Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2005 13:53

Μελέτες ύψους πέντε εκατ. ευρώ ανέθεσε η ΕΡΓΟΣΕ

Δύο μελέτες συνολικού ύψους περίπου 5.000.000,00 ευρώ ανέθεσε η Εργα ΟΣΕ Α.Ε. υλοποιώντας το πρόγραμμα στο πλαίσιο του Ταμείου Συνοχής.

Πρόκειται για τις μελέτες «Λειτουργική, Κυκλοφοριακή, Πολεοδομική, Υδραυλική, Συστημάτων Η/Μ εγκαταστάσεων εξωτερικού χώρου» και

«Μελέτες κτιριακών έργων (Αρχιτεκτονικές-Στατικές-Η/Μ και Γεωτεχνικές) αφορούν στο πρώτο στάδιο της ανάπτυξης συγκροτήματος στο Θριάσιο Πεδίο».

Οι μελέτες αυτές προβλέπουν την κατασκευή ενός σύγχρονου συγκροτήματος στην περιοχή, σε έκταση 1.750.000 μ2, στο οποίο θα συγκεντρωθούν σιδηροδρομικές και εμπορευματικές δραστηριότητες, οι οποίες σήμερα διεκπεραιώνονται σε εγκαταστάσεις που είναι διάσπαρτες σε διάφορα σημεία της Πρωτεύουσας. Η μεταφορά των εγκαταστάσεων αυτών σε ενιαίο χώρο, εκτός του οικιστικού πλέγματος της Αθήνας, θα έχει σημαντικά περιβαλλοντικά και χωροταξικά οφέλη για ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Πρωτεύουσας.

Το Εμπορευματικό κέντρο κατασκευάζεται σε μία περιοχή όπου εγκαθίσταται ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός μεταφορικών επιχειρήσεων και θα συνδεθεί με το δίκτυο του Ο.Σ.Ε. μέσω της νέας σιδ/κης γραμμής. Συνεπώς θα έχει απευθείας σύνδεση προς το Βορρά (Θεσσαλονίκη), προς τα νοτιοανατολικά (Πειραιά , Ελευσίνα και Ικόνιο) καθώς και προς τη Δύση (Πάτρα, Μεγαλόπολη). Η οδική πρόσβαση εξασφαλίζεται με την άμεση σύνδεση με την Αττική Οδό καθώς και με την Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου μέσω της Αττικής Οδού ή του υπάρχοντος οδικού δικτύου (Λεωφ. ΝΑΤΟ)

Στο Εμπορευματικό κέντρο θα εκτελούνται οι ακόλουθες εργασίες:

- Μεταφόρτωση εμπορευμάτων σιδηρόδρομος- δρόμος δηλαδή διαχείριση εμπορευμάτων της περιοχής των Αθηνών

- Σύνθεση αμαξοστοιχιών στα πλαίσια του μελλοντικού σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ

- Λειτουργία σταθμού για την εξυπηρέτηση των λιμένων Ικονίου, Πειραιά και Ελευσίνας

- Στάθμευση και συντήρηση σιδηροδρομικών οχημάτων

Το συγκρότημα στην πρώτη φάση θα έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης 500 βαγονιών ημερησίως ενώ στην τελική του φάση ο αριθμός αυτός θα έχει αυξηθεί σε 1.500 βαγόνια.