Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2005 07:21

Ιαπωνία: Στο 3,3% η οικονομική ανάπτυξη το β' τρίμηνο

ΜΕ ΡΥΘΜΟ 3,3%, αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία της Ιαπωνίας, τρεις φορές περισσότερο από την αρχική πρόβλεψη, τονώνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών, για σταθερή ανάκαμψη μετά τη συντριπτική νίκη του πρωθυπουργού Junichiro Koizumi, στις εκλογές.

Στις 12 Αυγούστου, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι σε ετήσια βάση 1,1%. Οι δαπάνες από τις εταιρείες, αυξήθηκαν 3,6% και με τον ταχύτερο ρυθμό από το τέταρτο τρίμηνο του 2003, έναντι της αρχικής πρόβλεψης για αύξηση 2,2% σε ετήσια βάση.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ιαπωνικές μετοχές, καθώς η επιτάχυνση της οικονομίας και η εκλογική νίκη του Koizumi, τόνωσαν την εμπιστοσύνη ότι η Ιάπωνας πρωθυπουργός θα μπορέσει να αναπτύξει περισσότερο τη χώρα, με την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων για τη μείωση του ελλείμματος. Οι δαπάνες των εταιρειών, που αποτέλεσαν περίπου το 50% της ιαπωνικής επέκτασης το πρώτο εξάμηνο, ενδέχεται να στηρίξουν την ανάπτυξη σε μια οικονομία που γνώρισε τέσσερις υφέσεις από το 1991.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό - κατά μέσον όρο - 4,6%, τον ταχύτερο από το 1990. Είναι η πρώτη φορά από το 1991, που η ανάκαμψη ευνοήθηκε από τις δαπάνες των καταναλωτών και τις επενδύσεις των εταιρειών και όχι από τις εξαγωγές ή τα χρήματα της κυβέρνησης. Οταν ο Koizumi έγινε πρωθυπουργός πριν από τέσσερα χρόνια, η οικονομία βρισκόταν στην τρίτη ύφεσή της, μετά το σκάσιμο της φούσκας του 1991.