Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2016 18:50

Ήπια πτωτικά οι ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος διολίσθησαν οι δείκτες στα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω των αδύναμων μακροοικονομικών μεγεθών της Κίνας αλλά και της νέας πτώσης στην τιμή του πετρελαίου.

Σε αρνητικό έδαφος διολίσθησαν οι δείκτες στα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω των αδύναμων μακροοικονομικών μεγεθών της Κίνας αλλά και της νέας πτώσης στην τιμή του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,54% στις 6.051 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,58% στις 9.741 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,70% στις 4.386 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,31% στις 341,20 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Nokia υποχώρησε κατά 11% εν όψει της επίλυσης της δικαστικής διαμάχης με την Samsung. Πτωτικά (11,5%) κινήθηκε και η Alcatel - Lucent, η οποία συμπαρασύρθηκε από τη φινλανδική εταιρεία. Κέρδη κοντά στο 2% εμφάνισε στον αντίποδα, η BT, λόγω των θετικών οικονομικών της αποτελεσμάτων.

Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 1,98% στις 17.865 μονάδες, ενώ στη Σεούλ, ο Kospi κατέγραψε άνοδο κατά 0,67% στις 1.925 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,76% στις 5.043 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη υποχώρησε κατά 1,86% στις 2.687 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Σένζεν σημείωσε πτώση κατά 1,21% στις 449,01 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ τερμάτισε πτωτικά κατά 0,57% στις 19.571 μονάδες.

Η πτώση στα κινεζικά χρηματιστήρια αποδίδεται στη συρρίκνωση του εργοστασιακού κλάδου για έκτο διαδοχικό μήνα, καθώς η παραγωγικότητα υποχώρησε στις 49,4 μονάδες, κάτω δηλαδή από το όριο των 50 μονάδων.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κινείται έντονα πτωτικά, με τα συμβόλαια WTI να υποχωρούν κατά 4,46% στα 32,12 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 3,47% στα 34,74 δολάρια. 

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική αύξηση εμφάνισαν τα κέρδη της Ryanair Holdings PLC κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2015. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της αεροπορικής εταιρείας ανήλθε στα 102,7 εκατ. ευρώ έναντι 48,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 17% στα 1,33 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος επαναγοράς μετοχών, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα, η HSBC ανακοίνωσε το «πάγωμα» των προσλήψεων καθ' όλη τη διάρκεια του 2016, λόγω της προσπάθειας περικοπής του κόστους λειτουργίας. 

Πρόστιμο 84,3 και 70 εκατ. στερλινών επιβλήθηκαν στις Credit Suisse και Barclays, αντίστοιχα, λόγω της υπόθεσης των «dark pools». Η επιβολή των προστίμων επήλθε κατόπιν εξωδικαστικού συμβιβασμού των δύο τραπεζών με τις αμερικανικές εποπτικές αρχές.

Σημειώνεται ότι τα «dark pools» αποτελούν πλατφόρμες επενδυτικών συναλλαγών, οι οποίες είναι μη προσβάσιμες για το επενδυτικό κοινό, γεγονός που ενισχύει την αδιαφάνεια. H σχετική έρευνα, η οποία ξεκίνησε το 2014, αφορούσε διάφορες παρατυπίες των δύο τραπεζών. 

Τα αποτελέσματα των νομισματικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξήρε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. «Οι αριθμοί δείχνουν ότι η νομισματική πολιτική έχει αποτελέσματα» δήλωσε ο Κερέ, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Βουδαπέστη, και πρόσθεσε ότι «όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι βρισκόμαστε σε φάση ανάκαμψης». Μάλιστα, επανέλαβε το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΚΤ θα επανεξετάσει τη στάση της στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Πάντως, αναγνώρισε ότι το πλήθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη καθιστά αναγκαία τη βελτίωση της συνεργασίας των κρατών - μελών, προκειμένου να κερδηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ειδική αναφορά έκανε και στο προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο «μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας, υπό ένα κοινό πνεύμα υπευθυνότητας».

Για τον κίνδυνο επιστροφής της κρίσης στα αναπτυγμένα κράτη λόγω της οικονομικής αναταραχής στην Κίνα, προειδοποίησε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ίδιο συνέδρια.

Όπως εξήγησε, η κινεζική ανάπτυξη, αν και φαίνεται να διατηρεί υψηλούς ρυθμούς, είναι «ισχνή» σε σχέση με τις κοινωνικές και δημογραφικές προκλήσεις, και ο μετασχηματισμός της θα πλήξει τους εμπορικούς της εταίρους. «Το πιο επείγον ζήτημα είναι η χρηματοοικονομική αστάθεια και η οικονομική αδυναμία σε διάφορες οικονομίες αναδυόμενων αγορών», δήλωσε ο Νοβότνι, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Βουδαπέστη.

Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης αποσαφήνισε ότι σημαντικό ρόλο στην κατάσταση της κινεζικής οικονομίας διαδραματίζει και η Ευρωζώνη, η οποία δεν ενισχύει την παγκόσμια ανάπτυξη, ανάλογα με τις πραγματικές της δυνατότητες. «Οι αναδυόμενες αγορές τώρα φέρνουν την κρίση πίσω σε εμάς και ταυτόχρονα μας θυμίζουν την αλληλεξάρτηση στην παγκόσμια οικονομία» κατέληξε ο Νοβότνι.

Σε θετικούς ρυθμούς επέστρεψε τέλος, η κερδοφορία της Bankia το δ' τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, η ισπανική τράπεζα εμφάνισε καθαρά κέρδη 185 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 50 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Η βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων συνιστά απόρροια της πώλησης διάφορων περιουσιακών της στοιχείων, σε μία προσπάθεια άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων. Τα έσοδα της Bankia ανήλθαν στα 665 εκατ. ευρώ έναντι 765 εκατ. ευρώ το δ' τρίμηνο του 2014.

naftemporiki.gr