Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Samsung Electronics Co. και της Hon Hai Precision Industry Co., μετά την υποχώρηση της τιμής του αργού πετρελαίου, τη μεγαλύτερη, μετά τον τυφώνα «Katrina», που ισοπέδωσε περιοχές στον Κόλπο του Μεξικό στις ΗΠΑ.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κέρδιζε 0,5%, φθάνοντας στις 107,67 μονάδες, στις 11:50 π.μ., στο Τόκυο. Ο δείκτης των μετοχών ενεργείας, ήταν ο μόνος που σημείωνε άνοδο μεταξύ των 10 κλαδικών δεικτών. Ο δείκτης σημείωνε άνοδο για πέμπτη ημέρα και όδευε να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2000.

Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στην Ιαπωνία, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τη Μαλαισία και την Ινδονησία, σε αντίθεση με τους λοιπούς της περιφέρειας. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της Telstra Corp., μετά την ανακοίνωση της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Αυστραλίας, ότι τα καθαρά της κέρδη θα υποχωρήσουν κατά 10% φέτος, κατά τη χρήση που λήγει στις 30 Ιουνίου.

Οι ιαπωνικές χαλυβουργίες οδήγησαν σε άνοδο 0,3% τον δείκτη Topix στην Ιαπωνία, μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Nihon Keizai, ότι οι εταιρείες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της Nippon Steel Corp., θα εμφανίσουν – κατά πάσα πιθανότητα – κέρδη ρεκόρ. Ο δείκτης Nikkei 225, σημείωνε κέρδη 0,1%.

Η υποχώρση των τιμών του πετρελαίου, ώθησαν ανοδικά τις μετοχές των ασιατικών εξαγωγικών εταιρειών και μείωσαν τις ανησυχίες, ότι το υψηλότερο κόστος των καυσίμων, θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο. Την εβδομάδα που πέρασε, ο δείκτης Standard & Poor's 500, σημείωσε άνοδο 1,1%.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, υποχώρησε 2,7%, για να κλείσει στα 67,57 δολ. το βαρέλι στις 2 Σεπτεμβρίου στη Ν. Υόρκη, καθώς η International Energy Agency (ΙΕΑ), απελευθέρωσε τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου και καυσίμων. Τα συμβόλαια του αργού, άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι, στις 30 Αυγούστου.