Ανάπτυξη μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, ίσως και έως 1,5% για φέτος, προβλέπουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και στηρίζουν αυτή την εκτίμηση σε οκτώ δείκτες.
Ανάπτυξη μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, ίσως και έως 1,5% για φέτος, προβλέπουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και στηρίζουν αυτή την εκτίμηση σε οκτώ δείκτες.
Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και οι επίσημες προσκλήσεις για τις πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία στα οποία βασίζει το υπουργείο την εκτίμησή του για ανάπτυξη, ίσως και έως 1,5% για φέτος, είναι τα εξής:
Μειώνεται το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ELA
Τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και την επιτευχθείσα πρόοδο στη διαδικασία ανακεφαλοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αντανακλά η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 3,8 δισ. ευρώ του ανώτατου ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA), αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας.
Βελτιώθηκε, μετά από 16 μήνες, ο ελληνικός ΡΜΙ τον Δεκέμβριο
Οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν μικρή βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών τον Δεκέμβριο, κλείνοντας μια περίοδο συνεχούς επιδείνωσης, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014. Η ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής, η οποία επανήλθε σε πλαίσια ανάπτυξης για πρώτη φορά σε διάστημα 12 μηνών, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.
Αύξηση των εξαγωγών
Προϊόντα αξίας 16,66 δισ. ευρώ εξήχθησαν από την Ελλάδα (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) στους 11 πρώτους μήνες του 2015, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα στα χρόνια του ευρώ. Να σημειωθεί ότι σε καμία άλλη χρονιά δεν είχαν καταγραφεί εξαγωγές άνω των 16 δισ. ευρώ σε επίπεδο 11μήνου. Σε ετήσια βάση, η καλύτερη επίδοση εντοπίζεται το 2012, με 16,7 δισ. ευρώ (εξαιρουμένων των καυσίμων). Αυτό υπογραμμίζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων σε ανακοίνωσή του, αλλά, σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του συνδέσμου, για το 11μηνο της περυσινής χρονιάς, προκύπτει μείωση της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών κατά 5,5%, στα 23,6 δισ. ευρώ έναντι 25,03 δισ. ευρώ του 11μήνου του 2014.
Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης τον Δεκέμβριο
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας, τον Δεκέμβριο, καταγράφηκε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 7.826 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία ροών μισθωτής απασχόλησης, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 142.528, ενώ οι αποχωρήσεις σε 134.702. Από τις 134.702 συνολικά αποχωρήσεις, οι 53.391 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 81.311 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Επίσης, από τη σύγκριση των ισοζυγίων των δύο μηνών, Δεκέμβριος 2015 και Δεκέμβριος 2014, προκύπτει θετική επίδοση κατά 8.660 θέσεων εργασίας, (για τον Δεκέμβριο του 2015 θετικό ισοζύγιο 7.862 θέσεων εργασίας έναντι αρνητικού ισοζυγίου 834 τον Δεκέμβριο του 2014).
Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή της Ε.Ε.
Τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή της ΕΕ εμφάνισε η Ελλάδα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα ενισχύθηκε κατά 3,3%, ενώ στο σύνολο της ΕΕ υποχώρησε κατά 0,5% και στην Ευρωζώνη κατά 0,7%. Η μεγαλύτερη πτώση εμφανίσθηκε σε Πορτογαλία (4,9%), Μάλτα (3,7%) και Ολλανδία (3,1%). Στον αντίποδα, εκτός της Ελλάδας, σημαντική άνοδο σημείωσε και η Σλοβακία (1,9%).
Επιστροφή του πληθωρισμού σε θετικό έδαφος, μετά από 33 μήνες
Την επιστροφή του πληθωρισμού σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά, μετά από 33 μήνες, επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία». Συγκεκριμένα, η ελληνική τράπεζα επισημαίνει ότι με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο του 2015 κινήθηκε σε θετικό έδαφος, 0,39% (-0,17% σε όρους ΔΤΚ) για πρώτη φορά, ύστερα από 33 μήνες.
Πλεόνασμα 1,918 δισ. ευρώ στα έσοδα του 2015
Υπέρβαση εσόδων σε ταμειακή βάση ύψους 1,918 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός του 2015, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, καθώς δημιουργεί περιθώρια ευελιξίας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί την τριετία 2016-2018.
Αναλυτικά, σύμφωνα από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση, τα οποία επικαλείται το υπουργείο Οικονομίας, προκύπτει ότι το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2015, σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,267 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,872 δισ. ευρώ το 2014 και αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,257 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 3,533 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 3,697 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και αναθεωρημένου στόχου του προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 2,573 δισ. ευρώ.
Το 2016 υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας με την παροχή σημαντικής ρευστότητας από το κράτος προς την ιδιωτική οικονομία
Απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτήν την εκτίμηση είναι η απαρέγκλιτη υλοποίηση του προϋπολογισμού, του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο. Αυτό άλλωστε επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, το 2016 θα αποδειχθεί «annus horribilis» (φρικτό έτος) για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, καθώς θα συνεχισθεί η συμπίεση του διαθεσίμου εισοδήματος, λόγω υπερφορολόγησης, χωρίς την ελάφρυνση που θα επέφερε η εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
Πηγή: ΑΜΠΕ