Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016 09:38

Market beat: Πιθανότητες συνέχειας στο rebound με το απροσδόκητο να παραμονεύει

Σήμερα οι Ασιατικές μετοχές έδειξαν σημάδια δύναμης καθώς μειώθηκαν οι ανησυχίες σχετικά με την υγεία των ευρωπαϊκών τραπεζών και ενώ διατηρούνται για την επιβράδυνση στην Κίνα οι κινήσεις των αρχών για ενίσχυση του γιουαν σήμερα λειτούργησε κατευναστικά.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Σήμερα οι Ασιατικές μετοχές έδειξαν σημάδια δύναμης καθώς μειώθηκαν οι ανησυχίες σχετικά με την υγεία των ευρωπαϊκών τραπεζών και ενώ διατηρούνται για την επιβράδυνση στην Κίνα οι κινήσεις των αρχών για ενίσχυση του γιουαν σήμερα λειτούργησε κατευναστικά.

Στο ΧΑ η δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ήταν το ίδιο «κακή» για τον 25άρη και χειρότερη της πρώτης για τους ΓΔ και FTSEM βάσει των εβδομαδιαίων μεταβολών τους. Εμφανίστηκε επιτάχυνση του πτωτικού βηματισμού του μέσου όρου που έχασε -9,84% αντί του -8,85% την πρώτη βδομάδα του Φλεβάρη και ακόμα μεγαλύτερη ήταν στον FTSEM που βούτηξε -10,54% από -7,81% στο διάστημα 1 ως 5 Φεβρουαρίου. Όσο για τον 25άρη με μεταβολή «καρμπόν» -11,77% ας είναι καλά οι τράπεζες. Την πρώτη βδομάδα βούλιαξαν -24,32% ενώ τη δεύτερη -20,50% και εύκολα γίνεται αντιληπτό πως για την ισόποση πτώση του δείκτη των θεσμικών έβαλαν το χεράκι τους και άλλοι κλάδοι, κυρίως εκείνοι που τους εκπροσωπεί στον 25άρη μια μετοχή όπως οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.  

Ο 25άρης οδηγήθηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά την Πέμπτη, αγγίζοντας πλέον τις 107,52 μονάδες και για να συμβεί αυτό τα χαμηλά εβδομάδας για 24 blue chip (εξαίρεση η ΦΦΓΚΡΠ) αποτέλεσαν και ελάχιστα τελευταίων 30 ημερών. Από τα 24 στα 23 το ελάχιστο εβδομάδας έγινε και χαμηλό τελευταίων 3 μηνών και από τα 23 στα 15 αποτελεί πια και ελάχιστο τελευταίων 12 μηνών ή και βίου στο ευρώ. Το μέγεθος της επιδείνωσης είναι από εκείνους τους παράγοντες που συνηγορούν σε μια πιθανή συνέχεια στην αντίδραση της Παρασκευής, όπως και το μέγεθος της ανόδου του τραπεζικού δείκτη κατά +16,50%, που καλύτερή της έχει να φανεί από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου.

Από το τέλος του 2014 ως το τέλος του 2015, ο δείκτης των ξένων θεσμικών FTSE25 έχασε -30,779% και ανάγκασε τον ΓΔ σε απώλειες -23,582% (τα δεκαδικά είναι πικρή ειρωνεία). Αλλά ενώ σε 365 μέρες η αγορά κατέληξε σε bear market, σε 29 συνεδριάσεις μέσα στο 2016 ο FTSE25 έχει πτώση -34,9% και ο ΓΔ χάνει -28%. Άρα βρίσκεται σε bear market στο τετράγωνο. Η επιτάχυνση στο ξεφόρτωμα και η αναζήτηση αντιστοιχίας της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ με τις μελλοντικές προοπτικές της οικονομίας, η οποία ταυτίζεται με την εμφάνιση νεότερων χαμηλών διαρκώς, δείχνει το μέγεθος της ανησυχίας για το άμεσο μέλλον. Μάλλον θεωρούν πιθανό τα πράγματα στην ρευστότητα να οδηγηθούν σε ακραίες συνθήκες, πριν πολιτικοί και πολίτες αναγκαστούν να αποδεχθούν και να εφαρμόσουν όσα συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι.

Οι εγχώριοι αναλυτές χωρίζονται σε εκείνους που δεν είναι πολύ αισιόδοξοι και στους αισιόδοξους. Οι πρώτοι ειδοποιούν πως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, ούτε μια σοβαρή ανοδική αντίδραση ανατρέπει την δυναμική που σχημάτισαν οκτώ στη σειρά καθοδικά κλεισίματα. Περιμένουν να διαπιστώσουν την ορμή των τιμών στη βδομάδα που δεν αναμένονται σημαντικά γεγονότα στο οικονομικό ή το πολιτικό πεδίο. Οι «ταύροι» τονίζουν τη βελτίωση από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης, καθώς έκλεισε ένα χάσμα που είχε σχηματιστεί μεταξύ του κλεισίματος της Τετάρτης και της τιμής ανοίγματος την Πέμπτη, που σημειώθηκαν τα ιστορικά χαμηλά για τον 25άρη. Η στήλη έχει την αίσθηση πως, σε ρευστό περιβάλλον, η βιασύνη να πιάσει κάποιος μια υπολογίσιμων διαστάσεων ανοδική αντίδραση από την αρχή, είναι «επικίνδυνη» πολυτέλεια.

Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό το rebound των μετοχικών αξιών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη στο τέλος της εβδομάδας. Αλλά, ακόμα και με τα σημαντικά κέρδη της Παρασκευής, οι βασικοί δείκτες των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο έχουν και στο τέλος της δεύτερης βδομάδας του Φεβρουαρίου αρνητικές μεταβολές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας   

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Αγορές: Περιμένοντας βάσανα, πιθανά όπως… τον Γκοντό

Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό το rebound των μετοχικών αξιών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη στο τέλος της εβδομάδας. Αλλά, ακόμα και με τα σημαντικά κέρδη της Παρασκευής, οι βασικοί δείκτες των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο έχουν και στο τέλος της δεύτερης βδομάδας του Φεβρουαρίου αρνητικές μεταβολές.

Είναι σαφές πως κάτι άλλαξε πρόσφατα, καθώς εξελίσσεται η περίοδος της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων και διαπιστώθηκε, πως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο προέβλεπαν οι απαισιόδοξοι αναλυτές, που έχουν κερδίσει μεγαλύτερη μερίδα του επενδυτικού κοινού. Με τα τρία τέταρτα των εισηγμένων του S&P500 να έχουν ανακοινώσει την κερδοφορία του τελευταίου τριμήνου του 2015 και του έτους συνολικά περίπου οι μισές ανακοίνωσαν πωλήσεις που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς. Συμφώνα με το FactSet τα κέρδη βρίσκονται σε πορεία για υποχώρηση 3,7% από την προηγούμενη χρονιά που είναι αρκετά κάτω από το -4,7% που εκτιμούσαν στις 31/12/2015. Ωστόσο οι μετοχές των εταιριών που δεν επαλήθευσαν τις προσδοκίες τιμωρήθηκαν αγρίως. Αρκετοί παράγοντες της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας ανέμεναν τα εταιρικά κέρδη να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση της ψυχολογίας των επενδυτών αλλά αποδείχθηκε πως δεν επαληθεύτηκαν. Οι αγορές μετοχών διεθνώς παρακολούθησαν την άνοδο και την πτώση της τιμής του πετρελαίου και στις μέρες της πτώσης έτρεχαν για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως τα υψηλής αξιολόγησης κρατικά ομόλογα, το γιεν και το χρυσάφι.

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 1864,78 μονάδες είχε επίδοση -0,81% και στο 2016 -8,77%. Ο Dow έχασε -1,43% και αποδίδει -8,33% στο έτος. Ο S&P400 βούλιαξε -1,36% με επίδοση φέτος -9,77%, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -1,38%, εμφάνισε επίδοση έτους -14,43%. Ο δε Nasdaq με απώλειες -0,59%, εμφανίζει για το 2016 πτώση -13,38%. Ο χρυσός κέρδισε +5,49% μετά από άνοδο +4,98% την προηγούμενη βδομάδας με κλείσιμο στα 1238,50 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ βούτηξε -6,39% στα 29,02 δολάρια το βαρέλι με απώλειες στο έτος –21,72%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έχασε -11,10% και στο έτος χάνει -21,44%. Ο γερμανικός δείκτης DAX βούλιαξε -3,43%, με απόδοση -16,53% το 2016 και ο CAC  υποχώρησε -4,89% με ετήσια μεταβολή -13,84%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε κατά -6,81% στο έτος χάνει -17,01%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε πτώση -4,26% και στο 2016 υποχωρεί -22,89%. Ο Bovespa της Βραζιλίας έχασε -1,93%, με απώλειες στο έτος -8,17%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού γλίστρησε -1,88%, και στο 2016 πλέον χάνει και αυτός -1,31%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -4,30%, με επίδοση για το 2016 -6,43%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία έπεσε -6,62%, και στο 2016 αποδίδει -12,14%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε -5,02% και στο 2016 χάνει -16,40%. Αμετάβλητος ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind. Από την αργία λόγω νέου σεληνιακού έτους, με ετήσια επίδοση -21,92%. 

Η άνοδος της αξίας του χρυσού για πολλούς είναι αποτέλεσμα της κάκιστης εντύπωσης που έχουν προκαλέσει τα αρνητικά επιτόκια σε σειρές κρατικών ομολόγων. Καθώς έχει εξαφανιστεί εν μέρει το προτέρημα του κρατικού χρέους που ήταν σίγουρη επένδυση και άφηνε και ένα κέρδος, ενώ ο χρυσός δεν αποδίδει επιτόκιο ή μέρισμα.

Πετρέλαιο και δείκτες

Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε την Παρασκευή, από τις εικασίες σχετικά με τις περικοπές της παραγωγής. Αργά την Πέμπτη, οι τιμές του πετρελαίου τοποθετήθηκαν στον ανελκυστήρα όταν ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ ήταν έτοιμος να συνεργαστεί για την μείωση της παραγωγής. Αν και πολλοί αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, τα futures του αργού πετρελαίου ΗΠΑ αναρριχήθηκαν κατά +12% έως τα 29,44 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, μετά την πρόσκρουση σε χαμηλό 13 ετών ενδοσυνεδριακά την προηγούμενη ημέρα.

Τα κέρδη αυτά οδήγησαν σε ράλι τις εταιρείες του ενεργειακού τομέα του S&P 500, οι οποίες ανέβηκαν κατά 2,6% την Παρασκευή. Οι ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και για τις επιπτώσεις των χαμηλών επιτοκίων στα τραπεζικά κέρδη χτύπησαν σκληρά φέτος τις μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα. Την Παρασκευή η πληροφορία, από την Πέμπτη, από την ρυθμιστική αρχή πως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της J.P. Morgan Chase James Dimon, προέβη σε αγορά 500.000 μετοχών της εταιρείας του, της προκάλεσε άνοδο 8,3% παρασύροντας το κλάδο.

Ο βαρύτερος δείκτης μετοχών στον κόσμο έκλεισε στην τελευταία συνεδρίαση της βδομάδας με άνοδο +1,95%, αλλά ακόμα ένα rebound της προκοπής δεν έχει πραγματοποιήσει αφού προηγήθηκαν πέντε καθοδικές σύνοδοι. Έτσι, αφού έχασε πάνω από 5% τον Ιανουάριο στα μέσα Φεβρουαρίου εμφανίζει άλλο ένα -3,7% πτώσης, για την ώρα. Μια εκτίναξη +5,6% στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, βοήθησε τον Europe Stoxx 600 να ανέβει +2,9% Παρασκευή, αλλά ο δείκτης εξακολουθεί να έχει στην εβδομάδα πτώση -4,1%.

«Οι αγορές προεξοφλούν μια μεγαλύτερη πιθανότητα ύφεσης στους επόμενους 12-18 μήνες», κατά τον Alex Dryden, της J.P. Morgan Asset Management. Ενώ ο ίδιος αναμένει η οικονομική ανάπτυξη να παραμείνει μέτρια φέτος, θεωρεί πως ο σκεπτικισμός εγκαθίστανται στους επενδυτές σχετικά με πόσο περισσότερα μπορούν να κάνουν οι  κεντρικοί τραπεζίτες, αν η ανάπτυξη στραβοπατήσει και κοντοσταθεί, προτρέποντας τους επενδυτές να αποφύγουν τον κίνδυνο. Αυτές οι προτροπές που άλλοτε το επενδυτικό κοινό θα αγνοούσε, τώρα πιάνουν τόπο και έχουν προσδώσει μεγάλη νευρικότητα στις αγορές.

Ανεβασμένες πιθανότητες ύφεσης

Η στήλη συμφωνεί με την εκτίμηση πως το bull market που εγκαταστάθηκε από το Μάρτιο του 2009 είχε στην ανάπτυξη της πορείας του πολλές διορθώσεις από κρίσεις πανικού. Η τελευταία διόρθωση έχει κάμψει για καλά το φρόνημα των επενδυτών. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια μέχρι σήμερα. Αν μετρήσει ο χρόνος από την κορυφή του S&P και της Wall Street  στις 21 Μαΐου του 2015. Ο S & P 500 είναι κάτω μόνο 12,6% έως την Παρασκευή. Έχουμε απλά μια διόρθωση συνήθη για τα χρηματιστήρια, αλλά διήρκεσε σχεδόν 220 ημέρες μέχρι στιγμής, είναι συνεπώς η μεγαλύτερή χρονικά διόρθωση από τότε που άρχισε το bull market, το 2009. Η ανάσα της αγοράς είναι ως επί το πλείστον πτωτική. Στο τέλος του περασμένου έτους, υπήρχαν εκτεταμένες προσδοκίες ότι το 2016 θα είναι μια καλή (αν και όχι εξαιρετική) χρονιά για την οικονομία των ΗΠΑ και για τις μετοχές. Η άποψη αυτή απειλήθηκε αμέσως από την πτώση 1,5% του δείκτη S & P 500 την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του νέου έτους, που την ακολούθησαν πτωτικές σύνοδοι που στις  20 Ιανουαρίου είχαν προσδώσει πτώση -9,0%.  Τότε φάνηκε ότι η αγορά είχε ανεβάσει τις πιθανότητες μια ύφεσης.

Το ερώτημα είναι αν η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια παγκόσμια ύφεση και να παρέχει αρκετή ανάπτυξη για να μετριαστεί το συνολικό αποτέλεσμα. Μέχρι τώρα κατά τη διάρκεια της ανοδικής αγοράς, η επενδυτική αισιοδοξία βασίστηκε στην ικανότητα των μεγάλων κεντρικών τραπεζών να ανακυκλώνουν τις κακές ειδήσεις και να τις μετατρέπουν σε καλή είδηση, παρέχοντας πιο εύκολες συνθήκες για πίστωση. Αυτό το παιχνίδι μπορεί να τελείωσε. Το μόνο αισιόδοξο στοίχημα που έχει απομείνει,  είναι ότι ο Αμερικανός καταναλωτής θα κρατήσει ψυχραιμία του και θα συνεχίσει τις δαπάνες καθώς η απασχόληση αυξάνεται με σταθερό ρυθμό και τα κέρδη στις αμοιβές έχουν ξεπεράσει τις αυξήσεις των τιμών. Η επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών κατά τη διάρκεια του 4ου τριμήνου στο 2,2% από 3,0% το προηγούμενο τρίμηνο θα μπορούσε να αποδοθεί στις καιρικές συνθήκες, που μείωσαν τη ζήτηση για χειμερινά ρούχα. Εκτός αν οι ΗΠΑ μεταμορφώνονται σε έθνος αποταμιευτών. Τα χρήματα που οι καταναλωτές δεν ξοδεύουν πήγαν στην αποταμίευση. Αυτό έκαναν μέχρι στιγμής από την απροσδόκητα μεγάλη βουτιά των τιμών στις αντλίες βενζίνης. Ο κίνδυνος είναι ότι οι καταναλωτές έχουν στραφεί σε αποταμιευτές. Η οικονομική κρίση του 2008 θα μπορούσε να τρομάξει πολλούς από αυτούς. Τα επιτόκια-ρεκόρ χαμηλών μπορεί να αναγκάζει πολλούς καταναλωτές να αποθηκεύουν περισσότερα.

Είναι λογικό συνεπώς να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι επενδυτές για τις δημοσιεύσεις δεδομένων αυτή τη βδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών εμπορικών συναλλαγών. Ο πληθωρισμός και τα δεδομένα για τα νέα δάνεια, αναμένεται να αυξήσουν τις ανησυχίες ότι η κινεζική ανάπτυξη επιδεινώνεται. Οι εξαγωγές πιθανό να μειώθηκαν -2,4% από έτος σε έτος τον Ιανουάριο, μια πιο απότομη μείωση από ό, τι το  -1,4% σε δολάρια το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων που οφείλονται σήμερα. Το εμπορικό πλεόνασμα μπορεί να έχει διευρυνθεί ελαφρώς, αλλά οι αναλυτές λένε ότι είναι απίθανο να έχει αντισταθμίσει τις εκροές κεφαλαίων. Μετά από μια βδομάδα αργία, οι αντιδράσεις των επενδυτών στην Κίνα θα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

ΧΑ

Η δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ήταν το ίδιο «κακή» για τον 25άρη και χειρότερη της πρώτης για τους ΓΔ και FTSEM βάσει των εβδομαδιαίων μεταβολών τους.

