισχύθηκε κατά 1,36% ενώ άνοδο κατά 4% σημείωσε και η μετοχή της Orange, μετά τα δημοσιεύματα περί επικείμενης προσφοράς για την εξαγορά της Bouygues (+3%).

Από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι επανέλαβε πρόθεση και την ετοιμότητα της κεντρικής τράπεζας για περαιτέρω δράση. «Στον απόηχο της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής αναταραχής, θα αναλύσουμε τις επιπτώσεις στις τράπεζές μας» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθεροποίηση των τιμών, σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα διστάσουμε να δράσουμε».

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 7,16% και τις 16.022,58 μονάδες, ενώ ο δείκτης Topixκατέγραψε άνοδο κατά 8,02% στις 1.292,23 μονάδες. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi έκλεισε ανοδικά κατά 1,47% στις 1.862 μονάδες, ενώ στην Αυστραλία, ο ASX 200 κατέγραψε κέρδη κατά 1,64% στις 4.843,50 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη υποχώρησε κατά 0,93% στις 2.747,26 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Σένζεν σημείωσε πτώση κατά 0,57% στις 466,55 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ ενισχύθηκε κατά 3,01% στις 18.871 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, η τράπεζα HSBC αποφάσισε ότι η έδρα της θα παραμείνει στην Μεγάλη Βρετανία, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο μεταφοράς του ομίλου στο Χονγκ Κονγκ. «Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ήταν ομόφωνη», ανέφερε η HSBC σε ανακοίνωσή της.

Kατά 11,2% υποχώρησαν τον Ιανουάριο οι εξαγωγές στην Κίνα, έναντι πτώσης 1,4% τον Δεκέμβριο του 2015. Οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση των εξαγωγών μόλις κατά 2,4%. Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 18,8% έναντι πτώσης 7,6% τον Δεκέμβριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 4,6%. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 63,29 δισ. δολάρια έναντι 60,1 δισ. δολαρίων τον Δεκέμβριο.

Την ίδια ώρα, εμπορικό πλεόνασμα 246 δισ. ευρώ εμφάνισε για το σύνολο του 2015, η Ευρωζώνη, έναντι 184,3 δισ. ευρώ το 2014. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5% στα 2,04 τρισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 2% στα 1,794 τρισ. ευρώ. Το δια-ευρωπαϊκό εμπόριο διαμορφώθηκε στα 1,689 τρισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 3%.

Όσον αφορά το δ' τρίμηνο του 2014, το πλεόνασμα ανήλθε στα 24,3 δισ. ευρώ, με τις εξαγωγές να διαμορφώνονται στα 167,5 δισ. (+3%) και τις εισαγωγές στα 143,2 δισ. ευρώ (+3%). Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., το εμπορικό πλεόνασμα για το 2015 ενισχύθηκε στα 64,2 δισ. ευρώ έναντι 13,3 δισ. ευρώ το 2014. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5% και οι εισαγωγές κατά 2%.  

Πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 5 δισ. ευρώ, φέρεται να χρειάζεται η Electricite de France SA (EDF), σύμφωνα με δημοσίευμα του Le Figaro. Το συγκεκριμένο ποσό θεωρείται αναγκαίο, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα μεγάλα έργα που έχει αναλάβει.

Τέλος, επιτάχυνση της γερμανικής οικονομίας αναμένει για τους πρώτους τρεις μήνες του 2016 η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η κεντρική τράπεζα «βλέπει» βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών, η οποία οφείλεται στην ισχυροποίηση της αγοράς εργασίας.

Σημαντικό όφελος αναμένεται και από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα, την τόνωση της κατανάλωσης. Σημειώνεται ότι το δ' τρίμηνο του 2015, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,3%.

ΧΑ

Οι θεσμικοί του ΧΑ την πρώτη  μέρα της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου στα παράγωγα κινήθηκαν επιθετικά με εντολές αγοράς από το ξεκίνημα, καθώς αποφάσισαν να κινήσουν τις τιμές εις τρόπον ώστε να συνεχιστεί η ανοδική δυναμική του τέλους της προηγούμενης βδομάδας.

