Ήπια κέρδη εμφανίζουν στο ξεκίνημά τους οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις αποφάσεις της ΕΚΤ αλλά και την πορεία του πετρελαίου.
Ήπια κέρδη εμφανίζουν στο ξεκίνημά τους οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις αποφάσεις της ΕΚΤ αλλά και την πορεία του πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (16.36), ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,43% στις 15.834,61 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,22% στις 4.484,17 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινείται ανοδικά κατά 0,44% στις 1.865,94 μονάδες.
Από την πλευρά του, ο Μάριο Ντράγκι εξήρε την «αντοχή» της ευρωπαϊκής οικονομίας έναντι των παγκόσμιων αναταραχών, αφήνοντας ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων στις αρχές Μαρτίου. «Τα μέτρα της ΕΚΤ αποδίδουν καρπούς, καθώς οι δείκτες ρευστότητας έχουν βελτιωθεί σημαντικά» σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, καθιστώντας σαφές ότι η οικονομία είναι θωρακισμένη έναντι των εξωγενών κινδύνων.
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι οι προκλήσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, γεγονός που επηρεάζει και την Ευρωζώνη, καθώς οι προοπτικές της οικονομίας είναι πιο αδύναμες έναντι των αρχικών εκτιμήσεων.
Η τιμή του πετρελαίου κινείται σταθεροποιητικά στα επίπεδα των 28 δολαρίων ανά βαρέλι, με τα συμβόλαια WTI να υποχωρούν κατά 0,50% στα 28,21 δολάρια και τα συμβόλαια Brent να ενισχύονται κατά 0,11% στα 27,91 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε υψηλό επτά μηνών ενισχύθηκε ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των νέων αιτήσεων αυξήθηκε κατά 10.000 στις 293.000, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο.
Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων ενισχύθηκε κατά 6,500 στις 285.000, παραμένοντας κάτω του ορίου των 300.000. Σημειώνεται ότι το χαμηλότερο επίπεδο είχε καταγραφεί στις αρχές Οκτωβρίου (256.000).
Παράλληλα, καθοδικά αναθεωρεί τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Citigroup, εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος μίας νέας παγκόσμιας ύφεσης έχει αυξηθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, η Citigroup υποβαθμίζει στο 2,7% από 2,8% προηγουμένως, την εκτίμηση για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2016, επικαλούμενη τις πιέσεις από τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού στις αναπτυγμένες οικονομίες.
«Οι προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία παραμένουν, καθώς ο κίνδυνος της παγκόσμιας ύφεσης έχει αυξηθεί» επισημαίνει ο Γουίλεμ Μπούιτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup. Μεταξύ των ανησυχιών της αμερικανικής τράπεζας συγκαταλέγεται και η κατάρρευση των χρηματιστηρίων κατά τις πρώτες ημέρες του 2016 αλλά και η διολίσθηση της τιμής του πετρελαίου.
naftemporiki.gr