Ο μέσος τζίρος της εβδομάδας ορίστηκε στα 77 εκατ. ευρώ και στον 25άρη κατευθύνθηκαν τα 68, ενώ το μέσο πλήθος των μετοχών που άλλαζε χέρια   διαμορφώθηκε στα 215 εκατ. τεμάχια. Δεν ήταν εξαιρετικά χαμηλός ο όγκος αλλά τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τιμών καθιστούν το μέσο τζίρο μέτριο για τα δεδομένα της περιόδου των 12 τελευταίων μηνών. Εκτός των διαμαρτυριών στο εσωτερικό και την αναμενόμενη στάση των εταίρων στο Eurogroup αναφορικά με την ελληνική περίπτωση δεν άλλαξαν πολλά ως προς τη ροή των ειδήσεων. Παράλληλα, συνεχίζεται η δημόσια διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς με τους πιστωτές χωρίς αυτό να αλλάζει σημαντικά το κλίμα. Αντίθετα, στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, εκτός των αδύναμων στοιχείων για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και την κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου που ειδοποιεί για φρένο στην  παγκόσμια ανάπτυξη, προστέθηκε η ανησυχία για τη δυνατότητα εκπλήρωσης υποχρεώσεων για πολλά τραπεζικά ιδρύματα στην Κεντρική Ευρώπη. Το τραπεζοκεντρικό ΧΑ επηρεάστηκε έντονα στο ξεκίνημα της εβδομάδας με την πτώση των τραπεζών κατά -24,26% στη σύνοδο με τον υψηλότερο τζίρο, (πάνω από 97 εκατ. ευρώ) και τις μεγαλύτερες πτωτικές μεταβολές στους ΓΔ (-7,87%) και 25άρη (-10,21%). Οι επενδυτές αντιδρούν έντονα, ρευστοποιώντας στους περισσότερους κλάδους, όποτε οι απώλειες των τραπεζών ήταν διψήφιες.  Εκείνη τη Δευτέρα, πίεσαν επίσης τις εταιρίες Κοινής Ωφέλειας -8,73%, Βιομηχανικών Προϊόντων -6,81%, στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -6,80% και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών -5,70%.

Στις ενδιάμεσες ως την Παρασκευή συνεδριάσεις συνεχίστηκαν ο πιέσεις και η κάθοδος αλλά με χαμηλότερο βηματισμό με αποτέλεσμα την Πέμπτη με ένα ξέσπασμα των πιέσεων γενικευμένου χαρακτήρα να σημειωθούν τα ελάχιστα βδομάδας των δεικτών που έγιναν και χαμηλά σε βάθος πάρα πολλών ετών.  Στην πτώση τότε συνέβαλλαν οι εταιρίες στις Κατασκευές Υλικά -5,31%, των Τραπεζών -4,85%, στα Ταξίδια Αναψυχή -2,33%, Τηλεπικοινωνιών -2,17% και Τροφίμων Ποτών -1,98%. Ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών +2,02% Κοινής Ωφέλειας +1,89% και Πρώτων Υλών +0,75%. Η ολική ανατροπή της Παρασκευής έγινε με το χαμηλότερο τζίρο της βδομάδας και σε αυτή συνέβαλαν εκτός Τραπεζών οι κλάδοι του Εμπορίου +3,56%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,01%, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών +1,98%, Κοινής Ωφέλειας +1,87% και Τηλεπικοινωνιών +1,78%.

Η εικόνα των blue chip για την περίοδο από 8/2 ως και 12/2 δεν περιλαμβάνει ούτε ένα με άνοδο. Ξεχώρισαν για τα «αμυντικά» χαρακτηριστικά που εμφάνισαν τη βδομάδα των ρεκόρ χαμηλών όσα έχασαν κάτω από -3% και ήταν αλφαβητικά ΑΛΦΑ -2,94%, ΕΧΑΕ -2,53%, ΜΥΤΙΛ -1,33%, ΤΕΝΕΡΓ -0,47%, και ΦΦΓΚΡΠ -2,02%. Απώλειες μεταξύ -3,8% ως -7,8% είχαν οι ΓΡΙΒ -3,87%, ΕΕΕ -5,16%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -6,19%, ΛΑΜΔΑ -5,07%, ΜΕΤΚ -4,80%, ΜΟΗ -7,71%. Ακολουθούν με απώλειες λίγο κάτω από την πτώση του 25άρη οι ΕΥΔΑΠ -10,68%, ΜΠΕΛΑ -10,45% και ΤΙΤΚ -9,26%. Μεταβολή ίδιας τάξης μεγέθους με τον 25άρη είχαν οι ΑΡΑΙΓ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Και μεγαλύτερη πτώση εκτός των τραπεζικών που πάλι κράτησαν τα σκήπτρα της καθόδου εμφάνισαν αλφαβητικά οι ΒΙΟ -19,20%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -13,08%, ΔΕΗ -14,06%, και ΕΛΠΕ -13,45%. Μετά τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα οι απώλειες των βασικών δεικτών φέτος σε 29 συνόδους έχουν γίνει -28,04% για το ΓΔ, -34,87% για τον FTSE25 και -31,40% για τον FTSEM.  Αναμενόμενο αφού στο 2016 μόνη ανοδική περίοδος ήταν από τις 22/01 ως και την σύνοδο της 1/02 που πήρε τον 25άρη από τις 143 μονάδες και τον οδήγησε ως 155 και τον ΓΔ από τις 523 ως τις 557. Κάτι ανάλογο τουλάχιστον δεν αποκλείεται να συμβεί πάλι την τρέχουσα εβδομάδα, αν επιτρέψει η συγκυρία στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. 

Τεχνική ανάλυση

Επισκόπηση της εικόνας των μετοχών του δείκτη των παραγώγων

Η εικόνα της πορείας των μετοχών και των δεικτών στο 2016, με βάση τα στοιχειώδη της στατιστικής ανάλυσης έχει επιδεινωθεί. Παραθέτουμε ακολούθως τα στοιχεία ήτοι τις μεταβολές του δείκτη και των επιμέρους μετοχών το 2015, τον Ιανουάριο το Φεβρουάριο και στο τρέχον έτος.

Ο 25άρης -11,77% στη βδομάδα, μετά από βουτιά πέρυσι -34,87% έχασε τον Ιανουάριο -16,33% και το Φεβρουάριο -22,16% ενώ στο 2016 χάνει -34,87%.

Η ΑΛΦΑ -2,94% στη βδομάδα, μετά από βουτιά πέρυσι -89,4% έχασε τον Ιανουάριο -26,51% και το Φεβρουάριο -27,87% ενώ στο 2016 χάνει -46,99%.

Η ΑΡΑΙΓ -11,71% στη βδομάδα, μετά από πτώση πέρυσι μόλις -1,01% κέρδισε τον Ιανουάριο 8,93% και το Φεβρουάριο έχασε -15,86% ενώ στο 2016 χάνει -8,35%.

Η ΒΙΟ -19,20% στη βδομάδα, μετά από βουτιά πέρυσι -13,98% έχασε τον Ιανουάριο -11,88% και το Φεβρουάριο -28,37% ενώ στο 2016 χάνει -36,88%.

Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ -13,08% στη βδομάδα, μετά από βουτιά πέρυσι -19,6% έχασε τον Ιανουάριο -10,53% και το Φεβρουάριο -20,98% ενώ στο 2016 χάνει -29,12%.

Η ΓΡΙΒ -3,87% στη βδομάδα, μετά από βουτιά πέρυσι -2,64% μόλις, έχασε τον Ιανουάριο -3,66% και το Φεβρουάριο -2,11% ενώ στο 2016 χάνει -5,70%.

Η ΔΕΗ -14,06% στη βδομάδα, μετά από βουτιά πέρυσι -28,15% έχασε τον Ιανουάριο -10,31% και το Φεβρουάριο -20,98% ενώ στο 2016 χάνει -29,12%.

Η ΕΕΕ -5,16% στη βδομάδα, μετά από κέρδη πέρυσι 26,21% έχασε τον Ιανουάριο -6% και το Φεβρουάριο -12,04% ενώ στο 2016 χάνει -17,33%.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ -6,19% στη βδομάδα, μετά από βουτιά πέρυσι -31,92% έχασε τον Ιανουάριο -18,62% και το Φεβρουάριο -10,17% ενώ στο 2016 χάνει -26,90%.

Τα ΕΛΠΕ -13,45% στη βδομάδα, μετά από κέρδη πέρυσι 6,32% έχασε τον Ιανουάριο -4,46% και το Φεβρουάριο -19,95% ενώ στο 2016 χάνει -23,51%.

Η ΕΤΕ -26,11% στη βδομάδα, μετά από βουτιά πέρυσι -98,44% έχασε τον Ιανουάριο -27,41% και το Φεβρουάριο -39,76% ενώ στο 2016 χάνει -56,27%.

Η ΕΥΔΑΠ -10,68% στη βδομάδα, μετά από βουτιά πέρυσι -20% έχασε τον Ιανουάριο -7,00% και το Φεβρουάριο -15,48% ενώ στο 2016 χάνει -21,40%.

Η ΕΥΡΩΒ -40,88% στη βδομάδα, μετά από βουτιά πέρυσι -94,44% έχασε τον Ιανουάριο -27,79% και το Φεβρουάριο -39,76% ενώ στο 2016 χάνει -56,27%.

Η ΕΧΑΕ -2,53% στη βδομάδα, μετά από κέρδη πέρυσι +13,98% έχασε τον Ιανουάριο -15,28% και το Φεβρουάριο -14,03% ενώ στο 2016 χάνει -27,07%.

Η ΛΑΜΔΑ -5,07% στη βδομάδα, μετά από κέρδη πέρυσι +20,24% έχασε τον Ιανουάριο -6,44% και το Φεβρουάριο -5,82% ενώ στο 2016 χάνει -11,88%.

Η ΜΕΤΚ -4,80% στη βδομάδα, μετά από βουτιά πέρυσι -15,30% έχασε τον Ιανουάριο –3,06% και το Φεβρουάριο -5,89% ενώ στο 2016 χάνει -8,77%.

Η ΜΟΗ -7,7% στη βδομάδα, μετά από κέρδη πέρυσι +53,1% έχασε τον Ιανουάριο -0,50% και το Φεβρουάριο -16,57% ενώ στο 2016 χάνει -16,98%.

Η ΜΠΕΛΑ -10,45% στη βδομάδα, μετά κέρδη πέρυσι +14,52% κέρδησε τον Ιανουάριο -+0,41% και το Φεβρουάριο έπεσε -7,60% ενώ στο 2016 χάνει -7,22%.

Η ΜΥΤΙΛ -1,33% στη βδομάδα, μετά από βουτιά πέρυσι -20,91% έχασε τον Ιανουάριο -12,81% και το Φεβρουάριο -7,19% ενώ στο 2016 χάνει -19,07%.

Η ΟΛΠ -11,76% στη βδομάδα, μετά από άνοδο πέρυσι 32,19% έχασε τον Ιανουάριο -2,74% και το Φεβρουάριο -22,22% ενώ στο 2016 χάνει -24,35%.

Η ΟΠΑΠ -11,75% στη βδομάδα, μετά από βουτιά πέρυσι -8,99% έχασε τον Ιανουάριο -16,30% και το Φεβρουάριο -20,21% ενώ στο 2016 χάνει -33,21%.

Η ΟΤΕ -11,92% στη βδομάδα, μετά από άνοδο πέρυσι +1,54% έχασε τον Ιανουάριο -13,64% και το Φεβρουάριο -13,91% ενώ στο 2016 χάνει -25,65%.

