Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2005 07:44

Aνοδο των τιμών πετρελαίου προβλέπουν οι αναλυτές

ΑΝΟΔΟ ενδέχεται να σημειώσει η τιμή του πετρελαίου, καθώς εικάζεται ότι η παραγωγή του αργού και των διυλισμένων προϊόντων που μειώθηκε από τον τυφώνα «Katrina», ενδέχεται να χρειαστεί μήνες για να αποκατασταθεί, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News.

Εικοσιτέσσερις από τους 54 στρατηγικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν, ποσοστό 46%, είπαν ότι η τιμή του πετρελαίου θα κινηθεί ανοδικά την επόμενη εβδομάδα. Δεκαοκτώ, ποσοστό 33%, είπαν ότι η τιμή του αργού θα υποχωρήσουν και 11 προέβλεψαν, ότι θα σημειώσει ελαφρά διαφοροποίηση.

Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ στα ανοιχτά της θάλασσας ήταν 53% χαμηλότερη από τα επίπεδα πριν τον τυφώνα και στο 1,7 εκατ. βαρέλια χθες, σύμφωνα με το κυβερνητικό Minerals Management Service. Μερικά διυλιστήρια ενδέχεται να χρειαστούν τρεις ή και περισσότερους μήνες για να αρχίσουν και πάλι να λειτουργούν, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του γραμματέα Ενεργείας, Samuel Bodman.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, υποχώρησε 3,08 δολ., ποσοστό 4,6%, φθάνοντας στα 64,49 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης την εβδομάδα που έληξε χθες. Στις 5 Σεπτεμβρίου το Χρηματιστήριο ήταν κλειστό λόγω της εθνικής εορτής των ΗΠΑ, Labor Day. Τα συμβόλαια του αργού, αναρριχήθηκαν στα 70,85 δολ. το βαρέλι στις 30 Αυγούστου, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα μιας ημέρας, από την έναρξη της διαπραγμάτευσής τους το 1983. Ο τυφώνας «Katrina» πέρασε από τον Κόλπο του Μεξικό στις 29 Αυγούστου.

Οι εγκαταστάσεις πετρελαίου στον Κόλπο, είναι υπεύθυνες για το περίπου 30% της παραγωγής αργού των ΗΠΑ και οι πολιτείες κατά μήκος των ακτών του, είναι ο τόπος της μισής δυναμικότητας διύλισης. Οι τιμές του πετρελαίου, πριν από τρεις μήνες, ήταν 19% υψηλότερες, προσθέτοντας περίπου 800 εκατ. δολ. στον ετήσιο παγκόσμιο λογαριασμό του αργού πετρελαίου ημερησίως.

Την εβδομάδα που πέρασε, 29 από τους 56 ερωτηθέντες αναλυτές, είπα, ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού θα αυξηθούν, ενώ 25 από τις τελευταίες 40 έρευνες σωστά προέβλεψαν την πορεία της αγοράς.

Πέντε διυλιστήρια που αποτελούν περίπου το 6,6% της δυναμικότητας των ΗΠΑ είναι κλειστά, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ενεργείας της χώρας. Τα τέσσερα βρίσκονται στη Λουϊζιάνα και ένα στο Μισισιπί, επεξεργάζονται 1,13 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Οι ΗΠΑ έχουν 144 διυλιστήρια με δυναμικότητα περίπου 17 εκατ. βαρέλια ημερησίως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η Exxon Mobil Corp. και η Petroleos de Venezuela SA, που έχουν από κοινού ένα διυλιστήριο στο Σαλμέτ της Λουϊζιάνα ενδέχεται να μην λειτουργήσει έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Rafael Ramirez, στο Καράκας.

Η αποτίμηση των ζημιών στο διυλιστήριο, το οποίο βρίσκεται οκτώ μίλια ανατολικά της Ν. Ορλεάνης ενδέχεται να πάρει μερικές εβδομάδες είπε ο Ramirez. Πριν κλείσει η εγκατάσταση στις 27 Αυγούστου, παρήγαγε 190.000 βαρέλια ημερησίως.

Ο τυφώνας «Katrina» προσέγγισε τις ακτές της Λουϊζιάνα με ανέμους 145 μιλίων την ώρα, στις 29 Αυγούστου.

Πέρυσι στη Ν. Υόρκη, οι τιμές του πετρελαίου αναρριχήθηκαν 22% το μήνα, μετά το πέρασμα του τυφώνα «Ivan» από τον Κόλπο, μετακινώντας μερικές πλατφόρμες από τα αγκυροβόλια και προκαλώντας ζημιές στους αγωγούς πετρελαίου. Ο Ivan, μείωσε το σύνολο της παραγωγής πετρελαίου κατά 43,8 εκατ. βαρέλια και κατά 172,3 δισ. κυβικά πόδια αερίου από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2004 και τον Ιούνιο, σύμφωνα με το MMS.

Η εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό, διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο.

Οι τιμές, υποχώρησαν από τα υψηλότερα επίπεδα, μετά την ανακοίνωση της Ιnternational Energy Agency (ΙΕΑ) στις 2 Σεπτεμβρίου, ότι θα διαθέσει περίπου 2 εκατ. βαρέλια αργού και πετρελαϊκών προϊόντων, προκειμένου να περιορίσει της ελλείψεις. Τα μισά από τα βαρέλια θα προέλθουν από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου των ΗΠΑ.

Τα μέλη της IEA θα διαθέσουν 1,28 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως και 683.000 βαρέλια ημερησίως διϋλισμένων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων 369.000 βαρελιών βενζίνης και 190.000 βαρελιών μέσων προϊόντων και 38.000 βαρέλια ημερησίως καυσίμου πετρελαίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 7 Σεπτεμβρίου.

Μερίδα αναλυτών εκτιμά, ότι οι συνδυασμένες προσπάθειες ΗΠΑ και ΙΕΑ, θα οδηγήσουν στη μείωση των τιμών του πετρελαίου την ερχόμενη εβδομάδα.

Η έρευνα του Bloomberg μεταξύ των αναλυτών και διαπραγματευτών πετρελαίου, που γίνεται κάθε Πέμπτη, ζητά και την εκτίμηση εάν οι τιμές θα αυξηθούν, θα υποχωρήσουν ή θα παραμείνουν αμετάβλητες. Τα αποτελέσματα είναι τα ακόλουθα: Εικοσιπέντε αναλυτές είπαν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα σημειώσουν άνοδο, 18 ότι θα υποχωρήσουν και 11 ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες.