Ήπια ανοδικά κινούνται οι δείκτες στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ένα θετικό σήμα από τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εν μέσω της αστάθειας του παγκόσμιου περιβάλλοντος.
Ήπια ανοδικά κινούνται οι δείκτες στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ένα θετικό σήμα από τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εν μέσω της αστάθειας του παγκόσμιου περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (14:05), ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,42% στις 5.697 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,53% στις 9.442 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 0,36% στις 4.140 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,44% στις 323,72 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της ιταλικής Monte Paschi ενισχύεται κατά 3% ανακάμπτοντας από τις ισχυρές απώλειες των προηγούμενων ημερών, ενώ η γερμανική Commerzbank σημειώνει οριακά κέρδη κατά 0,8%. Πτώση της τάξης του 5% εμφανίζει και η Deutsche Bank λόγω των ανησυχιών για τα οικονομικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2015. Mε κέρδη άνω του 14% κινείται τέλος, η μετοχή της Pearson, μετά την ανακοίνωση του προγράμματος αναδιάρθρωσής της.
Η ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει σήμερα, δεν αναμένεται να λάβει κάποια σημαντική απόφαση. Ωστόσο, οι αγορές αναμένουν τη δέσμευση του Ντράγκι για περαιτέρω δράση, εφόσον οι πιέσεις στο πετρέλαιο και την Κίνα διατηρηθούν στο ακέραιο.
Στην Ασία, οι αγορές έκλεισαν εκ νέου πτωτικά, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί σημαντικά κατά 2,43% και το χρηματιστήριο της Σαγκάη να καταγράφει απώλειες κατά 2,88%.
Την ίδια ώρα, το πετρέλαιο υποχωρεί κάτω από το τεχνικό όριο των 28 δολαρίων, παρά τη σχετική σταθεροποίηση των προηγούμενων ωρών. Αυτή την ώρα, τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 1,31% στα 27,98 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημειώνουν πτώση κατά 0,79% στα 27,66 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, νέο γύρο περικοπών έχει ξεκινήσει η Barclays, σχεδιάζοντας την έξοδο της από αρκετές ασιατικές χώρες και την περικοπή περισσότερων από 1.000 θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η βρετανική τράπεζα εξετάζει την αποχώρηση από την Αυστραλία, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα και τη Μαλαισία, διατηρώντας ωστόσο, τις επιχειρήσεις της σε Χονγκ Κονγκ, Κίνα, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη και Ινδία. Το πλήρες πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αναμένεται να ανακοινωθεί την 1η Μαρτίου, ημέρα όπου θα ανακοινωθούν και τα τελικά οικονομικά αποτελέσματα του 2015.
Κέρδη κοντά στα 10 δισ. δολάρια αναμένεται να ανακοινώσει η γαλλική Total SA, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2015. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της πετρελαϊκής εταιρείας, θα πρόκειται για οριακή πτώση της κερδοφορίας έναντι του 2014, όπου τα καθαρά κέρδη είχαν ανέλθει στα 12,8 δισ. δολάρια.
Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 11 Φεβρουαρίου, με την πτώση της κερδοφορίας να αποδίδεται εξ ολοκλήρου στην κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου. «Οι αριθμοί δείχνουν την αντοχή της εταιρείας παρά την πτώση του πετρελαίου κατά 50%» δήλωσε σχετικά, ο επικεφαλής της Total, μιλώντας στο «France 2».
Την περικοπή του 10% του συνολικού της προσωπικού ανακοίνωσε η Pearson, μετά την υποβάθμιση των οικονομικών στόχων για το 2015 – 2016. Η βρετανική εταιρεία παραδέχθηκε ότι δεν εκτίμησε σωστά τον αντίκτυπο των διεθνών εξελίξεων στην αγορά των εκπαιδευτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να αναμένει σημαντική μείωση των ετήσιων εσόδων.
Προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των ζημιών, η Pearson ανακοίνωσε την απλοποίηση των επιχειρήσεών της και την περικοπή των δαπανών, μεταξύ των οποίων και 4.000 θέσεων εργασίας. «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να εφαρμόσουμε άμεσα το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης» ανέφερε σχετικά. To κόστος του προγράμματος εξυγίανσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στις 320 στερλίνες το 2016.
Κατά 23% αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο τα στεγαστικά δάνεια στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς διαμορφώθηκαν στις 19,9 δισ. στερλίνες. «Ο χαμηλός πληθωρισμός, η αύξηση των μισθών, η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και τα ανταγωνιστικά επιτόκια έχουν συνδράμει στην ανάκαμψη των στεγαστικών δανείων» σημειώνει αναλυτής της CML, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Bank of England. Την ίδια στιγμή ωστόσο, εκφράζονται επιφυλάξεις σχετικά με την αύξηση της τιμής των ακινήτων, καθώς επισημαίνεται ο κίνδυνος δημιουργίας μίας νέας «φούσκας».
naftemporiki.gr