Η ΠΕΙΡ -27,94% στη βδομάδα, μετά από βουτιά πέρυσι -99,69% έχασε τον Ιανουάριο -34,89% και το Φεβρουάριο -45,86% ενώ στο 2016 χάνει -64,75%.

Η ΤΕΝΕΡΓ -0,47% στη βδομάδα, μετά από άνοδο πέρυσι 30,85% έχασε τον Ιανουάριο -12,60% και το Φεβρουάριο -1,86% ενώ στο 2016 χάνει -14,23%.

Η ΤΙΤΚ -9,26% στη βδομάδα, μετά από πτώση πέρυσι -8,14% ενισχύθηκε τον Ιανουάριο +0,51% και το Φεβρουάριο έχασε -15,25% ενώ στο 2016 χάνει -14,82%.

Η ΦΦΓΚΡΠ -2,02% στη βδομάδα, μετά από βουτιά πέρυσι -34,47% έχασε τον Ιανουάριο -16,47% και το Φεβρουάριο -5,88% ενώ στο 2016 χάνει -21,39%.

Έχουμε λοιπόν λιγότερες από πέντε μετοχές με πτώση κάτω του -10% στο τρέχον έτος τις ΑΡΑΙΓ, ΓΡΙΒ. ΛΑΜΔΑ και ΜΠΕΛΑ και ακολουθούν με απώλειες κάτω του -20% πάλι αλφαβητικά οι ΕΕΕ -17,33%, ΛΑΜΔΑ -11,88%, ΜΥΤΙΛ-19,07% ΤΕΝΕΡΓ -14,23% και ΤΙΤΚ -14,82%. Με απώλειες που αντιστοιχούν σε bear market εμφανίζονται οι υπόλοιπες μετοχές  με οδηγούς της καθόδου για άλλη μια χρονιά τις τράπεζες που ήδη χάνουν από -47% ως -68,85%. Άξιο αναφοράς είναι το πλήθος των blue chip για τα οποία η πτώση του πρώτου μήνα είναι μεγαλύτερη από του Φεβρουαρίου, δηλαδή αντί της επιτάχυνσης της καθόδου από μήνα σε μήνα που αποτελεί τον κεντρικό κανόνα υπάρχουν για ορισμένες μετοχές που η καθοδική ορμή ελαττώνεται. Αυτές είναι αλφαβητικά οι ΓΡΙΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. ΕΧΑΕ ΛΑΜΔΑ ΜΥΤΙΛ ΤΕΝΕΡΓ και ΦΦΓΚΡΠ

Τεχνικά το ανοδικό ξέσπασμα της Παρασκευής αποφόρτισε το σερί των 8 συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων, αφού ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε αθροιστικές απώλειες 21% για να ανακάμψει από την ζώνη των 420 μονάδων. Ο βαθμός πίεσης των βραχυπρόθεσμων ταλαντωτών το μεσημέρι της Πέμπτης έφθασε πολύ κοντά σε ιστορικά χαμηλές τιμές, η ταχύτητα και η ένταση της πτώσης ήταν τέτοια που αντίδραση είχε την μορφή ακίδας.

Η συνέχεια της Παρασκευής ήταν μεν ισχυρή σε ένταση, αλλά αδύναμη σε συναλλακτικό όγκο. Αυτό ενδεχομένως θέτει ένα στοιχείο προβληματισμού ως προς τις δυνατότητες αυτής της κίνησης, καθώς η πτώση που προηγήθηκε έγινε με τζίρους άνω των 70 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα βάλει ένα θέμα απορρόφησης της προσφοράς σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα από τα τρέχοντα (460 μονάδες).

Από την άλλη πλευρά τα διαγράμματα (ειδικά των Τραπεζικών μετοχών) έχουν ακόμα ικανά περιθώρια ανοδικής διαδρομής, αφού ο τεχνικός κορεσμός έρχεται μετά από μια κίνηση 10% – 15% κατά περίπτωση. Ακόμα είναι νωρίς για να κρίνουμε την ανοδική ανάσα η οποία θα κριθεί από τις συνεδριάσεις που θα έχουν χαρακτήρα κατοχύρωσης κερδών, καθώς και από τους συσχετισμούς των συναλλακτικών όγκων.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Το κυριότερο γεγονός του 1989 ήταν η πτώση του τείχους του Βερολίνου, γεγονός το οποίο σφράγισε το τέλος της 'Βελούδινης Επανάστασης' στην Ανατολική Ευρώπη.

Ήταν μια χρονιά γεμάτη κομβικά γεγονότα τόσο εντός όσο και εκτός των Ελληνικών συνόρων, που έμελε να αλλάξουν το ρου της Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Ήταν επίσης μια χρονιά κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύονταν στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ οι 420 μονάδες που είναι και το χαμηλό μέχρι στιγμής του 2016, ήταν η τιμή του Δείκτη στις 11 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς. Το Χρηματιστήριο είχε 85 εισηγμένες εταιρίες και η συνολική κεφαλαιοποίηση της Αγοράς ήταν 2,36 δις ευρώ.

Η εταιρεία με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση ήταν τα Τσιμέντα Ηρακλής (291 εκατ. ευρώ) και από τις τότε εισηγμένες, μετά από τους εταιρικούς μετασχηματισμούς και τις διαγραφές που έχουν ακολουθήσει, είναι ζήτημα αν οι μισές εταιρείες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σήμερα.

Η διαφορά όμως δεν είναι τόσο στην σύνθεση, ή στην αξία των μετοχών τότε και τώρα. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τότε η Αγορά ήταν σε πορεία μακροχρόνιας ανοδικής τάσης, ανακάμπτοντας προς τα επίπεδα διαπραγμάτευσης της Μαύρης Δευτέρας του 1987.

Το 2016 ήδη έχει καταγράψει απώλειες μεγαλύτερες από το 2015 και η Ελληνική Αγορά έχει το δυσάρεστο προνόμιο της πρωτιάς στις αρνητικές αποδόσεις των Ξένων Αγορών.

Όπως και να έχει η πτώση του τελευταίου τείχους τιμών (460 μονάδες) που σηματοδοτούσαν τα χαμηλά του 2012 έγινε με τον "πάταγο" που του αρμόζει. Οι συναλλαγές είχαν στοιχεία πανικού και ξεπουλήματος, η διάχυση ήταν καθολική μεταξύ "δικαίων" και "αδίκων", βρίσκοντας εναλλάξ πατήματα πωλήσεων στην εγχώρια και την ξένη ειδησεογραφία.

Από πλευράς ειδήσεων η κατάσταση δεν μεταβλήθηκε προς το καλύτερο, αντιθέτως τα βασικά μέτωπα παραμένουν ανοικτά χωρίς ξεκάθαρο χρονικό ορίζοντα, ενώ και η εικόνα στις Ξένες Αγορές παραμένει σταθερά νευρική.

Επομένως η προσδοκία ανόδου ακουμπάει περισσότερο στην φτήνια, την απότομη και γρήγορη διολίσθηση των τιμών, παρά σε κάποιο ισχυρό λόγο που θα έδινε διάρκεια στην άνοδο. Αυτά μέχρι στιγμής, καθώς η ημερομηνία ορόσημο της ψήφισης του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου πλησιάζει, αποτελώντας το σημείο αναφοράς για το τέλος της εγχώριας εσωστρέφειας.

Το ημερολόγιο της τρέχουσας εβδομάδας παραμένει εξαιρετικά φτωχό από εταιρικές πράξεις, ή ανακοινώσεις οικονομικών δεικτών. Την Τρίτη λήγει η περίοδος διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Nexans ενώ την ίδια ημέρα ξεκινά η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τηλέτυπος. Η Coca Cola ανακοινώνει αποτελέσματα το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης. Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων για τον μήνα Φεβρουάριο.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές αναπήδησαν σήμερα Δευτέρα μετά από  πέντε συνεδρίες ηττών γιατί μια κίνηση προς ισχυροποίηση για το γουάν Κίνας ανέτρεψε την εντύπωση ότι οι αρχές επιδιώκουν υποτίμηση και μείωσε τις ανησυχίες και οι μετοχές στη Σαγκάη μετά την επιστροφή  από τις διακοπές για το  Νέο Σεληνιακό Έτος εμφανίζουν μόνο μικρές απώλειες.

Ο Shanghai Composite Index υποχώρησε .-2,2% κατά την πρώτη σύνοδό του, από τις 5 Φεβρουαρίου, μια σχετικά ήπια κίνηση με δεδομένη την άγρια ​​ταλάντευση πρόσφατα σε όλο τον κόσμο.

Πιο ανησυχητικό ήταν οι αναγνώσεις του Ιανουαρίου σχετικά με το κινεζικό εμπόριο που έδειξαν ότι οι εξαγωγές μειώθηκαν 6,6% σε ρήτρα γιουάν από το προηγούμενο έτος, ενώ οι εισαγωγές βούτηξαν 14,4%.

Ακόμα, ο Nikkei της Ιαπωνίας αναρριχήθηκε 4,7% αναπληρώνοντας μερικές από τις απώλειες κατά -11% της περασμένης εβδομάδας, η μεγαλύτερη πτώση από το 2008, αν και το κλίμα παραμένει εύθραυστο.

Η Barclays επεσήμανε τρεις πηγές αστάθειας που έχουν δυνατότητες για δημιουργία  βρόχων αρνητικής ανάδρασης: χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, εκροές κεφαλαίων και τη μακροοικονομική αδυναμία στην Κίνα, και η πίεση στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) πήρε αφορμή εκ της πρόσφατης πτώσης του δολαρίου ΗΠΑ να καθορίσει γιουάν στο υψηλότερο σημείο του για περισσότερο από ένα μήνα, ελπίζοντας να σπάσει την κερδοσκοπία σχετικά με μια πιθανή υποτίμηση.

Παγκόσμια τιμές του πετρελαίου είχαν επίσης άνοδο + 12% την Παρασκευή μετά από μια έκθεση όπου για άλλη μια φορά ο ΟΠΕΚ πρότεινε και ενδέχεται τελικά να συμφωνήσουν να μειώσουν την παραγωγή για να μειωθεί η παγκόσμια προσφορά. Το ευρώ ήταν η τελευταία στο  1,1219 δολάρια, αφού γλίστρησε από κορυφή  1,1377.

Ο χρυσός υποχώρησε 1.222,80 δολάρια η ουγγιά, μετά την καλύτερη εβδομάδα του μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν ένα δύσκολο ζήτημα» δήλωσε ο Σόιμπλε, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ecofin. Επανέλαβε δε, ότι «το συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να γίνει βιώσιμο».

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα τελειώσει εφόσον όλοι τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, αλλά δεν θα πρέπει ταυτόχρονα να συγχέεται η προσφυγική κρίση με το αν η χώρα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, αναφέρει ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

Το ενδεχόμενο περιορισμού των συναλλαγών με μετρητά συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. την Παρασκευή. Ο σοβαρότερος λόγος που επικαλούνται είναι η καταπολέμηση της οικονομικής ενίσχυσης της τρομοκρατίας.

Το ανώτατο όριο στις συναλλαγές με μετρητά είναι ένα ζήτημα που τελευταία συζητιέται πολύ. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προειδοποιεί ότι με τα μετρητά θα μπορούσαν ευκολότερα να χρηματοδοτηθούν τρομοκράτες. Αλλά και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ο περιορισμός των μετρητών θα μπορούσε να φέρει θετικά αποτελέσματα.

