Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2005 00:01

Ωρα για ρευστοποίηση

ΤΟ ΓΙO-ΓΙΟ των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου και οι απογοητευτικές προβλέψεις για εταιρικές κερδοφορίες άσκησαν ελαφρές πιέσεις στη Wall Street με τη μεγαλύτερη δυσκολία να συναντά ο Nasdaq, ενώ την ίδια τάση ακολούθησε και η Ευρώπη.

ΤΟ ΓΙO-ΓΙΟ των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου και οι απογοητευτικές προβλέψεις για εταιρικές κερδοφορίες άσκησαν ελαφρές πιέσεις στη Wall Street με τη μεγαλύτερη δυσκολία να συναντά ο Nasdaq, ενώ την ίδια τάση ακολούθησε και η Ευρώπη.

Οι απώλειες σε μετοχές εταιρειών του κατασκευαστικού τομέα και οι διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου διατήρησαν επιφυλακτικό το κλίμα στα αμερικανικά χρηματιστήρια με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνουν τα blue chips.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες οι οποίοι κινήθηκαν πτωτικά τις πρωινές ώρες συναλλαγών επανήλθαν προσωρινά σε θετικό έδαφος καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στον απόηχο της ανακοίνωσης χαμηλότερων του αναμενόμενου στοιχείων για τα εβδομαδιαία αποθέματα στις ΗΠΑ.

Ομως η αντίδραση της αγοράς ήταν υποτονική καθώς υπάρχουν ακόμη πολλές ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην οικονομία από το υψηλότερο κόστος ενέργειας. Ακόμη και με τη χθεσινή πτώση ο δείκτης Standard & Poor΄s 500 έχει σημειώσει ράλι 1,8% στον απόηχο του τυφώνα «Κατρίνα» εν μέσω προσδοκιών ότι η οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει στις επιπτώσεις της καταιγίδας. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), απώλεσε συνολικά 35,57 μονάδες, ποσοστό 0,35%, φθάνοντας στις 10.595,93 μονάδες. Με απώλειες 6,00 μονάδων, ποσοστό 0,28%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.166,03 μονάδες.

Τα κέρδη των μετοχών της Intel Corp. και της Texas Instruments Inc. ηγήθηκαν της ανόδου στον τεχνολογικό τομέα. Οι απώλειες ήταν περιορισμένες λόγω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου από τα υψηλά της ημέρας.

Η μετοχή της Coca-Cola με πτώση 5,8% είχε τη χειρότερη επίδοση στον δείκτη S&P 500. Ο βασικός ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης μείωσε κατά το ήμισυ τις απώλειες του για να τερματίσει σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα αλλά σταθεροποιήθηκε πάνω από τις 1.200 μονάδες μετά την είδηση για μείωση μικρότερη της αναμενόμενης των εβδομαδιαίων αποθεμάτων πετρελαίου.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκτησαν μερικό έδαφος παρά την υποχώρηση στον κατασκευαστικό κλάδο αφότου η μεγαλύτερη εταιρεία τσιμέντου Lafarge αναθεώρησε προς τα κάτω το στόχο της για τα καθαρά κέρδη του ομίλου.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη αναμένουν εξελίξεις από τη Φέντεραλ Ριζέρβ για τις προθέσεις της στο θέμα των επιτοκίων και ελπίζουν επίσης ότι οι γερμανικές εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου θα δώσουν ένα γρήγορο αποτέλεσμα. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,15% χαμηλότερα.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