Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2005 10:49

Συνάντηση ΣΕΒ με ιάπωνες επιχειρηματίες

Αντιπροσωπεία του σημαντικότερου Εργοδοτικού Συνδέσμου Βιομηχανιών της Ιαπωνίας NIPPON KEIDANREN υποδέχθηκε χθες ο ΣΕΒ.

Στην αποστολή μετείχαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι πολύ σημαντικών ιαπωνικών επιχειρήσεων από τους κλάδους των χημικών, ηλεκτρονικών, αυτοκινητοβιομηχανίας, αεροπορικών μεταφορών, συμβουλευτικών υπηρεσιών, διαχείρισης μεγάλων έργων, δικτύων διανομής και αποθήκευσης.

Η επίσκεψη αυτή ήταν σε ανταπόδοση ελληνικής κρατικής και επιχειρηματικής αποστολής που οργανώθηκε στην Ιαπωνία των περασμένο Μάιο με την ευκαιρία της παρουσίας της Ελλάδας στην Έκθεση EXPO 2005.

Τα θέματα που συζητήθηκαν και για τα οποία έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι Ιάπωνες επιχειρηματίες αφορούσαν:

• Την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις τελευταίες εξελίξεις

• Το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα για τις ξένες επιχειρήσεις και

τις ξένες απευθείας επενδύσεις

• Τις επιπτώσεις της Διεύρυνσης στην Ελλάδα και στην ελληνική

οικονομία

• Τις σχέσεις της Ελλάδας με τις υποψήφιες χώρες

• Το επίπεδο διμερών επιχειρηματικών σχέσεων με την Ιαπωνία και

τις προοπτικές

• Τον ρόλο της Ελλάδας στην μελλοντική ανάπτυξη της Ε.Ε

• Τα μέτρα πολιτικής και τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα

μας για την ισχυροποίηση της οικονομίας και την εδραίωση του

ηγετικού της ρόλου στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε προσφώνησή του, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος αναφέρθηκε στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας κατά τη μεταολυμπιακή περίοδο, επισημαίνοντας τα μεγάλα έργα υποδομής που έχουν υλοποιηθεί και την νέα γενιά εξειδικευμένων στελεχών που αποτελούν σχηματική παρακαταθήκη για υλοποίηση μεγάλων έργων.

Έδωσε έμφαση στη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της στο διεθνές περιβάλλον.

Ως παραδείγματα μεταρρυθμίσεων σημείωσε την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, την ορθολογικότερη διευθέτηση του ωραρίου στο εμπόριο, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τα κίνητρα

νέου Αναπτυξιακού Νόμου, τη βελτίωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Εξήγησε, επίσης, στους ιάπωνες επιχειρηματίες τους λόγους για τους

οποίους οι ελληνικές εταιρίες έχουν πρωταγωνιστική παρουσία στα Βαλκάνια.

Τους προέτρεψε δε να επενδύσουν περισσότερο στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας δραστηριότητες τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Παρευξείνια Ζώνη, στην Μέση Ανατολή και στην Μεσογειακή Λεκάνη, με στρατηγικό επίκεντρο τη χώρα μας, εμπιστευόμενοι την ελληνική ιδιωτική πρωτοβουλία.

Επίσης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Ιαπωνικού

Επιμελητηρίου κ. Ιάκωβος Γεωργάνας αναφερόμενος στα κίνητρα, που προσφέρονται σε ξένους επενδυτές, έθεσε υπόψη των ιαπώνων επιχειρηματιών τον νέο Νόμο για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού

Τομέα.

Ο Αντιπρόεδρος του NIPPON KEIDANREN και Πρόεδρος της Sumitomo Chemical κ. Η. Yonekura αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν πλέον οι ιαπωνικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, στα επενδυτικά τους σχέδια ειδικότερα στο βαλκανικό χώρο, στην αναγνώριση του στρατηγικού ρόλου της Χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή και στις δυνατότητες συνεργασίας ιαπωνικών και ελληνικών εταιριών, καθώς και στη ρεαλιστική προοπτική της προώθησης μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας.

Μετά τη συνάντηση, ο ΣΕΒ και το Ελληνο-Ιαπωνικό Επιμελητήριο παρέθεσαν γεύμα στην ιαπωνική αντιπροσωπεία, στο οποίο μεταξύ άλλων επισήμων παρεκάθησαν ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Μέργος, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας κ. Τ. Mochizuki, ο Έλληνας Πρέσβης στο Τόκυο κ. Κ. Ροδουσάκης και ο Πρόξενος της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κ. Δ. Μπακατσέλος.