Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2005 07:04

Iνδονησία: Ανοδικά κινείται η ρουπία

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η ρουπία της Ινδονησίας, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διακύμανση από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα σήμερα, μετά την ανακοίνωση του κοινοβουλίου ότι οι νομοθέτες ενδέχεται να εγκρίνουν την πρόταση της κυβέρνησης για παύση των επιχορηγήσεων καυσίμων, βοηθώντας στη διατήρηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού από την αύξηση.

Την εβδομάδα που πέρασε το νόμισμα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Susilo Bambang Yudhoyono, δεν κατάφερε να δώσει λεπτομέρειες για του σχέδιο της κυβέρνηση να σταματήσει τις επιχορηγήσεις καυσίμων. Ο Johanes Kristiadi, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, είπε χθες ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο για τις επιχορηγήσεις μετά από τις διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο.

Η ρουπία σημείωσε άνοδο 0,5% φθάνοντας στα 10.317 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 9:55' π.μ. στη Τζακάρτα, από 10.316 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη, μετά την υποχώρησή της 1,8% τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες. Στις 30 Αυγούστου, το νόμισμα της Ινδονησίας υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 30 Απριλίου του 2001 και στις 11.800 ρουπίες έναντι του δολαρίου. Το νόμισμα, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, ενδέχεται να διαπραγματευθεί από 10.000 έως 11.000 ρουπίες, μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

Η Ινδονησία, πρέπει να μειώσει τις επιχορηγήσεις καυσίμων, προκειμένου να διατηρήσει αμετάβλητο το έλλειμμα του προϋπολογισμού και τις εταιρείες βαθμολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας μακριά από το να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τη δική της.