Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2005 13:02

Βρετανία: Ανεφοδιασμός χιλιάδων πρατηρίων βενζίνης από τις εταιρείες

ΣΤΟΝ ανεφοδιασμό μερικών χιλιάδων πρατηρίων, που έμειναν από καύσιμα, μετά τη διήμερη αύξηση της ζήτησης από τους αυτοκινητιστές θα προχωρήσουν μέχρι αύριο, οι εταιρείες πετρελαιοειδών της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένης της BP Plc και της Royal Dutch Shell Plc.

«Εργαζόμαστε για τον ανεφοδιασμό των περιοχών που έμειναν από καύσιμα, από τον πανικό των αγορών», ανέφερε ο Chris Hunt, εκπρόσωπος της Petroleum Industry Association, σε συνέντευξή του, συμπληρώνοντας: «Θα χρειαστούμε τη σημερινή και λίγο από την αυριανή ημέρα».

Οι οδηγοί στη Βρετανία άρχισαν να αποθηκεύουν καύσιμα, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι οι προμήθειες ενδέχεται να διαταραχθούν εξ αιτίας των σχεδιαζόμενων κινητοποιήσεων που αρχίζουν σήμερα κατά της κυβέρνησης για το θέμα της φορολογίας των καυσίμων. Η βενζίνη αυξήθηκε πάν από 1 λίρα το λίτρο (1,83 δολ.) ή περίπου 6,93 δολ. το γαλόνι, για πρώτη φορά μετά την αναρρίχηση των τιμών διεθνώς, με το πέρασμα του τυφώνα «Katrina».

Τουλάχιστον το 1/3 των 10.374 πρατηρίων που εκπροσωπούνται από την Petrol Retailers Association, έμειναν από καύρισμα αργά χθες, σύμφωνα με τον Ray Holloway, εκπρόσωπο της ένωσης. Υπήρχαν μεγάλες ουρές στα πρατήρια πολλών πόλεων, συμπλήρωσε.

Γινόντουσαν διαδηλώσεις σε κάθε τρία από τα εννέα διυλιστήρια πετρελαίου νωρίτερα σήμερα και η Αστυνομία φρουρούσε τις εγκαταστάσεις, είπε ο Hunt. Ευτυχώς οι διαδηλώσεις δεν είχα στόχο τα βυτία μεταφοράς καυσίμων.

Ο Andrew Spence, μέλος της ένωσης Fuel Lobby, είπε ότι απογοητεύθηκε, καθώς η Αστυνομία εμπόδισε πολλούς διαδηλωτές να πλησιάσουν το τερματικό σταθμό καυσίμων στο Jarrow, στον ποταμό Tyne στη Β. Αγγλία.

Οι διαδηλωτές ζητούν από την κυβέρνηση να μειώσει τη φορολογία καυσίμων, η οποία αποτελεί περίπου το 70% της τιμής άντλησης. Από την πλευρά της η κυβέρνηση είπε ότι δεν σκοπεύει να κάνει κάτι τέτοιο.

Τον Σεπτέμβριο του 2000 διαδηλωτές απέκλεισαν τα διυλιστήρια στη Βρετανία εις ένδειξη διαμαρτυρίας, για τη σχεδιαζόμενη τότε αύξηση της φορολογίας καυσίμων, που είχε ως αποτέλεσμα πολλά πρατήρια να μείνουν χωρίς βενζίνη.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ουγγαρίας, έχουν πει ότι θα μειώσουν τη φορολογία καυσίμων ή θα ελαφρύνουν φορολογικά τους αγρότες και τους οδηγούς φορτηγών.

Οι οδηγοί φορτηγών και οι μοτοσικλετιστές της Ουαλίας , σχεδιάζουν να κάνουν με τα οχήματά τους κονβόϊ στον αυτοκινητόδρομο Μ4 της Δυτικής Βρετανίας στις 16 Σεπτεμβρίου και ενδέχεται να υπάρξουν κι άλλες παρόμοιες διαμαρτυρίες στην εθνική οδό Μ25 που περιβάλει το Λονδίνο.