Ανοιχτοί θα μείνουν οι λογαριασμοί της ελληνικής κυβέρνησης με το κουαρτέτο, καθώς κατά τη σημερινή τελευταία συνάντηση, στο πλαίσιο αυτού του γύρου, αναμένεται απλώς να καταγραφούν οι διαφορές των δύο πλευρών, κυρίως στα μεγάλα «μέτωπα»: δημοσιονομικό και ασφαλιστικό.
Από την έντυπη έκδοση
Ανοιχτοί θα μείνουν οι λογαριασμοί της ελληνικής κυβέρνησης με το κουαρτέτο, καθώς κατά τη σημερινή τελευταία συνάντηση, στο πλαίσιο αυτού του γύρου, αναμένεται απλώς να καταγραφούν οι διαφορές των δύο πλευρών, κυρίως στα μεγάλα «μέτωπα»: δημοσιονομικό και ασφαλιστικό.
Για τις 11 σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη η τελευταία συνάντηση αυτής της φάσης με στόχο τον απολογισμό. Οι συζητήσεις θα διακοπούν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και στο μεσοδιάστημα η ελληνική κυβέρνηση θα προσαρμόσει τη διαπραγματευτική της τακτική με βάση τα νέα δεδομένα, που συνοψίζονται στα εξής:
1 Η άρνηση των θεσμών να αποδεχτούν βασικές παραμέτρους του ασφαλιστικού (προϋποθέσεις καταβολής εθνικής σύνταξης, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών) ανοίγουν θέμα κάλυψης κενού άνω των 700 εκατ. ευρώ και ξαναφέρνουν στο τραπέζι τη μείωση των συντάξεων.
2 Αμφισβητούνται μέτρα άνω του 1,2 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για το 2016. Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να αποφύγει τα νέα μέτρα επικαλούμενη την υπερεκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015, αλλά και την αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου για την πορεία του ΑΕΠ μέσα στο 2016.
3 Από το πακέτο των μέτρων που απαιτούνται για τη διετία 2017-2018 συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ (με βάση τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα ακόμη και το συνολικό ποσό του 1,7 δισ. ευρώ βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση) προς το παρόν έχουν διαρρεύσει μέτρα μόλις 500-600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από τις μειώσεις στην καταβολή των νέων συντάξεων αλλά και από την αύξηση του φόρου για τα υψηλά εισοδήματα άνω των 40.000-50.000 ευρώ. Εκκρεμεί η ανακοίνωση ακόμη περισσότερων μέτρων.
«Πράσινο» το νέο «χαράτσι»
Στο πλαίσιο αυτό, νέο «χαράτσι», αλλά αυτή τη φορά «πράσινο», που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει περί τα 100 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία μελετά η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι επανέρχεται πρόταση για φορολόγηση των παλαιών Ι.Χ. τεχνολογίας EURO 4, τα οποία είχαν αποκτηθεί πριν το 2010. Ειδικότερα, με βάση το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, το νέο «χαράτσι» μελετάται να ανέλθει σε 50 ευρώ για Ι.Χ. έως και 2.000 κ. εκ., με την επιβάρυνση να αυξάνεται για τα μεγαλύτερα κυβισμού, ενώ για τα επαγγελματικά οχήματα δεν αποκλείεται να ξεκινάει και από τα 100 ευρώ.
Δεν τέθηκε θέμα μείωσης συντάξεων
Στο μεταξύ, ανοιχτά παραμένουν όλα τα μεγάλα θέματα στην «παρτιτούρα» του ασφαλιστικού, μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με τους θεσμούς.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο ούτε στη χθεσινή συνάντηση οι δανειστές έθεσαν θέμα μείωσης συντάξεων.
Ομως, παραμένουν ανοιχτά τα καυτά θέματα της χορήγησης της εθνικής σύνταξης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις.
Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα αναλυτική και σκληρή τη διαπραγμάτευση» και επεσήμανε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα του νομοσχεδίου.
Η ελληνική πλευρά ζήτησε από τους δανειστές να αποτυπώσουν εγγράφως τις απόψεις τους για όλα τα επιμέρους θέματα στα οποία υπάρχουν συγκλίσεις απόψεων. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με στόχο, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Στις χθεσινές διαπραγματεύσεις συμμετείχε και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, για το θέμα των κοινωνικών επιδομάτων και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, η εφαρμογή του οποίου σχεδιάζεται για τον Απρίλιο του 2016. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει τη χορήγηση του επιδόματος σε περίπου 70.000 δικαιούχους, οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.
Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ
Τέλος, οι μεταρρυθμίσεις της εργαλειοθήκης Νο3 που προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση ο ΟΟΣΑ αποτέλεσαν το αντικείμενο της χθεσινοβραδινής διαπραγμάτευσης των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών. Αν και δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο αμέσως επόμενο διάστημα να δρομολογηθεί η υιοθέτηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες του ανταγωνισμού σε μια σειρά δραστηριοτήτων.
Η συμφωνία με τους θεσμούς και η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ προβλέπει τη δημιουργία της εργαλειοθήκης Νο 3, η οποία περιλαμβάνει σειρά μεταρρυθμίσεων στο χονδρικό εμπόριο, στον κλάδο των κατασκευών, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στη μεταποίηση.
Βάσει των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, τα μέτρα και οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν εκπονηθεί έως το τέλος Μαρτίου, προκειμένου η εφαρμογή τους να ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2016.