Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 07:50

Κλείσιμο των ανοικτών μετώπων για να επιστρέψει το κουαρτέτο

Τέσσερις ενστάσεις επί της διαπραγμάτευσης υποβάλλουν στην κυβέρνηση οι θεσμοί και ζητούν αφενός μεγαλύτερη σαφήνεια, αφετέρου πρόσθετα στοιχεία προκειμένου να επανέλθουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
 [email protected]

Οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και της κυβέρνησης ήταν «ειλικρινείς» και καταγράφηκε πρόοδος, ωστόσο υπάρχουν διαφορές σε πολλά σημαντικά θέματα στο συνταξιοδοτικό και τα δημοσιονομικά, που πρέπει να καλυφθούν από την ελληνική κυβέρνηση εάν επιθυμεί να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση.

Παράλληλα, οι θεσμοί ζητούν την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων στη λήψη αποφάσεων, ενώ επικρατεί έντονη δυσφορία έναντι ορισμένων υπουργείων για τις αλλαγές διοικήσεων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημόσιου τομέα.

Τον παραπάνω απολογισμό των μέχρι τώρα συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών έκανε χθες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Εurogroup. Με τις διαπιστώσεις αυτές συμβαδίζει και η χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος μίλησε για ανάγκη μεγαλύτερης σαφήνειας στο συνταξιοδοτικό και τα δημοσιονομικά μέτρα. Στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup η Ελλάδα θα είναι για μια ακόμη φορά ψηλά στην ημερήσια διάταξη, όπου την ενημέρωση των υπουργών θα αναλάβουν να κάνουν ο επίτροπος Μοσκοβισί και οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Στο κρίσιμο ερώτημα πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης άφησε ευθέως να εννοηθεί ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την κυβέρνηση και το πώς θα ανταποκριθεί στα ανοικτά θέματα. «Δεν έχω πληροφορίες για το πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί, έχω καταλάβει ότι υπάρχει αίσθηση βιασύνης από την ελληνική κυβέρνηση και το βρίσκω λογικό, ενώ από την άλλη οι θεσμοί ρίχνουν μεγάλο βάρος στην ποιότητα της συμφωνίας» είπε, προσθέτοντας ότι τα δύο αυτά μπορούν να συνδυαστούν.

Παράλληλα, τόνισε πως οι συζητήσεις στην Αθήνα μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης «πήγαν καλά, ήταν εξειδικευμένες και ειλικρινείς», ωστόσο, συνέχισε, είναι φυσικό σε μια διαπραγμάτευση να υπάρχουν διαφορές και είναι αρκετές σε πολλά θέματα, όπως το ασφαλιστικό, τα δημοσιονομικά μέτρα, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Για τη γεφύρωση των διαφορών γίνεται ανταλλαγή στοιχείων και όταν ολοκληρωθεί θα είμαστε σε θέση να καθορίσουμε και την ημερομηνία επιστροφής, ανέφερε.

Σχετικά με τα επιμέρους θέματα, για το συνταξιοδοτικό υπογράμμισε ότι τα ανοικτά ζητήματα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη που απαιτούνται για τη διασφάλιση του δικαιώματος σύνταξης. Απέφυγε να αναφερθεί ποιες είναι οι διαφορές, ωστόσο είπε ότι πρόκειται για καθοριστικά θέματα.

Για τα δημοσιονομικά επισήμανε ότι τα στοιχεία για το 2015 που δόθηκαν από τις ελληνικές αρχές θα πρέπει ληφθούν υπ’ όψιν στον προϋπολογισμό του 2016 και αυτό γίνεται τώρα. Αλλωστε, συνέχισε, στο προσχέδιο του 2016 υπήρχαν μέτρα 1% του ΑΕΠ που είχαν αποφασιστεί από τις δύο πλευρές και τώρα θα πρέπει να εξειδικευθούν.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα αναγνώρισε ότι υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν και ένα από αυτά -και μάλιστα σπουδαίας σημασίας- είναι η μεταφορά πρόσθετων αρμοδιοτήτων στη διοίκηση του νέου ταμείου, αρμοδιότητες που ανήκουν σήμερα στην κυβέρνηση.

Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε στη συνέχεια στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, για να εκφράσει την απογοήτευση των εταίρων για τις πρόσφατες τοποθετήσεις σε οργανισμούς και επιχειρήσεις του Δημοσίου.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μεγάλες διαφορές και μεταξύ των θεσμών στη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος, ο αξιωματούχος χαρακτήρισε «λογικό» να υπάρχουν διαφορές, με δεδομένο ότι η κάθε πλευρά (Ευρωπαίοι και ΔΝΤ) έχει το δικό της οικονομικό μοντέλο, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος.

Τέλος, ερωτηθείς για τη μεγάλη πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου τις τελευταίες μέρες και το κατά πόσο αυτή είναι προϊόν εντόνων ανησυχιών των επενδυτών σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, ο αξιωματούχος επιχείρησε να υποβαθμίσει αυτή τη διάσταση, συνδέοντας αυτή την εξέλιξη με το διεθνές περιβάλλον.

Επιστολή

Σε ενημερωτική επιστολή προς το κοινοβούλιο της χώρας του, με την ιδιότητα του υπ. Οικονομικών της Ολλανδίας, ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, επισήμανε την ανάγκη μεγαλύτερης σαφήνειας των ελληνικών θέσεων.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup της Πέμπτης, τονίζει ότι θα γίνει συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. «Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο βαθμό που αποτελούν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι οι θεσμοί βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων.

«Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μπορεί να εκταμιευτεί και η επόμενη δόση στην Ελλάδα» κατέληξε ο πρόεδρος του Εurogroup.

«Αγώνας δρόμου» για την εξειδίκευση των μέτρων

Τον τρόπο με τον οποίο θα «απαντήσει» στο αίτημα των θεσμών για άμεση εξειδίκευση των μέτρων που προβλέπει το μνημόνιο τόσο για το 2016 όσο και για τη διετία 2017-2018 αναζητεί η κυβέρνηση, με τον χρόνο να κυλάει εις βάρος της ελληνικής πλευράς.

Μετά και τα χθεσινά μηνύματα που εστάλησαν τόσο από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ όσο και από υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα καλείται να στείλει στην άλλη πλευρά κοστολογημένες προτάσεις. Πάντως, αργά χθες το απόγευμα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αμφισβητούσαν ότι οι θεσμοί ζητούν νέα μέτρα. Ανέφεραν ότι οι παρεμβάσεις 1%, στις οποίες αναφέρθηκε και ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, αφορούν παρεμβάσεις που θα εφαρμοστούν το 2017 και το 2018, αλλά θα νομοθετηθούν τώρα. «Το περιεχόμενό τους αποτελεί αντικείμενο της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης» σημείωναν.

Τρία είναι τα φλέγοντα μέτωπα:

1. Το δημοσιονομικό κενό του 2016. Η μη ενεργοποίηση σειράς μέτρων που έχουν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό κάνουν το κουαρτέτο να αμφισβητεί τη δυνατότητα επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% μέσα στο 2016. Η ελληνική πλευρά προτάσσει την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού το 2015.

2. Από τα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ που πρέπει να ληφθούν μέσα στη 2ετία 2017-2018, το μόνο που έχει διαρρεύσει από την ελληνική πλευρά είναι η επιβολή ανώτατου συντελεστή 50% στα υψηλά εισοδήματα. Το μέτρο αυτό δεν φτάνει για να αποφέρει 1,7 δισ. ευρώ.

3. Στο ασφαλιστικό, δύο είναι τα κρίσιμα σημεία. Το πρώτο αφορά τον κατάλογο των μέτρων για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ μέσα στο 2016. Η απόρριψη της ελληνικής πρότασης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών δημιουργεί «κενό» 600-700 εκατ. ευρώ, το οποίο μένει να αποδειχθεί αν θα καλυφθεί με μείωση συντάξεων ή όχι. Το δεύτερο μέτωπο αφορά τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Η ελληνική πλευρά πιέζεται για αυστηρότερους όρους χορήγησης της Εθνικής Σύνταξης, αλλά και για χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης, που σημαίνει και περαιτέρω μειώσεις στις νέες συντάξεις.