Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2005 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, με τους βασικούς δείκτες να οδεύουν να κλείσουν στα υψηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, μετά τη συντριπτική εκλογική νίκη του πρωθυπουργού Junichiro Koizumi, η οποία θα του δώσει την εντολή, να πουλήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι μετοχές των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Mizuho Financial Group Inc. και των χρηματιστηριακών, όπως της Nomura Holdings Inc., οδηγούσαν την άνοδο, καθώς εικάζεται ότι η σχεδιαζόμενη πώληση της Japan Post, του μεγαλύτερου οικονομικού οργανισμού στον κόσμο, θα τους επιτρέψει να κερδίσουν περισσότερες αμοιβές από τη διαχείριση των κεφαλαίων. Ο Koizumi κατάφερε να κερδίσει τους αντιπάλους του κόμματός τους με τα σχέδιά του για μείωση του κρατικού χρέους και κατέστησε τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, πιο σταθερή.

Ο δείκτης Nikkei 225, σημείωνε άνοδο 1,1%, φθάνοντας στις 12.826,60 μονάδες, στις 11 π.μ., στο Τόκυο. Ο Topix, κέρδιζε 1%. Οι δείκτες οδεύουν να κλείσουν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2001, μετά και την κυβερνητική έκθεση, η οποία έδειξε, ότι η οικονομία αναπτύχθηκε τρεις φορές περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε άνοδο 0,9% φθάνοντας στις 109,25 μονάδες. Απώλειες σημείωναν οι δείκτες στην Κίνα και τη Ν. Ζηλανδία, ενώ σημείωναν κέρδη στις λοιπές περιοχές της περιφέρειας. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωναν οι δείκτες στην Αυστραλία και τη Μαλαισία.

Το κόμμα του Koizumi και ο συνασπισμός του, κέρδισαν 327 έδρες από τις συνολικά 480 της Κάτω Βουλής, από 283 έδρες. Ο Koizumi, 63 ετών, κήρυξε εκλογές στις 8 Αυγούστου μετά την αντίδραση μελών του κόμματός του, τα οποία ψήφισαν μαζί με την αντιπολίτευση κατά του σχεδίου της κυβέρνησης για την πώληση της Japan Post, η οποία με περιουσιακά στοιχεία 350 τρισ. γιέν (3,2 τρισ. δολ.) είναι η μεγαλύτερη τράπεζα καταθέσεων στον κόσμο.

Η εκλογική νίκη του Ιάπωνα πρωθυπουργού, του δίνει την εντολή να επιταχύνει τη μείωση των δαπανών και να ακολουθήσει πολιτικές, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων, σε συνδυασμό με την πώληση των ταχυδρομείων, που χρησιμοποιήθηκαν για τις δαπάνες της κυβέρνησης, οι οποίες οδήγησαν το έλλειμμα της Ιαπωνίας σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι ξένοι επενδυτές ήταν οι κύριοι αγοραστές ιαπωνικών μετοχών τις 12 τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Οι βιομηχανικοί δείκτες, που περιλαμβάνουν τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και χρηματιστηριακούς οργανισμούς, συμπεριελήφθησαν μεταξύ των πέντε καλύτερων σε επιδόσεις, ανάμεσα στους 33 κλάδους, που απαρτίζουν τον Topix.

Kυβερνητική έκθεση πριν από το άνοιγμα των αγορών, έδειξε, ότι η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο με ρυθμό 3,3%. Συνολικά 18 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η οικονομική ανάπτυξη σε ετήσια βάση θα έχει ρυθμό 1,5%, ενώ η κυβέρνηση προέβλεπε στις 12 Αυγούστου, ανάπτυξη 1,1%.