Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2005 09:53

Lafarge: Χαμηλότερα κέρδη από τη μειωμένη ζήτηση στη Γερμανία

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση των καθαρών κερδών το πρώτο εξάμηνο, αποτέλεσμα της συρρίκνωσης των κατασκευών στη Γερμανία, σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών τσιμέντου στις αναδυόμενες αγορές, όπως στη Βραζιλία, εμφάνισε η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής υλικών κτιρίων στον κόσμο, Lafarge SA.

Τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν 18% φθάνοντας στα 359 εκατ. ευρώ (568 εκατ. δολ.) από 436 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στο Παρίσι. Οικονομικοί αναλυτές, εκτιμούσαν, ότι τα κέρδη της θα σημείωναν αύξηση, φθάνοντας στα 4577 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη της Lafarge περιορίστηκαν, καθώς ο περιορισμός των κατασκευών επί μία δεκαετία στη Γερμανία, μειώνει τη ζήτηση για προϊόντα όπως υλικά για στέγες. Ο ανταγωνισμός των τιμών στις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Μαλαισίας και της Ν. Κορέας έχει επίσης επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη της εταιρείας στον τομέα του τσιμέντου, τον μεγαλύτερο στον κόσμο.

Οι μετοχές της Lafarge έχουν σημειώσει άνοδο 9,5% φέτος, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται στα 13,7 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της δεύτερης σε μέγεθος τσιμεντοβιομηχανίας στον κόσμο, της ελβετικής Holcim Ltd., έχουν σημειώσει άνοδο 21% και της Cemex SA του Μεξικό, της τρίτης σε μέγεθος στον κόσμο, έχουν κερδίσει 3,38%.

Το πρώτο εξάμηνο οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 6,3% φθάνοντας στα 7,22 δισ. ευρώ, μετά την αύξηση της ζήτησης στις ΗΠΑ, όπου οι δαπάνες των κατασκευών αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Φεβρουάριο και στο 1,13 τρισ. δολ. Τα καθαρά της κέρδη ήταν ίσα με 2,12 ευρώ ανά μετοχή, χαμηλότερα από τα 2,64 ευρώ.

Τέλος η εταιρεία ανακοίνωσε, ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι πιο δυνατό με τους όγκους να βελτιώνονται, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των τιμών στη Μαλαισία και τη Ν. Κορέα.