Υποχώρηση της τάξης του 5,8% στα 3,58 δισ. ευρώ παρουσίασε το 2015 η παραγωγή ασφαλίστρων στην Ελλάδα, η οποία αποδίδεται κυρίως στην πτώση του κλάδου των ζημιών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Υπηρεσία Μελετών και Στατιστικής της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, οι ασφαλίσεις ζωής διαμορφώθηκαν σε 1,76 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 3,9%, η οποία οφείλεται κυρίως στα προϊόντα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις (unit linked) που υπέστησαν μείωση 18%. Την ίδια στιγμή οι ασφαλίσεις ζημιών έφτασαν σε 1,82 δισ. ευρώ, με μείωση 7,6%, που οφείλεται κυρίως στον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτων. Ειδικότερα, η Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης Οχημάτων κατέγραψε μείωση 13,7%.

Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση, μετά την τελευταία, κατά την οποία τα πιστωτικά ιδρύματα ενισχύθηκαν με περίπου 14 δισ. ευρώ, δήλωσε η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί. Μιλώντας στην εφημερίδα «Αγορά», η Νουί σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εξαιρεθούν από τα stress tests της ΕΚΤ αυτόν τον χρόνο, διότι πέρασαν από τέτοιου είδους έλεγχο τον περασμένο χρόνο.

Ως αναγκαία συνθήκη για την έξοδο από την ύφεση χαρακτηρίζει η Alpha Bank  ΑΛΦΑ+13,79% τον σχηματισμό επενδύσεων παγίου κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο, η ελληνική τράπεζα επισημαίνει ότι η έλευση επενδύσεων συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη, δεδομένης και της υποτονικής ιδιωτικής κατανάλωσης.

Στη συνέχεια ωστόσο, η Alpha Bank προειδοποιεί ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολογήσεως του νέου προγράμματος και οι δυσχέρειες στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων συνιστούν τους κύριους παράγοντες υπονομεύσεως της επενδυτικής εμπιστοσύνης και, κατά συνέπεια, της αναπτυξιακής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας την επόμενη διετία.

Τη δημιουργία νέας, κοινής εταιρείας για τη λειτουργία και ανάπτυξη υπεραγορών σ’ όλη την Ελλάδα ανακοίνωσαν Σκλαβενίτης και Μαρινόπουλος, υπογράφοντας τη σχετική συμφωνία συνεργασίας.

Η νέα εταιρεία θα διαχειρίζεται κατ’ αρχήν τη λειτουργία των 33 υπεραγορών, συνολικής έκτασης 160.000 τ.μ., που διαθέτει σήμερα η Μαρινόπουλος, σε μεγάλα αστικά κέντρα, και θα προχωρήσει μελλοντικά σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου. Τα καταστήματα αυτά απασχολούν σήμερα πάνω από 3.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε το 2015 σε 325 εκατ. ευρώ περίπου.

Θετικό χαρακτηρίζει ο πρόεδρος και διευθυνων σύμβολος τηςΔΕΗ ΔΕΗ+2,61% Εμμ. Παναγιωτάκης το γεγονός ότι ο ΑΔΜΗΕπαραμένει στο κράτος. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρει ακόμη ότι κύκλοι εντός της Ε.Ε. με συμμάχους τους στην Ελλάδα επιδιώκουν την αποτυχία της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

«Η Διοίκηση της ΔΕΗ, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας, με πλήρη αποζημίωση της Επιχείρησης», καταλήγει ο κ. Παναγιωτάκης.

Ζημιές 8,271 δισ. ευρώ εμφάνισε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2015.

Τα δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα οφείλονται α) στην αποτίμηση των συμμετοχών του ΤΧΣ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και στην πώληση μετοχών λόγω της εξάσκησης των warrants αλλά και β) στo κέρδος από την αποτίμηση των warrants.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Το ενδεχόμενο περιορισμού των συναλλαγών με μετρητά συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. την Παρασκευή. Ο σοβαρότερος λόγος που επικαλούνται είναι η καταπολέμηση της οικονομικής ενίσχυσης της τρομοκρατίας.

Το ανώτατο όριο στις συναλλαγές με μετρητά είναι ένα ζήτημα που τελευταία συζητιέται πολύ. Ο πρόεδρος του EurogroupΓερούν Ντάισελμπλουμ προειδοποιεί ότι με τα μετρητά θα μπορούσαν ευκολότερα να χρηματοδοτηθούν τρομοκράτες. Αλλά και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ο περιορισμός των μετρητών θα μπορούσε να φέρει θετικά αποτελέσματα.

Η ανακοίνωση ότιο ρυθμός ανάπτυξης στην Κύπρο έφθασε στο 1,6% για το 2015, επιβεβαιώνει ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, μετά την επίσημη επιβεβαίωση των στοιχείων της οικονομίας την Παρασκευή. Σε γραπτή δήλωση του μετά τις συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin στις Βρυξέλλες, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι προβλέψεις των μονίμως διαφωνούντων διαψεύδονται με ηχηρό τρόπο.

Κατά 1,1% υποχώρησαν τον Ιανουάριο οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ, εξαιτίας της πτώσης στην τιμή του πετρελαίου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον περασμένο Αύγουστο. Εξαιρουμένων των πετρελαϊκών, οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν κατά 0,2%. 

Πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, συνολικού ύψους 5,4 δισ. δολαρίων, σχεδιάζει η Deutsche Bank, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους επενδυτές. Σε ανακοίνωσή της, η γερμανική τράπεζα επισημαίνει ότι «η ισχυρή ρευστότητα επιτρέπει την επαναγορά ομολόγων, τόσο σε ευρώ, όσο και σε δολάριο». Στον απόηχο της είδησης, η μετοχή της Deutsche Bank, τόσο στη Φρνακφούρτη όσο και στη Wall Street, εκτινάχθηκε άνω του 9%. 

Eπιδείνωση της βρετανικής οικονομίας αναμένουν οι αναλυτές σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters.

Mεταξύ των 28 οικονομολόγων που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση, οι 23 αναμένουν επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου της Μεγάλης Βρετανίας και οι 19 διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.