Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2005 07:52

Clayton Dubilier, Carlyle: Προς εξαγορά της Hertz αντί 15 δισ. δολ.

ΜΕΛΗ ομίλου εξαγορών, που σχεδιάζει να αποκτήσει την Hertz Corp., τη μεγαλύτερη εταιρεία μισθώσεων αυτοκινήτων των ΗΠΑ, από τη Ford Motor Co., αντί του ποσού των περίπου 15 δισ. δολ., αποτελεί η Clayton, Dubilier & Rice Inc. και η Carlyle Group, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

H Clayton Dubilier με έδρα τη Ν. Υόρκη και η Carlyle με έδρα την Ουάσινγκτον, μαζί με την Merrill Lynch & Co., προσέφεραν 5 δισ. δολ. σε μετρητά για την Hertz, ενώ θα απορροφήσουν επιπλέον χρέος περίπου 10 δισ. δολ., σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Μία συμφωνία, ενδέχεται να ανακοινωθεί το νωρίτερο αύριο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και θα είναι η μεγαλύτερη από την εξαγορά της RJR Nabisco Inc. στην οποία προχώρησε η Kohlberg Kravis Roberts & Co., αντί του ποσού των 31 δισ. δολαρίων.

Η Ford, η δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, πουλά τη Hertz για να αντλήσει μετρητά, καθώς χάνει μερίδιο αγοράς από τις ανταγωνίστριές της, με πρώτη την Toyota Motor Corp. Οι δραστηριότητες της Ford στη Β. Αμερική δεν είναι κερδοφόρες, εδώ και τρία, από τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα. Ο εκτελεστικός της διευθυντής, William Clay Ford Jr. έχει υποσχεθεί να αυξήσει τα κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο εκπρόσωπος της Clayton Dubilier, Tom Franco και της Carlyle, Chris Ullman, όπως και η εκπρόσωπος της Merrill, Terez Hanhan, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα. Η εκπρόσωπος της Ford, Becky Sanch και ο εκπρόσωπος της Hertz, Richard Broome, επίσης αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Η Hertz νοικιάζει αυτοκίνητα σε 7.400 περιοχές σε περισσότερες από 150 χώρες στον κόσμο. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας πέρυσι, υπερδιπλασιάστηκαν, φθάνοντας τα 365,5 εκατ. δολ. Τα έσοδά της ανήλθαν σε 6,7 δισ. δολάρια. Τα κέρδη της Ford το 2004 ήταν 3,49 δισ. δολ. σε καθαρές πωλήσεις ύψους 171,7 δισ. δολαρίων.

Η Ford, έχει στην κυριότητά της ολόκληρη τη Hertz από το 2001, όταν δαπάνησε 707 εκατ. δολ. για την επαναγορά μεριδίου 18,5%, που είχε διαθέσει στο κοινό πριν από τέσσερα χρόνια. Η εταιρεία, σκεφτόταν να διαθέσει μετοχές της Hertz σε δημόσια προσφορά, πριν την απόφαση να δεχθεί προσφορές για την εξαγορά της.

Η Hertz βρίσκεται στην αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων από το 1918 και στην αγορά ενοικίασης εξοπλισμού, περισσότερο από 40 χρόνια. Συνεργάζεται με περισσότερες από 60 αεροπορικές εταιρείες, σιδηροδρόμους και αλυσίδες ξενοδοχείων σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και με την πιστωτική κάρτα της American Express Corp, όπως και με την εταιρεία ταξιδίων του Internet, Expedia.