ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ σταθερής ανάκαμψης διανύει η οικονομία της Ιαπωνίας, η δεύτερη μεγαλύτερη στο κόσμο, σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Toshiro Muto, καταδεικνύοντας, ότι ο αποπληθωρισμός για περισσότερο από επτά χρόνια, ενδέχεται να φθάνει στο τέλος του.
Η Τράπεζα, διοχέτευσε ρευστό στην οικονομία και διατήρησε το κόστος δανεισμού κοντά στο μηδέν, καθώς αγωνίζεται να ξεπεράσει τον αποπληθωρισμό, ο οποίος ψαλίδισε τα εταιρικά κέρδη και αποθάρρυνε τους καταναλωτές από τις αγορές, με αποτέλεσμα η οικονομία της χώρας να αναπτυχθεί κατά μέσον όρο με ρυθμό 1,3% τα τελευταία πέντε χρόνια. Η σταθερή άνοδος των τιμών καταναλωτή και η μόνιμη ανάκαμψη θα δημιουργήσουν το κλίμα για την ανόρθωση της οικονομικής πολιτικής με την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, καθώς η οικονομία επεκτείνεται.
«Εάν δεν έχουμε αποπληθωρισμό αυτό θα είναι θετικό για την οικονομία της Ιαπωνίας, η οποία θα καταστεί κάτι περισσότερο από έναν παίκτη στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι και πηγή ανάπτυξης για τις εξαγωγές», ανέφερε ο Paresh Upadhyaya, ο οποίος διαχειρίζεται 29 δισ. δολ. σε συνάλλαγμα με την Putnam Investments, στη Βοστώνη, συμπληρώνοντας: «Ένα ακόμη σημάδι ότι η οικονομία ανακάμπτει από τις διαρθρωτικές δυσκολίες που προκλήθηκαν με το σκάσιμο της ιαπωνικής φούσκας».
Η φούσκα της ιαπωνικής οικονομίας έσκασε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ωθώντας στον πάτο τις μετοχές και τις τιμές ακίνητης περιουσίας σε ποσοστό 75%.