Με εισαγωγική συζήτηση με τους θεσμούς ξεκινά τη Δευτέρα, στις 17.00, η διαπραγμάτευση, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών. Επικεφαλής της ελληνικής πλευράς θα είναι ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Με εισαγωγική συζήτηση με τους θεσμούς ξεκινά τη Δευτέρα, στις 17.00, η διαπραγμάτευση, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών. Επικεφαλής της ελληνικής πλευράς θα είναι ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η πρώτη φάση θα διαρκέσει λίγες ημέρες, καθώς θα υπάρξει διάλειμμα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Εν συνεχεία, οι θεσμοί θα επιστρέψουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση «υποδέχτηκε» το Σάββατο στην Αθήνα τους επικεφαλής του κουαρτέτου, κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).
Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, όπου όλες τις προηγούμενες ημέρες προετοίμαζαν την άφιξη των επικεφαλής τους.
Την Παρασκευή, υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο συνέδριο του Economist εκτίμησε ότι αν δεν έχουμε έναν «λογικό συμβιβασμό» με τους θεσμούς, θα καθυστερήσει η έναρξη του ενάρετου κύκλου για την οικονομία. Ζήτησε δε «όλες οι πλευρές να δουν τη διαπραγμάτευση με συμβιβαστική διάθεση».
Επαναλαμβάνοντας τα βήματα του «οδικού χάρτη» της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «την πρώτη αξιολόγηση, την οποία διαδέχεται η συζήτηση για το χρέος ακολουθεί η κατάθεση του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο -σημείωσε- φαίνεται να πηγαίνει για το τέλος Μαρτίου ή νωρίς τον Απρίλιο του 2016».
«Το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα επιστρέψουμε σε ανάπτυξη. Δεν βλέπω τον λόγο να μην γίνει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Όπως είπε, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ψευδαισθήσεις ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα λύσει όλα τα προβλήματα, καθώς εκκρεμούν πολλές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν.
Επανέλαβε άλλωστε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για ελάφρυνση του χρέους, καθώς «οι καταναλωτές φοβούνται να καταναλώσουν και οι επενδυτές φοβούνται να επενδύσουν».
newsroom naftemporiki.gr