Η τιμή ανοίγματος με ανοδικό χάσμα αντιστοίχησε στο κατώτερο μέρας των ΓΔ και 25άρη και ήταν οι 456,68 από 441,61 και 119,97 από 114,51 μονάδες αντίστοιχα. Έτσι οι βασικοί δείκτες βρέθηκαν να κερδίζουν απόσταση από τα νεότερα χαμηλά πολλών ετών που εμφανίστηκαν την περασμένη Πέμπτη. Ενδοσυνεδριακά δεν εμφανίστηκε πυθμένας. Μόλις διαπιστώθηκε πως οι πιέσεις που εμφανίστηκαν δεν ήταν ικανές να οδηγήσουν την αγορά σε νέα πτώση το αγοραστικό ενδιαφέρον μονιμοποιήθηκε ως κυρίαρχο έναντι της προσφοράς και οι βασικοί δείκτες επί ώρες κινήθηκαν με κέρδη για τον ΓΔ πάνω από  +5,5% και για τον 25άρη πάνω από +6,5%. Για δεύτερη μέρα στη σειρά η είσοδος των διαχειριστών του δολαρίου ενίσχυσε το αγοραστικό ενδιαφέρον μετά τις 15:40 αν και περίπου τότε εμφανίστηκαν κάποιες πιέσεις που δεν ήταν ικανές να σταματήσουν την αναζήτηση του μέγιστου μέρας ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.. Συνεπώς τα μέγιστα μέρας που για τον ΓΔ ήταν οι 491,63 από 458,01 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης οι 132,59 από 120,55 σημειώθηκαν στις 17:00.

Η απόσταση από τα χαμηλά του 2016 του 25άρη, βάσει κλεισίματος, με δυόμιση συνεδριάσεις διαμορφώθηκε στο 22,35% και από τα χαμηλά ο ΓΔ απέχει 15,95%.

Για δεύτερη μετά από 8 στη σειρά πτωτικές και οι δύο βασικοί δείκτες του ΧΑ κατάφεραν να ξεφύγουν από την πτωτική τους μοίρα, ενώ ο τζίρος ήταν ψηλότερος σε σχέση με της Παρασκευής.

Η στατιστική εικόνα βελτιώθηκε ως εκεί που δεν παίρνει άλλο όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (0 από 6) έναντι των ανοδικών (25 από 17) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας μόλις 3 είχαν πτώση ΚΥΠΡ, ΦΡΙΓΟ και ΟΛΘ. ΟΛΘ-5,26% Στα 74,570 από 52,342 εκατ. ευρώ χθες, του συνολικού τζίρου, τα 55,5 από 34,5 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο +2,98%, ο CAC είχε μεταβολή +3,50%, με τον FTSE100 με μεταβολή +2,21%. Οι αγορές στις ΗΠΑ δεν είχαν συναλλαγές.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +7,40% και έφθασε στις 487,92 από 452,29 μονάδες και ο 25άρηςέκλεισε στις 131,55 από 119,41  με μεταβολή +10,17%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ και του 25άρη προς τα κάτω κατά 4 και κατά 1,1 μονάδες αντίστοιχα και έκλεισαν κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των Τραπεζών +24,75% από +16,50%, Εμπορίου +10,19% από +3,56%, ο 25άρης +10,17% από +4,63%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +8,24% από +1,98%, ο ΓΔ +7,40% από +3,56%, Κοινής Ωφέλειας +6,67% από +1,87%, Πετρελαίου Αερίου +6,36% από +2,51%, Κατασκευές Υλικά +6,14% από +0,82%,  Υγείας +5,55% από +9,76%, Πρώτων Υλών +5,14% από +0,59%, ο FTSEM +4,95% από +2,85%, Τροφίμων Ποτών +4,89% από +0,06%, Ταξίδια Αναψυχή +4,49% από +0,50%, Τηλεπικοινωνιών +4,22% από +1,78%, Ακίνητης Περιουσίας +3,31% από +1,51%, Τεχνολογίας +3,08% από +0,05%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,65% από +2,01%, Ασφαλειών +2,31% από +2,36%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,64% από -0,43%, και Χημικών +0,73% από +1,49%. Στον αντίποδα με απώλειες δεν εμφανίστηκαν κλάδοι. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,570 από 52,341  εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,714 από 1,810  εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 68,634 από 49,302 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,191 από 0,592 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 37,172 από 34,803 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 157,417 από 149,363 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 82 από 69 των καθοδικών σε 32 από 39 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 16 από 18.

Τεχνική ανάλυση

Από την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, υπάρχουν οι παρακάτω τεχνικές εκτιμήσεις, για συγκεκριμένα blue chip

  • ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Έκλεισε επάνω στην πρώην στήριξη των 1,22 ευρώ, με αμέσως επόμενες αντιστάσεις στα 1,34 και 1,40 ευρώ. Το "stop" στο "short" με την υπέρβαση των 1,42 ευρώ.
  • ΟΠΑΠ: Έκανε υπέρβαση της πρώτη αντίστασης στα 5,60 ευρώ και ελπίζει σε τιμές υψηλότερες των 6 ευρώ, αν διατηρηθεί η προσπάθεια αντίδρασης. Ισχυροποιήθηκε η στήριξη στα 5,20 ευρώ.
  • ΔΕΗ: Έκλεισε οριακά χαμηλότερα των 3,03 ευρώ, που είναι και το ημερήσιο "stop" στο "short" που διάσπαση μπορεί να μας δώσει τα 3,30 ή τα 3,65 ευρώ. Κοντινή στήριξη τα 2,67 που διάσπαση μπορεί να μας φέρει κοντά στα 2,40 ευρώ.
  • ΟΤΕ: Διάσπαση των 7,52 ευρώ, μπορεί να δώσει κίνηση προς το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ. Κοντινή στήριξη τα 6,75 ευρώ και αμέσως επόμενη τα 6,16 ευρώ.
  • ΑΛΦΑ: Ο πιο "long" από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους. Επόμενη, σημαντική στίσταση τα 1,65 ευρώ και πρώτη στήριξη στα 1,37 ευρώ.
  • ΕΤΕ: Άφησε πίσω της την πρώτη αντίσταση στα 0,15 ευρώ και έκλεισε στο κάτω όριο της ζώνης 0,19 - 0,20 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 0,13 ευρώ.
  • ΕΛΠΕ: Τα 3,40 ευρώ κύρια αντίσταση που χρειάζεται κατοχύρωση για να δώσει συνέχιση προς τα 3,70 ευρώ.
    ΜΥΤΙΛ: Έδωσε κλείσιμο υψηλότερα των 3,03 ευρώ, που ήταν και το ημερήσιο "stop" στο "short", με επόμενα επίπεδα τα 3,14 και 3,31 ευρώ. Στήριξη τα 2,83 ευρώ, που κατοχύρωση σε κλείσιμο μπορεί να δώσει συνέχιση.
  • ΜΕΤΚ: Αφού έσωσε δύο φορές, κατά την προηγούμενη εβδομάδα τα 6,53 ευρώ, έχει σαν επόμενη αντίσταση τα 6,76 ευρώ και αμέσως επόμενη τα 7,30 ευρώ που είναι το "stop" για όσους διατηρούν "απαισιόδοξες" θέσεις. Τα 6,53 και 6,31 ευρώ αναχώματα που αν χαθούν και μόνο θα δούμε συνέχιση της κίνησης.
  • ΜΠΕΛΑ: Τα 9,40 κοντινή αντίσταση με επόμενο επίπεδο τα 10. Αντίστοιχα στήριξη κάτω από τα 9 έχει στα 8,36 ευρώ.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η Κυβέρνηση, πλέον, έχει έρθει αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο μέρος του Κόσμου, μιας και πρέπει να βρει λύση σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό άμεσα. Καλώς, ή κακώς, δεν έχουμε ιδιαίτερες εναλλακτικές λύσεις, οπότε όσο πιο γρήγορα βρεθεί λύση τόσο καλύτερο για την Οικονομία που περιμένει. Η Κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να έρθει σε συμφωνία με τους Θεσμούς, πριν επιστρέψουν, για να δοκιμάσει να φέρει το Νομοσχέδιο στην Βουλή.

Όλα δείχνουν πως οι Θεσμοί επιμένουν σε μείωση κόστους του Κράτους δηλαδή συντάξεων και όχι αύξηση φόρων και εισφορών. Οι δηλώσεις του Τόμσεν, πλέον, βγαίνουν στον αέρα και όχι μέσα από διαρροές και όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι είναι πιο σωστή σαν λογική, μιας και η αύξηση φόρων δεν θα φέρει αποτέλεσμα, αντιθέτως θα διώξει Εταιρείες και Φυσικά Πρόσωπα και θα ενισχύσει κατακόρυφα την φοροδιαφυγή.

Αν η Κυβέρνηση δεν μπορέσει να δώσει λύσεις και να περάσει από την Βουλή τα Νομοσχέδια το πιο πιθανό είναι να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις. Και στις δύο περιπτώσεις θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Το πρόβλημα μας είναι ο χρόνος, μιας και δεν έχουμε την πολυτέλεια, με την Οικονομία να καταγράφει συνεχώς χαμηλότερα νούμερα. Από την άλλη έχουμε μπροστά μας να λύσουμε και το Προσφυγικό, μιας και το τρίμηνο "dead line" για έξοδο από την Σένγκεν, μπορεί να μας απομονώσει να μας δημιουργήσει τόσο οικονομικά όσο και μεγαλύτερα γεωπολιτικά προβλήματα.

Το τελευταίο πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο, καθώς ο Τουρισμός είναι ο τελευταίος κλάδος που κρατάει την εγχώρια Οικονομία στη ζωή.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές διεύρυναν τα κέρδη τους σήμερα Τρίτη σαν αποτέλεσμα του συνδυασμού μιας σταθεροποίησης των κινεζικών αγορών, της ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου και των στέρεων  στοιχείων για την κατανάλωση των ΗΠΑ, που οδήγησε τους επενδυτές να αναζητήσουν ευκαιρίες μετά την βουτιά της περασμένης εβδομάδας.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδισε 0,6%, με τον κλάδο των κινεζικών τραπεζικών μετοχών να οδηγεί τα κέρδη μετά από άλμα έκπληξη στα στοιχεία του τραπεζικού δανεισμού της Κίνας.

Ο δείκτης των blue chip της Ηπειρωτικής Κίνας επίσης αυξήθηκε 2,5% φθάνοντας σε υψηλά τριών εβδομάδων. Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,9% μετά από το +7,2% της ανόδου στις Δευτέρα, ανακτώντας αρκετά μεγάλο μέρος της πτώσης της περασμένης εβδομάδας κατά 11% η μεγαλύτερη από το 2008.

Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή που παρουσιάζουν σταθερή ανάπτυξη  και κατάφεραν να διασκεδάσουν τους φόβους - τουλάχιστον για την ώρα - ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να συρθεί σε ύφεση, αφού η ανάπτυξη σε πολλά μέρη του κόσμου σκοντάφτει.

Το συναίσθημα σχετικά με το νόμισμα των ΗΠΑ έχει επίσης βελτιωθεί, με το δολάριο θα στα 114,65 γιεν, απομακρυνόμενο περαιτέρω από χαμηλό 15-μηνών των 110,985 που άγγιξε την Πέμπτη.

Το ευρώ υποχώρησε επίσης ως τα 1,1128 δολάρια την Δευτέρα, υποχωρώντας από υψηλά 3 1/2 μηνών της Πέμπτης των 1,1377 δολαρίων, και τελευταία ήταν στα 1,1173.

Το κοινό νόμισμα, οδηγήθηκε κάτω επίσης, με τις παρατηρήσεις από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να δυναμώσει την πολιτική περαιτέρω χαλάρωσης το Μάρτιο.

Ο Χρυσός είχε εκτεταμένη πτώση από την αιχμή της Πέμπτης των 1.262,90 δολάρια ανά ουγγιά ως ασφαλές καταφύγιο. Σήμερα υποχώρησε 0,6% χωρίς να βρίσκει πυθμένα μετά από -2,2% πτώση τη Δευτέρα, η οποία ήταν η μεγαλύτερη πτώση του σε σχεδόν επτά μήνες.

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά από την είδηση για κατ’  ιδίαν συνάντηση των κορυφαίων αξιωματούχων από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο που ενίσχυσε τις φήμες περί μιας ενδεχόμενης συμφωνίας για την αντιμετώπιση του μεγάλου πλεονάσματος της προσφοράς.

Το Brent αξία αναφοράς είδε τα futures να ανεβαίνουν 3,3% στα 34,48 δολάρια το βαρέλι, φθάνοντας το υψηλότερο επίπεδό τους σε μια εβδομάδα. Τα futures αργού των ΗΠΑ πήδηξαν, επίσης, πάνω από τα 30 δολάρια.

Οι αποδόσεις των κορυφαίων κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν, με την απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ με άνοδο 4,7 μονάδες βάσης στο 1,793% από 1,746% στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Στην Ιαπωνία, η Τράπεζα της Ιαπωνίας άρχισε να εφαρμόζει αρνητικά επιτόκια την Τρίτη. Το σημείο αναφοράς επιτόκιο δανεισμού στη διατραπεζική έπεσε στο μηδέν τοις εκατό, αλλά όχι σε αρνητικά επίπεδα, εν μέρει επειδή ορισμένες τράπεζες δεν έχουν στο σύστημά τους πρόβλεψη για να ασχοληθεί με αρνητικά επιτόκια.

Barclays: Το ράλι στις αξίες υψηλού κινδύνου συνεχίζεται με την Κίνα να εμφανίζει ρεκόρ πιστωτικής επέκτασης

Το ράλι των μετοχών συνεχίστηκε στην Ασία, με επικεφαλής τις κινεζικές μετοχές. Με άνοδο των δεικτών στην Σαγκάη και τη Σένζιεν στην ηπειρωτική Κίνα να φθάνει το 2,8% και 3%, αντίστοιχα, καθώς η αύξηση του Μ2 της Κίνας και τα νέα δάνεια τον Ιανουάριο έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς. Όλα τα ασιατικά χρηματιστήρια ήταν πάνω σήμερα το πρωί με εξαίρεση της Ινδίας και της Ινδονησίας. Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν περαιτέρω στα 1193 δολάρια μετά την πτώση 30 δολαρίων χθες, καθώς η βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης προκάλεσε εκροή κεφαλαίων από τα παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια.

Η αναπήδηση στην σχέση δολαρίου γιεν συνεχίζεται για τρίτη ημέρα (+ 0,8%), οδηγώντας σε περαιτέρω ράλι στο Topix (+ 1,3%). Η σχέση EUR/USD υποχώρησε στο χαμηλό των 1,1128 καθώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Draghi δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι η νομισματική πολιτική θα φτάσει στην πραγματική οικονομία και επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα επανεξετάσει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της στις αρχές Μαρτίου.

Στις ΗΠΑ πρόεδροι τοπικών Fed (Harker, Kashkari και Rosengren) αναμένεται να εκφράζσουν συγκρατημένες ανησυχίες για την αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών στις ομιλίες τους σήμερα, αν και αναμένονται να εμφανίσουν διαφορετικές απόψεις για το ρυθμό της σύσφιξης.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τα πάντα, έτσι ώστε να επιτευχθεί γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο αυτό δεν εξαρτάται μόνο από μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ερωτηθείς για την ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα. Ακόμη, επανέλαβε ότι οι συνομιλίες στην Αθήνα κατά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων ήταν «εποικοδομητικές» και πρόσθεσε ότι «σημειώθηκε καλή πρόοδος σε έναν αριθμό ζητημάτων».

Υστέρηση 69 εκατ. ευρώ εμφάνισαν τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (προ επιστροφών) κατά τον πρώτο μήνα του 2016. Ενώ είχε προϋπολογιστεί να εισπραχθούν 4,007 δισ. ευρώ, τελικώς κατέληξαν στα ταμεία 3,938 δισ. ευρώ. Η απόκλιση καλύφθηκε με «ψαλίδισμα» των επιστροφών φόρου (δόθηκαν 296 εκατ. ευρώ έναντι 346 εκατ. ευρώ που είχε προγραμματιστεί) αλλά και ένα κονδύλι 12 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκε από αποκρατικοποιήσεις και το οποίο δεν ήταν προγραμματισμένο.

Το ζήτημα των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων θίγει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Χωρίς μεταρρυθμίσεις, δεν έχει χρήματα». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση της Αθήνας επιρρίπτει την ευθύνη για την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων στους δανειστές. Την ίδια ώρα, επισημαίνει ότι «στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών υπάρχει ο κίνδυνος μιας νέας σύγκρουσης για το χρέος. Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας Τσίπρας πάντως δεν φαίνεται να βιάζεται να κάνει κάποια κίνηση».

Στο 92,896% ανέρχεται το ποσοστό της J&P - ΑΒΑΞ Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση των επενδυτών. Το συγκεκριμένο ποσοστό αντιστοιχεί σε 125.087.482 μετοχές. Προ της ολοκλήρωσης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, το ποσοστό της J&P – ΑΒΑΞ Α.Ε. ανερχόταν στο 89,477%.  

Τον 20ετή επενδυτικό σχεδιασμό της ΔΕΗ ΔΕΗ+9,82% για τους λιγνίτες και τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στο συνέδριο για την «Επιχειρηματική επανεκκίνηση» που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη. Οπως τόνισε, «η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε άμεσο χρόνο τις απαραίτητες διαδικασίες για την κατασκευή δεύτερης μονάδας στη Μελίτη II, ύψους επένδυσης 750 εκατ. ευρώ, με στόχο η λιγνιτική παραγωγή να φθάσει στο 35%».

Διευκρινίσεις για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη σύμβαση παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έδωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιστιόρλας. «Το ΤΑΙΠΕΔ βάση των προβλέψεων της ισχύουσας σύμβασης παραχώρησης, των εκ του νόμου αρμοδιοτήτων του και σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις της χώρας έχει ζητήσει την έναρξη των διαδικασιών διαπραγμάτευσης για την παράταση της σύμβασης παραχώρησης στην εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος”» ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα.

Την επέκτασή της σε ακόμα περισσότερες χώρες με έμφαση στο τοπικό περιεχόμενο, σχεδιάζει η Upstream, ελληνική εταιρεία τεχνολογίας, η οποία είναι συνδεδεμένη με 54 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε 43 χώρες. Απευθύνεται σε 1,2 δισ. τελικούς καταναλωτές, εκ των οποίων 75 εκατ. είναι πελάτες της, χρησιμοποιούν τα προϊόντα της, «μιλά» 26 γλώσσες, ανά πάσα στιγμή εργάζονται σε αυτήν 26 υπηκοότητες, ενώ ο ετήσιος τζίρος της περίπου 250 εκατ. ευρώ, προέρχεται από δραστηριότητα στο σύνολό της εκτός Ελλάδος.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Τη δέσμευση ότι «δεν θα διστάσει να δράσει» εξέφρασε για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Στον απόηχο της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής αναταραχής, θα αναλύσουμε τις επιπτώσεις στις τράπεζές μας» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθεροποίηση των τιμών, σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα διστάσουμε να δράσουμε».

Στο ποσό των 570,046 δισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν στα 570,046 δισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 12η Οκτωβρίου

Αύξηση παρουσίασε το δημόσιο χρέος της Ιταλίας το 2015, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ιταλίας.

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2015 το χρέος του ιταλικού δημοσίου ανερχόταν σε 2,169 τρισεκατομμύρια ευρώ. Σε σχέση με το τέλος του 2014 το δημόσιο χρέος της χώρας (που την περίοδο εκείνη αντιστοιχούσε στο 132,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) αυξήθηκε κατά 33,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Τράπεζα της Ιταλίας επισημαίνει πάντως ότι οι εισπράξεις φόρων του Δημοσίου το 2015 αυξήθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, αξίας 4,4 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η ιαπωνική SoftBank Group, λόγω της κατάρρευσης της χρηματιστηριακής της αξίας. Πρόκειται μάλιστα, για το μεγαλύτερο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών που έχει πραγματοποιήσει ποτέ.

Το πρόγραμμα αναμένεται να καλύψει το 14,2% των συνολικών μετοχών και θα διαρκέσει καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

Επιτάχυνση της γερμανικής οικονομίας αναμένει για τους πρώτους τρεις μήνες του 2016 η γερμανική κεντρική τράπεζα Bunsesbank.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η κεντρική τράπεζα «βλέπει» βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών, η οποία οφείλεται στην ισχυροποίηση της αγοράς εργασίας. Σημαντικό όφελος αναμένεται και από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα, την τόνωση της κατανάλωσης. Σημειώνεται ότι το δ’ τρίμηνο του 2015, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,3%.

Πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 5 δισ. ευρώ, φέρεται να χρειάζεται η Electricite de France SA (EDF), σύμφωνα με δημοσίευμα του Le Figaro. Το συγκεκριμένο ποσό θεωρείται αναγκαίο, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα μεγάλα έργα που έχει αναλάβει. Σήμερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η EDF αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2015, με τα ετήσια κέρδη να υποχωρούν κάτω των 2 δισ. ευρώ.