Την ανάγκη να μην υπάρξει καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση ανέδειξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τη διαπραγμάτευση.
Την ανάγκη να μην υπάρξει καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση ανέδειξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τη διαπραγμάτευση.
Ύστερα από πρόταση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Ντόρας Μπακογιάννη ο υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει ο χρόνος για τη λύση του ελληνικού προβλήματος. Μάλιστα επεσήμανε ότι το ΔΝΤ δεν έδειξε την ίδια κατανόηση με τους άλλους θεσμούς στο ζήτημα αυτό.
Ο Ευκλ. Τσακαλώτος αποσαφήνισε τη θέση της κυβέρνησης για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα λέγοντας «δεν έχουμε πρόβλημα να είναι στο πρόγραμμα. «Έχουμε πρόβλημα με το αν θέλει να καθυστερήσει τη διαδικασία».
Ο υπουργός σημείωσε ότι το ΔΝΤ ζήτησε στοιχεία για το ασφαλιστικό, ενώ τόνισε ότι Κομισιόν, ESM και ΕΚΤ συμμερίζονται την επιθυμία της κυβέρνησης για άμεση λύση στο ελληνικό θέμα.
«Τους είπα ότι για εμάς ο χρόνος έχει σημασία για τη μετατροπή του φαύλου κύκλου σε ενάρετο για μεταρρυθμιστικούς και πολιτικούς λόγους και για την αντιμετώπιση της μεταρρυθμιστικής κόπωσης» είπε και πρόσθεσε: «Mου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι έχω να κάνω με ανθρώπους που ψάχνουν λύση και όχι να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτή η αίσθηση επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup με εξαίρεση το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ δεν έδειξε με ένταση την κατανόησή του ότι ο χρόνος είναι σημαντικός σε σχέση με την ένταση που το εξέφρασαν οι άλλοι θεσμοί».
Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε διεξοδικά στις επαφές που είχε στην Ευρώπη.
«Επισκέφθηκα επτά πρωτεύουσες σε επτά ημέρες είδα τρεις πρωθυπουργούς του Νότου - Πορτογάλο, Ιταλό και Γάλλο και τρεις από το Βορρά. Τους κατέθεσα τι έχουμε κάνει ως τώρα για να είναι ξεκάθαρο. Σε πολλές εφημερίδες άλλων χωρών δεν διατυπώνεται με ακρίβεια τι έχει γίνει με αποτέλεσμα να συνεχίζουν τη ρητορική ότι η κυβέρνηση καθυστερεί. Τους έβαλα το θέμα των δημοσιονομικών επιπτώσεων του προσφυγικού και την ανησυχία μας για το ότι είχαν εκφραστεί προτάσεις ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν και χρήματα από το ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Εξήγησα ότι τα χρήματα αυτά είναι για την συνοχή και τη σύγκλιση και όχι για κλυδωνισμούς που έρχονται από έξω. Τους εξήγησα τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης που έχει ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, κλείσιμο αξιολόγησης και χρέος και πως με αυτόν τον τρόπο θα απελευθερωθεί η συμπιεσμένη ζήτηση που υπάρχει, θα επιστρέψουν οι επενδύσεις και η Ελλάδα θα μπορέσει να μετατρέψει τον φαύλο κύκλο σε ενάρετο. Τους είπα ότι για εμάς ο χρόνος έχει σημασία για τη μετατροπή του φαύλου κύκλου σε ενάρετου για μεταρρυθμιστικούς και πολιτικούς λόγους και για την αντιμετώπιση της μεταρρυθμιστικής κόπωσης».
Αποτιμώντας το ταξίδι του ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε: «Περίμενα πιο δύσκολη τη συνάντηση με τη δεύτερη τριάδα των Βορείων αλλά ήταν ανοικτά τα αφτιά τους και άκουσαν όσα είπα. Μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι έχω να κάνω με ανθρώπους που ψάχνουν λύση και όχι να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτή η αίσθηση επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup με εξαίρεση το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ δεν έδειξε με ένταση την κατανόησή του ότι ο χρόνος είναι σημαντικός σε σχέση με την ένταση που το εξέφρασαν οι άλλοι θεσμοί».
Η Ντ. Μπακογιάννη ρώτησε αν ευσταθούν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που υποστηρίζουν ότι οι θεσμοί αναβάλουν την αξιολόγηση προκειμένου να δουν χειροπιαστά αποτελέσματα σε ασφαλιστικό και αγροτικό, αλλά ο Ευκλ. Τσακαλώτος το διέψευσε. «Δεν κατάλαβα κάτι τέτοιο από τις εισηγήσεις της Κομισιόν, του ESM και της ΕΚΤ. Μόνο το ΔΝΤ ζήτησε περισσότερα στοιχεία. Όμως, ούτε στην προσωπική συνάντηση που είχα με τον Γ. Ντέισελμπλουμ, ούτε με τον Β. Σόιμπλε κατάλαβα κάτι τέτοιο. Κατάλαβα το αντίθετο. Ότι και αυτοί ψάχνουν για γρήγορη λύση».
naftemporiki.gr