Eτήσιο όφελος άνω των 360 εκατ. ευρώ αναμένει η Εθνική Τράπεζα από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ενίσχυση της κερδοφορίας.
Από την έντυπη έκδοση
Της Άννας Δόγα
[email protected]
Eτήσιο όφελος άνω των 360 εκατ. ευρώ αναμένει η Εθνική Τράπεζα από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ενίσχυση της κερδοφορίας.
O σχεδιασμός της τράπεζας για την αξιοποίηση των προοπτικών κερδοφορίας στηρίζεται στην αίρεση της εξομάλυνσης των μακροοικονομικών συνθηκών και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης. Το business plan περιλαμβάνει πέντε πυλώνες, οι οποίοι είναι πέραν της βελτίωσης του κόστους χρηματοδότησης, η αλλαγή του μίγματος εργασιών προς δραστηριότητες με μεγαλύτερο περιθώριο, η δημιουργία εσόδων από προμήθειες, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και η εξομάλυνση του κόστους κινδύνου.
Οπως το σύνολο των τραπεζικών business plan, βάση για την υλοποίησή τους είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας και η καταγραφή ενδείξεων ανάκαμψης, αφού είτε το μέτωπο της ρευστότητας είτε αυτό της παραγωγής εσόδων προϋποθέτει έξοδο από τις συνθήκες βαθιάς ύφεσης.
Οσον αφορά τη ρευστότητα, η διοίκηση της Εθνικής θεωρεί εύλογη την επιστροφή καταθέσεων της τάξης των 6-7 δισ. ευρώ με βάση το μερίδιο αγοράς, ενώ αναμένει, με την επαναφορά του waiver, τη «μεταφορά» 3,8 δισ. ευρώ του ELA στην ΕΚΤ, εξέλιξη που θα έχει όφελος 55 εκατ. ευρώ ετησίως. Μεγαλύτερο θα είναι το όφελος από την αντικατάσταση των ομολόγων του πυλώνα ΙΙ και θα φθάνει τα 155 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και περί τα 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο θα προέλθουν από μια βελτίωση των spreads των προθεσμιακών καταθέσεων κατά 100 μονάδες βάσης.
Η διοίκηση της Εθνικής προσβλέπει στη μεταστροφή των εργασιών προς την επιχειρηματική πίστη, στην οποία είναι αισθητά μεγαλύτερο το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο. Υπό την αίρεση ότι η οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης και θα αρχίσει να καταγράφεται αύξηση των τραπεζικών εργασιών, η τράπεζα αναμένει ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες από πηγές όπως επενδυτικά και ασφαλιστικά προϊόντα, private banking, νέα δάνεια, συναλλαγές χωρίς μετρητά.
Το ποσοστό των προμηθειών προς το σύνολο του ενεργητικού διαμορφώνεται μόλις στο 0,36% και μάλιστα σημαντικά μειωμένο από το 0,72% το 2007, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη ανέρχεται σε μισή ως μία ποσοστιαία μονάδα. Βελτίωση αναμένεται και στο «μέτωπο» της αποτελεσματικότητας, η οποία θα προέλθει τόσο από τη μείωση του κόστους προσωπικού όσο και από εξελίξεις στην κεντροποίηση υπηρεσιών δικτύου και στην τεχνολογία. Κρίσιμη για την επαναφορά σε κερδοφορία είναι η μείωση του κόστους κινδύνου, η οποία θα προέλθει από την ανάκαμψη, επιτρέποντας, σύμφωνα με την εκτίμηση της Εθνικής, περιορισμό των προβλέψεων 370 εκατ. ευρώ ετησίως για κάθε μείωση του κόστους κινδύνου κατά 100 μονάδες βάσης.
Η Εθνική, μετά την πώληση της Finansbank, και τον περιορισμό των εργασιών στα Βαλκάνια που θα ακολουθήσει, επικεντρώνεται στην ελληνική αγορά και στη χρηματοδότηση ειδικά των επιχειρήσεων, με επίκεντρο κλάδους με καινοτόμο και εξαγωγικό προσανατολισμό, από τη ναυτιλία και τον τουρισμό έως την ενέργεια, τον αγροτοδιατροφικό τομέα και τις νέες τεχνολογίες.
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί η αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων χρηματοδότησης. Για παράδειγμα, η τράπεζα πρόσφατα έλαβε νέα πρωτοβουλία στήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων, των λεγόμενων start-ups που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ «τρέχει» το πρόγραμμα NBG Business Seeds το οποίο περιλαμβάνει δράσεις ανάδειξης και προβολής καινοτόμων ιδεών και έργων, οι οποίες φθάνουν ως τη χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο της αξιοποίησης των σύγχρονων εργαλείων χρηματοδότησης, η διοίκηση της Εθνικής θα παρουσιάσει την ερχόμενη Δευτέρα το πρόγραμμα Act4Greece, το οποίο αποτελεί πλατφόρμα crowdfunding, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.