Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2005 14:26

Γ.Αλογοσκούφης: Εξαιρετικά στενά τα περιθώρια για επίδομα θέρμανσης

Τα οικονομικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά για να χρηματοδοτηθεί το επίδομα θέρμανσης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα.

Όπως είπε ο κ. υπουργός είπε, χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και αποφασίστηκε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για την καταβολή του επιδόματος. Ο Πρωθυπουργός συνεκτίμησε όλα τα δεδομένα και στη σύσκεψη της Κυριακής ελήφθη η σχετική απόφαση.

Ο κ. Αλογοσκούφης υπενθύμισε εξάλλου, ότι έχουν γίνει προσπάθειες στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ECOFIN) να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχουν οι δυνατότητες να μειωθεί σε κοινοτικό επίπεδο η φορολογία στα καύσιμα, αλλά τελικά αποφασίστηκε ότι καμία χώρα δεν πρέπει να προχωρήσει μονομερώς στη μείωση αυτή.

Όπως επίσης είπε ο υπουργός Οικονομίας, μέχρι το 2007 ολοκληρώνεται η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και όλο το βάρος θα δοθεί στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα φυσικά πρόσωπα.

Η ανεργία έχει μειωθεί τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο γίνονται αναδιαρθρώσεις στην οικονομία, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ανεργία, αλλά το κοινωνικό κράτος έχει μηχανισμούς για να στηρίξει οικονομικά τους ανέργους.

Επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης απέδωσε τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής (ανακοίνωσε σχετικά στοιχεία η Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας) στο γεγονός ότι πέρυσι ήταν η χρονική περίοδος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης αναφερόμενος στα αποτελέσματα του τελευταίου συμβουλίου ECOFIN, είπε ότι αποφασίστηκε να ασκηθεί πίεση από την Ε.Ε. στις χώρες παραγωγής πετρελαίου για να αυξηθεί η παραγωγή και να πραγματοποιηθούν νέες επενδύσεις για εξόρυξη και διϋλιση πετρελαίου. Επίσης αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας σε όλες τις χώρες-μέλη και να εφαρμοστούν κανόνες μεγαλύτερης διαφάνειας για τα αποθέματα πετρελαίου.