H διαρκώς συρρικνούμενη ελληνική αγορά φαρμάκου, η δραματική μείωση των τιμών, αλλά και η αναγκαστική προσαρμογή στο νέο περιβάλλον, μέσω κινήσεων συγκέντρωσης, αποτελούν τις βασικές διαπιστώσεις των στελεχών της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Σακκά
[email protected]
H διαρκώς συρρικνούμενη ελληνική αγορά φαρμάκου, η δραματική μείωση των τιμών, αλλά και η αναγκαστική προσαρμογή στο νέο περιβάλλον, μέσω κινήσεων συγκέντρωσης, αποτελούν τις βασικές διαπιστώσεις των στελεχών της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Το 2016 αναμένεται να είναι μια χρονιά που η φαρμακευτική αγορά θα μειωθεί περαιτέρω, θα σημειωθούν τουλάχιστον 3 νέες εξαγορές, ενώ η εξωστρέφεια του κλάδου θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, προκειμένου οι εταιρείες να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.
Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα η οποία αποτυπώθηκε στις «εκτός πρωτοκόλλου» δηλώσεις κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, στην οποία σημειωτέον παραβρέθηκαν τρεις πρώην υπουργοί, ένας πρώην αναπληρωτής και ένας πρώην υφυπουργός υγείας, αλλά κανείς από τη σημερινή πολιτική ηγεσία της Αριστοτέλους, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πέτρο Γιαννουλάτο.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, επέκρινε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση για την παντελή απουσία σχεδιασμού και πλάνου για την πολιτική του φαρμάκου κατά τα επόμενα χρόνια, την έλλειψη επενδυτικών κινήτρων, τις πρόσθετες επιβαρύνσεις και κυρίως τις συνεχείς μειώσεις των τιμών στα φάρμακα και ειδικά στα φάρμακα με χαμηλές τιμές. Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι «παρά τις δύσκολες συγκυρίες, οι βιομηχανίες έχουν διατηρήσει τις θέσεις εργασίας. Η φαρμακευτική βιομηχανία έχει δυνατότητες ανάπτυξης και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού. Για να πάνε όμως τα πράγματα μπροστά και να σταματήσει η φυγή των επιχειρήσεων στο εξωτερικό χρειάζεται να έχουμε ένα βιώσιμο μοντέλο για την εγχώρια αγορά φαρμάκου».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου, κ. Γιαννουλάτος, ανέφερε ότι στα μέσα Μαρτίου το υπουργείο Υγείας θα παρουσιάσει ένα πλαίσιο - μελέτη σχετικά με πρωτοβουλίες για την πολιτική φαρμάκου που θα αφορά τόσο το μέρος της κατανάλωσης όσο και την παραγωγή. «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε όποια αγορά έχει μπει διατηρεί υψηλό επίπεδο ποιότητας και είναι ανταγωνιστική», ανέφερε.
Επιχειρηματικές εξελίξεις
Στο περιθώριο των επίσημων ομιλιών, αυτό το οποίο αποτέλεσε σημαντικό σημείο αναφοράς στις συζητήσεις των στελεχών είναι οι επιχειρηματικές εξελίξεις οι οποίες θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ελληνικών μονάδων. Οπως επεσήμαναν εκπρόσωποι του χώρου, κάποιες παραγωγικές μονάδες, ειδικά μικρής δυναμικότητας, δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τις νέες τιμές για τα γενόσημα, οι οποίες θα προκύψουν από τα επόμενα δελτία τιμών του 2016-2017.
Μάλιστα, ήδη έχει προχωρήσει η εξαγορά ενός εργοστασίου από μία επιχείρηση η οποία πριν από περίπου έναν χρόνο ολοκλήρωσε επίσης μια σημαντική επένδυση στο χώρο, ενώ εκπρόσωπος από τον τομέα του χονδρεμπορίου ανέφερε πως έχει γίνει δέκτης προτάσεων εξαγοράς δύο παραγωγικών μονάδων.
Εν αναμονή των εξελίξεων στη Φαμάρ
Την ίδια στιγμή, η αγορά φαρμάκου αναμένει (ή μπορεί να συμμετέχει κιόλας) τις εξελίξεις στον όμιλο της Φαμάρ, ο οποίος, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις της διοίκησης, αναζητά στρατηγικό επενδυτή προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω. Για συγκεκριμένους Ελληνες «παίκτες» της αγοράς φαρμάκου, οι ελληνικές εγκαταστάσεις της Φαμάρ είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, καθώς η εταιρεία διαθέτει εξελιγμένες υπηρεσίες logistics.
Από την άλλη μεριά, για εταιρείες που στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας στο εξωτερικό, τα εργοστάσια της Φαμάρ σε Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία θα μπορούσαν να θεωρηθούν ευκαιρία. Πάντως και αυτό το deal του ομίλου αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.
Εξελίξεις αναμένονται και από την Pharmathen, η οποία πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 θα ανακοινώσει μια σημαντική κίνηση στο εξωτερικό.