Ιδιαίτερη απήχηση είχε η παρουσίαση της πρώτης ηλεκτρονικής έκδοσης του Ελληνο – Αλβανικού επιχειρηματικού Οδηγού «HELLENIC – ALBANIAN BUSINESS Relations INDEX 2015 - 2016», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ορθόδοξου Καθεδρικού Ναού Τιράνων.
Ιδιαίτερη απήχηση είχε η παρουσίαση της πρώτης ηλεκτρονικής έκδοσης του Ελληνο – Αλβανικού επιχειρηματικού Οδηγού «HELLENIC – ALBANIAN BUSINESS Relations INDEX 2015 - 2016», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ορθόδοξου Καθεδρικού Ναού Τιράνων.
Περισσότερα από 400 άτομα παρευρέθηκαν, εκπροσωπώντας την επιχειρηματική, διπλωματική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων και κλαδικών φορέων ταξίδεψαν από την Ελλάδα για να παρευρεθούν στην εκδήλωση, η οποία εκτός από τον πανηγυρικό της χαρακτήρα, αποτέλεσε άριστο μέσο επιχειρηματικής δικτύωσης, καθώς προέκυψαν αρκετές επιχειρηματικές συναντήσεις στο περιθώριό της.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο πρέσβης της Ελλάδος Λεωνίδας Ροκανάς και ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης Νίκο Πελέσι. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας.
Ο κ. Ροκανάς ανέφερε ότι ο Ελληνο-Αλβανικός Επιχειρηματικός Οδηγός αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο για την εμβάθυνση της διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας, υπογραμμίζοντας ότι η υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, την οποία η Ελλάδα υποστήριξε ενεργά, αναμένεται να συμβάλει περαιτέρω προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο κ. Πελέσι σημείωσε ότι το μέγεθος του ελληνικού επενδεδυμένου κεφαλαίου στην Αλβανία, έμπρακτα αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των ελληνικών επιχειρήσεων στην αλβανική οικονομία όλα αυτά τα χρόνια και αναγνώρισε το σημαντικό τους ρόλο στον τομέα της απασχόλησης, της φορολογίας, και κυρίως στη μεταφορά τεχνογνωσίας και τις σύγχρονες μεθόδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Εκτίμησε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας και προσκάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις να διερευνήσουν τις δυνατότητες επένδυσης σε τομείς με προοπτική ανάπτυξης όπως: οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση, η γεωργία με σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους παραγωγής, ο τουρισμός, οι κατασκευές, οι μεταφορές, η πληροφορική κ.ά.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί, διαχρονικά, έναν πυλώνα ομαλότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή και εξέφρασε την πολιτική βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση και ενδυνάμωση των καλών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της Ελλάδος με την Αλβανία.
Ακόμη είπε ότι η συνεχής βελτίωση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης οικονομικής συνεργασίας, είναι αμοιβαία επωφελής. Αξιοποιώντας την εγγύτητα και τις γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών, η ελληνική πλευρά προσβλέπει στη στενότερη οικονομική διασύνδεση, ιδίως στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας.