Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2005 08:49

Hyundai: Πρόταση για αύξηση των μισθών και μπόνους

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την αύξηση των πληρωμών και την προσθήκη μπόνους, προκειμένου να σταματήσει την απεργία δύο εβδομάδων, που της κόστισε 591 δισ. ουόν (575 εκατ. δολ.) σε χαμένη παραγωγή, έκλεισε η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ν. Κορέας, Hyundai Motor Co.

Οι εργαζόμενοι θα εισπράξουν μισθούς 6,9% υψηλότερους και μπόνους 300%, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Jake Jang. Η αύξηση είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη προσφορά της αυτοκινητοβιομηχανίας για αύξηση των μισθών κατά 6,3% και λιγότερη από το αίτημα της ένωσης των εργαζομένων για αύξηση 8,5%. Η νέα πρόταση της Hyundai θα τεθεί για ψηφοφορία από τους εργαζομένους τη Δευτέρα, είπε ο Jang.

Η απεργία, που γίνεται τυπικά κάθε χρόνο τη Ν. Κορέα σε αυτοκινητοβιομηχανίες, ναυπηγεία και εταιρείες παραγωγής chip και έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσιες πωλήσεις, γίνεται σε μια περίοδο που οι πωλήσεις και τα κέρδη της Hyundai στο εξωτερικό, αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Η φετινή απεργία ήταν η μικρότερη σε διάρκεια και κόστισε τα λιγότερα για τη Hyundai Motor, από το αντίστοιχο κόστος το 2000, σύμφωνα με την εταιρεία.

Οι μετοχές της εταιρείας, υποχωρούσαν 1,8%, φθάνοντας στα 77.500 ουόν και διαπραγματεύθηκαν στα 77.800 ουόν η μία, στη 1:51 μ.μ. στη Σεούλ. Οι μετοχές, από την έναρξη της απεργίας, σημείωσαν άνοδο 10%, έναντι ανόδου 4% του δείκτη Kospi.