Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2005 10:13

InBev: 86% υψηλότερα κέρδη μετά την επέκταση στη Λ. Αμερική

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ αύξηση, σε ποσοστό της τάξης του 86%, σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης παραγωγού μπύρας στον κόσμο, InBev NV, μετά την κίνησή της να αγοράσει τη μεγαλύτερη ζυθοποιΐα της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου να ισοσκελίσεις τη μείωση της ζήτησης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Τα καθαρά της κέρδη αναρριχήθηκαν στα 382 εκατ. ευρώ (474,6 εκατ. δολ.) από 205 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Οκτώ οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα ανήρχοντο σε 410 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις της InBev, σημείωσαν αύξηση 6,8%, φθάνοντας στα 5,22 δισ. ευρώ.

Ο εκτελεστικός της διευθυντής, John Brock, 57 ετών επεδίωξε εξαγορές στη Βραζιλία, τη Ρωσία και την Κίνα, προκειμένου να έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ανταγωνίστριες, όπως της Heineken NV, στη βύθιση των αγορών της Δυτικής Ευρώπης. Η βελγική εταιρεία, η οποία παράγει τη μπύρα Rolling Rock και Stella Artois, αγόρασε πέρυσι, αντί του ποσού των 11,2 δισ. δολ. την AmBev με έδρα το Σάο Πάολο, προκειμένου να βάλει πόδι σε έξι από τις επτά ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές του κόσμου.

Οι Ευρωπαίοι μειώνουν τις νυχτερινές τους εξόδους στα μπαρ, μετά την απαγόρευση του καπνίσματος στα παμπ στην Ιρλανδία, την Ιταλία και τη Νορβηγία, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των οικονομιών που επηρεάζουν αρνητικά τις δαπάνες των καταναλωτών. Στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί αυξάνουν την κατανάλωση άλλων ποτών και κρασιού, εις βάρος της μπύρας, καθώς αναβιώνει η μόδα των κοκτέϊλ ποτών και της διασκέδασης στο σπίτι. Απαντώντας σε αυτήν την εξέλιξη οι ζυθοποιΐες, κυνηγούν την ανάπτυξη με την αγορά άλλων εταιρειών σε νέες αγορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News, οι εταιρείες παραγωγής μπύρας έχουν δαπανήσει περισσότερα από 72 δισ. δολ. σε εξαγορές την τελευταία πενταετία.

Η Ν. Αμερική η Δυτική Ευρώπη και η Ασία, αποτέλεσαν το 74% των συνολικών πωλήσεων της InBev από πλευράς όγκου το πρώτο εξάμηνο του 2005, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Τον περασμένο μήνα, η AmBev, ανακοίνωσε 15% αύξσηη των καθαρών της κερδών το δεύτερο τρίμηνο.

Οι μετοχές της ηλικίας 639 ετών InBev, σημείωσαν πέρυσι άνοδο 20%, ξεπερνώντας την άνοδο 7,6% των μετοχών της Heineken και της μείωσης 15% των μετοχών της Anheuser-Busch Cos., της μεγαλύτερης ζυθοποιΐας στον κόσμο. Οικονομικοί αναλυτές της UBS, εισηγούνται στους επενδυτές την αγορά των μετοχών της InBev.