Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2005 12:09

Μέτρα για τους πολύτεκνους

Τη δυνατότητα απόκτησης Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου χωρίς ή με μειωμένους δασμούς, θα παράσχει η κυβέρνηση στις οικογένειες με τρία παιδιά, στο πλαίσια της σταδιακής εξομοίωσής τους, με τις πολύτεκνες οικογένειες.

Αυτό άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης στους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega, και Alpha, ο οποίος είπε ότι έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων η επέκταση της φορολογικής ατέλειας για αγορά Ι.Χ αυτοκινήτου και στις οικογένειες με τρία παιδιά. Σήμερα το ευνοϊκό καθεστώς για την απόκτηση αυτοκινήτου ισχύει για τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά και άνω και προβλέπει τα ακόλουθα:

- Για αυτοκίνητο έως 2.000 κ.ε. πλήρης απαλλαγή από το τέλος Ταξινόμησης.

- Για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. απαλλάσσονται από το 50% του τέλους ταξινόμησης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εκτιμάται ότι αν όλες οι οικογένειες με τρία παιδιά (140.000 είναι οι οικογένειες με τρία ανήλικα παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΠΣ) προχωρήσουν σε αγορά Ι.Χ αυτοκινήτου, το κόστος για τον προϋπολογισμό θα ανέλθει 820 εκατ. ευρώ.

Όμως τονίζεται, ότι η απώλεια θα ήταν πραγματική αν όλες οι συγκεκριμένες οικογένειες είχαν σκοπό να αγοράσουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού με το υφιστάμενο καθεστώς και με το νέο αδασμολόγητο καθεστώς. Συνεπώς η πραγματική απώλεια θα είναι πολύ μικρότερη.

3 παιδιά

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομίας άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και η αύξηση του χρόνου καταβολής του επιδόματος προς τις οικογένειες με τρία παιδιά. Σήμερα στις συγκεκριμένες οικογένειες καταβάλλεται επίδομα ύψους 154 ευρώ το μήνα, έως τη συμπλήρωση του 6ου έτους ηλικίας του τρίτου παιδιού.

Στόχος είναι η επιμήκυνση της διάρκειας παροχής του συγκεκριμένου επιδόματος, αν κριθεί ότι αντέχει ο προϋπολογισμός ή εναλλακτικά η χορήγηση επί μακρόν, ενός μειωμένου επιδόματος.